Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σοφία Κοκοσαλάκη : Ο κόσμος της μόδας αποχαιρετά την κορυφαία σχεδιάστρια

Σοφία Κοκοσαλάκη : Ο κόσμος της μόδας αποχαιρετά την κορυφαία σχεδιάστρια

Σχεδιαστές μόδας όπως ο Βασίλης Ζούλιας, η Μαίρη Κατράντζου και ο Άγγελος Μπράτης, αλλά και άνθρωποι από όλο το χώρο της μόδας, είπαν το δικό τους «αντίο» στη Σοφία Κοκοσαλάκη

Στα 46 της χρόνια άφησε την τελευταία της πνοή η καταξιωμένη σχεδιάστρια μόδας Σοφία Κοκοσαλάκη, που ζούσε και εργαζόταν τα τελευταία χρόνια στο Λονδίνο.

Η γνωστή ελληνίδα σχεδιάστρια, έφυγε από τη ζωή δίνοντας μάχη με τον καρκίνο, ο οποίος την «χτύπησε» το τελευταίο τρίμηνο, βυθίζοντας στο πένθος τα αγαπημένα της πρόσωπα, προκαλώντας σοκ στον χώρο της μόδας.

Ο δρόμος προς την κορυφή

Η Σοφία Κοκοσαλάκη γεννήθηκε το 1972 στην Αθήνα, όπου και μεγάλωσε. Αρχικά, σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και αργότερα έγινε δεκτή στο Κεντρικό Κολλέγιο Τεχνών και Διακόσμησης Αγίου Μαρτίνου (Central Saint Martins College of Art and Design) του Λονδίνου από όπου αποφοίτησε το 1998.

Ενδιάμεσα είχε συνεργαστεί με το ελληνικό περιοδικό «Γυναίκα» σε θέματα μόδας ενώ ήδη δημιουργίες της πωλούνταν σε καταστήματα μόδας της Ελλάδας. Το 1999 παρουσίασε στην Εβδομάδας Μόδας του Λονδίνου, την πρώτη της γυναικεία συλλογή μόδας.

Το 2002 έλαβε το βραβείο του περιοδικού ELLE, και τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς της ανατέθηκε ο σχεδιασμός των κοστουμιών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, με αποκορύφωμα το επιβλητικό φόρεμα της Ισλανδής τραγουδίστριας Μπγιόρκ, το οποίο καθώς τραγουδούσε ξετυλιγόταν σε έκταση 900 τ.μ. καλύπτοντας όλους τους αθλητές.

Το 2004, η Σοφία Κοκοσαλάκη κέρδισε το βραβείο New Generation Designer. Συνεργάστηκε με το διεθνές fashion brand Topshop σε μια capsule συλλογή και από το 2006 έως το 2008 υπήρξε καλλιτεχνική διευθύντρια στο γαλλικό οίκο μόδας Vionnet.

Το 2015 ανέλαβε το σχεδιασμό των στολών της αεροπορικής εταιρείας Aegean.  Μέσα στο 2016 είχε κυκλοφορήσει και την πρώτη της συλλογή κοσμημάτων, τα οποία για μια ακόμη φορά, έκλεψαν τις εντυπώσεις.

Το 2018 η Σοφία Κοκοσαλάκη βραβεύτηκε σε ειδική τελετή στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, για την προσφορά της στην ανάδειξη της ελληνικής κληρονομιάς κατά τη διάρκεια της έκθεσης με τίτλο «Contemporary Minoans» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου Κρήτης.

Το αρχαιοελληνικό στυλ ταξιδεύει στο Χόλιγουντ

H Σοφία Κοκοσαλάκη έντυσε μερικές από τις πιο γνωστές σταρ του Χόλιγουντ, όπως η Γκουίνεθ Πάλτροου, η Κριστίνα Ρίτσι, η Κέιτ Χάντσον, η Νταϊάνα Κρούγκερ, η Κάμερον Ντίαζ και πολλές άλλες. Η σχεδιάστρια ανέδειξε μέσα από τη δουλειά της στον κόσμο την ομορφιά του αρχαιοελληνικού στυλ, στην πιο μοντέρνα εκδοχή του, με κορυφαία περιοδικά μόδας να υμνούν τα ανεπανάληπτα ντραπέ της και να την αποκαλούν βασίλισσα του «Grecian Chic», στην οποία οφείλεται η μεγάλη επιστροφή του αρχαιοελληνικού στυλ στον παγκόσμιο χάρτη της μόδας.

Οι δημιουργίες της Σοφίας Κοκοσαλάκη χαρακτηρίζονται από το διεθνή κυρίως τύπο ως βαθιά επηρεασμένα από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό σε συνδυασμό με σύγχρονη στοιχεία αλλά ταυτόχρονα διατηρούν ένα διαχρονικό στιλ αντίθετα με τις εφήμερες προσταγές της μόδας.

