Οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΕΕ πρόκειται να συζητήσουν σήμερα, Τρίτη, αν θα επιτραπεί στις δύο χώρες να αρχίσουν επίσημες συνομιλίες για να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Να «παγώσει» τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης φέρεται να θέλει η Γαλλία, βάζοντας «φρένο» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΕΕ πρόκειται να συζητήσουν σήμερα, Τρίτη, αν θα επιτραπεί στις δύο χώρες να αρχίσουν επίσημες συνομιλίες για να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η νέα πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, συνέταξε την προηγούμενη εβδομάδα μαζί με άλλους αξιωματούχους της ΕΕ επιστολή στην οποία υποστηρίζει την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με τις δύο βαλκανικές χώρες.

Μάλιστα, και η φινλανδική προεδρία έχει συντάξει τα συμπεράσματα που θα μπορούσαν να ανάψουν το «πράσινο φως» για ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Η πλευρά της Γαλλίας

Ωστόσο, όπως δηλώνει γάλλος διπλωμάτης στο EUobserver, «δεν είναι δυνατό να ανοίξουν οι διαπραγματεύσεις σε αυτό το στάδιο, καθώς και οι δύο χώρες πρέπει να καταβάλλουν επιπλέον προσπάθειες σε ό,τι αφορά θέματα που σχετίζονται με το κράτος δικαίου και τη διαφθορά».

Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνει πως η ΕΕ θα είναι έτοιμη γι’ αυτό, κάποια στιγμή τον επόμενο χρόνο, εάν τα πράγματα εξελιχθούν αισίως.

Οπως εκτιμά ο συγκεκριμένος διπλωμάτης, η Κομισιόν θα έπρεπε να βάλει στο τραπέζι μια νέα μεθοδολογία για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις που θα τις καθιστούν «λιγότερο τεχνοκρατικές, περισσότερο πολιτικές και αναστρέψιμες».

Η υφιστάμενη μεθοδολογία -συνεχίζει- που προβλέπει η ΕΕ να ανοίγει «κεφάλαια» στις διαπραγματεύσεις, χωρίς να μπορεί να τα κλείσει εάν κάποια υποψήφια χώρα παρουσιάσει «οπισθοδρόμηση», δεν διαθέτει τις προφανείς αλλαγές που χρειάζονται από αυτές τις χώρες.

Σημειώνεται πως ενδεχόμενη απόφαση κατά τη συνεδρίαση των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων να μην αρχίσουν διαπραγματεύσεις θα δημιουργούσε πλήγμα στις δύο βαλκανικές χώρες, αφού η Επιτροπή είχε διαπιστώσει νωρίτερα φέτος πως έκαναν την απαραίτητη δουλειά για να προωθήσουν την προσπάθειά τους για ένταξη στην ΕΕ.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr