Είναι συζητήσιμο, όπως τα περισσότερα στην πολιτική, το τι προσέφερε η συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στον Alpha το βράδυ της Πέμπτης.

Ποιος μπορεί να ήταν ο λόγος για τον οποίο την παραχώρησε, αν είχε κάτι νέο να πει, αν εν πάση περιπτώσει οι πρώτες αυτές 100 ημέρες του στην αντιπολίτευση, εκτός από πιο ξεκούραστες, υπήρξαν και εποικοδομητικές με κάποιον τρόπο.

Όσοι τον άκουσαν μπορούν να κρίνουν και να αποφασίσουν.

Υπήρξε όμως ένα σημείο της συνέντευξης στο οποίο ο κ. Τσίπρας ήταν πραγματικά αποκαλυπτικός. Ίσως άθελά του ή δίχως να έχει συναίσθηση του τι ακριβώς έλεγε.

Μιλώντας με αφορμή την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον πρώην υπουργό του, Δ. Παπαγγελόπουλο και προσπαθώντας να καταδείξει τις διαφορές ανάμεσα στα όσα έκανε η δική του κυβέρνηση ως προς τους χειρισμούς του σκανδάλου Novartis, ο κ. Τσίπρας ανέφερε κάποια στιγμή:

«Εμείς, όπως παραλάβαμε τον φάκελο, όπως τον παραλάβαμε, τον ανοίξαμε, τον διαβάσαμε, είπαμε ότι υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις για πολλούς απ’ αυτούς (σ.σ. πρώην υπουργούς και Πρωθυπουργούς). Αλλά όχι για όλους προφανέστατα για το αδίκημα της απιστίας, το οποίο όμως έχει παραγραφεί. Υπάρχουν και ενδείξεις για το αδίκημα της δωροδοκίας, το οποίο δεν είναι, είπαμε, στα καθήκοντα του υπουργού, άρα δεν πηγαίνει με την αποσβεστική. Και τι κάναμε;», ανέφερε ο πρώην Πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας:

«Θα μπορούσαμε λοιπόν να μην στοχοποιήσουμε πρώην πρωθυπουργούς ή αυτούς για τους οποίους δεν υπήρχαν ισχυρότερες ενδείξεις απ’ ότι για κάποιους άλλους. Είπαμε λοιπόν ότι δεν εξετάζουμε τίποτα. Όπως είναι οι φάκελοι, δεν μπαίνουμε επί της ουσίας και πάμε να τους γυρίσουμε πίσω στους φυσικούς δικαστές που είναι η δικαιοσύνη, στην οποία έχουμε εμπιστοσύνη να διερευνήσει την υπόθεση. Αυτό κάναμε».

Οι φράσεις αυτές, οι οποίες ίσως διατυπώθηκαν έτσι από κεκτημένη ταχύτητα ή κατά λάθος, αποδεικνύουν πολλά από τα όσα καταμαρτυρούνται στον κ. Τσίπρα και τον κ. Παπαγγελόπουλο.

Τι δουλειά είχε ο πρώην Πρωθυπουργός να ανοίγει φακέλους δικογραφίας, να διαβάζει, να εκφράζει νομικές απόψεις και να αποφασίζει περαιτέρω ενέργειες;

Βάσει του συντάγματος και της νομοθεσίας, δεν έχει καμία απολύτως τέτοια δουλειά.

Κι όμως, ο κ. Τσίπρας ομολόγησε ότι αυτό ακριβώς έκανε. Κατά πάσα πιθανότητα από κοινού με τον κ. Παπαγγελόπουλο, ο οποίος άλλωστε είχε δηλώσει ότι με γνώση του περιεχομένου της δικογραφίας είχε αποφανθεί για το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους». Εξω από το Μέγαρο Μαξίμου, έπειτα από σύσκεψη με τον τότε Πρωθυπουργό…

Την Πέμπτη το βράδυ ο κ. Τσίπρας ουσιαστικά ομολόγησε αυτό που κάποιοι υποψιάζονταν: ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο παρενέβαινε στην Δικαιοσύνη και αποφάσιζε τι χειρισμός θα γίνει.

Ίσως να πέρασε απαρατήρητο επειδή λίγοι πλέον δίνουν μεγάλη σημασία στα λεγόμενά του.

Εστω και με κάποια καθυστέρηση, θα πρέπει να αξιολογηθεί η «ομολογία» αυτή…

 

Γράψτε το σχόλιο σας