Τα υλικά που χρησιμοποιούσε ήταν υψηλής ποιότητας υφάσματα και δέρματα, τα οποία συνήθως ράβονται στο χέρι.

Στα κοσμήματά της, η Σοφία Κοκοσαλάκη χρησιμοποίησε χρυσό, καθρέφτες, πέρλες, μάρμαρο Νάξου και πολύτιμους λίθους με αρχαιοελληνικά μοτίβα και αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες. Η ίδια μάλιστα, αποδεικνύοντας τη βαθιά αγάπη της για την Ελλάδα και τους ανθρώπους της, είχε αναθέσει την κατασκευή τους αποκλειστικά σε τεχνίτες στην Αθήνα.

Ο κόσμος της μόδας αποχαιρετά την ιέρεια του grecian chic

Μέσα από αναρτήσεις τους στα social media, σχεδιαστές μόδας όπως ο Βασίλης Ζούλιας, η Μαίρη Κατράντζου,  ο Άγγελος Μπράτης και Ορσαλία Παρθένη, αλλά και στιλίστες, ιστορικοί μόδας και άνθρωποι από όλο το χώρο της μόδας, απέδωσαν το δικό τους φόρο τιμής στη μνήμη της ελληνίδας  σχεδιάστριας, που κατάφερε με το ταλέντο της να μας κάνει υπερήφανους.

Δείτε παρακάτω τις σχετικές δημοσιεύσεις.

Βασίλης Ζούλιας

https://www.instagram.com/p/B3mN5Vll0Q_/?utm_source=ig_web_copy_link

Μαίρη Κατράντζου

View this post on Instagram

Thank you @sophiakokosalaki for making us all feel proud to be Greek. For communicating the values of our culture far beyond our borders through your incredible talent, intelligence and charisma. In the short time I had the privilege of knowing you you showed me, before I even knew myself, what real strength means and the razor sharp focus that is needed in our industry. I have always been in awe of your determination and the values you lead your life with, always in your own terms. The news today shocked me and it’s difficult to come to terms with it.. It is very very sad. Rest peacefully Sophia.. Sending my most heartfelt condolences to those who were closest to you and to your family. 💔 #sophiakokosalaki

A post shared by Mary Katrantzou (@marykatrantzou) on

Άγγελος Μπράτης

Μαρέβα Μητσοτάκη

Ορσαλία Παρθένη

Sarah Mower

Leith Clark

View this post on Instagram

Rest in Peace #SophiaKokosalaki ♥️

A post shared by Leith Clark (@leithclark) on

Μάνος Βυνιχάκης

View this post on Instagram

RIP @sophiakokosalaki Είχα τη χαρά να τη γνωρίσω και να συνεργαστούμε όταν ακόμα έκανε τα πρώτα της βήματα✨ Η θλιβερή είδηση για τον αναπάντεχο χαμό της τόσο νέας και τόπος ταλαντούχας Σοφίας με κλόνισε. Μου θύμισε επίσης το πόσο μάταια είναι ΟΛΑ, δόξα, χρήματα, καριέρα και το πόσο σημαντικό είναι κάθε μέρα, μα κάθε μέρα να ζούμε το σήμερα κάνοντας όσα μας γεμίζουν ευτυχία με ανθρώπους που μας αγαπάνε και τους αγαπάμε, γιατί τίποτα δεν είναι δεδομένο και τα πάντα αλλάζουν τόσο γρήγορα, τόσο αναπάντεχα…. Effortless #beauty 💥 stunning model @rosgeorgiou 📸 @ckarantzolas in @sophiakokosalaki dress 💄hair @stefanos.vasilakis #MakeUpByManosVynichakis #beautyoftheday #greekgoddess #sophiakokosalaki

A post shared by Μάνος Βυνιχάκης (@manosvynichakis) on

Laura McLaws Helms

View this post on Instagram

So incredibly saddened to hear of the passing of Sophia Kokosalaki @sophiakokosalaki at just 47. As a fashion mad teenager in London I clearly remember seeing photos of her St Martins graduate show in the press in 1998 and became an immediate fan. Once she launched her collection the following year I would go admire her masterful handling of jersey and skins at the Pineal Eye (best store ever) and bought a dress from her 2001 Topshop collection. She was the official designer for the 2004 Olympics in Greece, her homeland, and from 2006-2007 she was head designer at Vionnet. Slides 2 and 3 from spring/summer 2001; 4,5 and 6 from fall/winter 2001; 7 and 8 from fall/winter 2002; 9 from spring/summer 2004; and 10 is from Vionnet fall/winter 2007. 💔💔💔 #sophiakokosalaki #rip

A post shared by Laura McLaws Helms (@laurakitty) on

Ancient Greek Sandals

Ράνια Κρούπη

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024