Η κορυφή του Έβερεστ είναι το όνειρο κάθε ορειβάτη, ωστόσο λίγοι καταφέρνουν να κατακτήσουν την ψηλότερη κορυφή του κόσμου.

Σε υψόμετρο περίπου 8.000 μέτρων τα πράγματα είναι τρομερά επικίνδυνα και πολλοί ορειβάτες έχασαν τη ζωή τους προσπαθήσουν να φτάσουν στην κορυφή.

Πέντε από αυτούς δεν κατάφεραν ποτέ να φύγουν από το Έβερεστ ακόμα και μετά το θάνατό τους καθώς είναι αδύνατον οι σωροί του να μετακινηθούν.

Tsewang Paljor

Ίσως το πιο διάσημο πτώμα του Έβερεστ είναι αυτό του Tsewang Paljor, που έμεινε στην ιστορία ως «πράσινες μπότες».

Το σώμα του ινδού ορειβάτη βρίσκεται στην περιοχή από το 1996. Τότε μια μεγάλη κακοκαιρία δημιούργησε πρόβλημα στην αποστολή αναρρίχησης των τεσσάρων ανδρών που προσπάθησε να φτάσει την κορυφή.

Ο 28χρονος Paljor ήταν αξιωματικός της ινδο-θιβετιανής συνοριακής αστυνομίας. Δυστυχώς είχε αποχωριστεί από την ομάδα και είχε βρει καταφύγιο σε ένα μικρό σπήλαιο. Η φονική καταιγίδα που ξέσπασε δεν του επέτρεψε να συνεχίσει και άφησε την τελευταία του πνοή στο καταφύγιο.

Το άψυχο σώμα του χρησιμοποιείται από τους ορειβάτες που επιχειρούν να ανέβουν ως ορόσημο για να υπολογίσουν την απόσταση από την κορυφή.

 

George Mallory

Ο πρώτος ορειβάτης που προσπάθησε να ανέβει στην κορυφή του Έβερεστ είχε δώσει την πιο χαρακτηριστική απάντηση στην ερώτηση «Γιατί θέλεις να ανέβεις;».

«Γιατί είναι εκεί» (=Because it’s there) είχε πει ο Mallory μένοντας στην ιστορία.

Ο γιος ιερωμένου είχε πάθος με την ορειβασία και ήταν διάσημος στη Μεγάλη Βρετανία.

Πατέρας τριών παιδιών ο ίδιος είχε μελετήσει εξονυχιστικά τις συνθήκες ανάβασης της ομάδας.

Στις 8 Ιουνίου του 1924 ο Mallory και ο Irvine ξεκίνησαν από τη σκηνή προς την κορυφή. Ο τελευταίος άνθρωπος που τους είδε ανέφερε ότι είδε δυο κουκίδες να στέκονται στην κορυφογραμμή.

Η σορός του βρέθηκε το 1999. Αν είχε επιζήσει μπορεί να ήταν ο πρώτος άνθρωπος που έφτασε στην κορυφή του Έβερεστ

 

Francys Astentiev

Η πρώτη αμερικανίδα γυναίκα που επιχείρησε να ανέβει στο Έβερεστ χωρίς τη χρήση οξυγόνου δυστυχώς δεν είχε αίσιο τέλος.

Η Francys Astentiev πήγε για αναρρίχηση με τον άνδρας της το 1999. Το ζευγάρι χωρίστηκε και οι δύο πέθαναν στην προσπάθεια τους να βρεθούν. Ο άνδρας της πέθανε από πτώση βράχου και εκείνη από κρυοπαγήματα.

Δύο ορειβάτες από την ίδια ομάδα επέστρεψαν και κάλυψαν το σώμα της με την αμερικάνικη σημαία.

 

Shriya Shah–Klorfine

Η Shriya Shah–Klorfine κατέφερε να ανέβει στην κορυφή αλλά όχι να κατέβει. Σύμφωνα με πληροφορίες πέρασε 25 λεπτά γιορτάζοντας τη νίκη της αλλά κατεβαίνοντας την εγκατέλειψαν οι δυνάμεις της και πέθανε.

Το σώμα της βρίσκεται 300 μέτρα από την κορυφή καλυμμένη με την σημαία του Καναδά.

 

Hannelore Schmatz

Η Hannelore Schmatz ήταν Γερμανίδα αναρριχητής που πέθανε το 1976 λόγω εκτεταμένης έκθεσης στο κρύο και στα κρυοπαγήματα. Εκτιμάται ότι πήρε έναν υπνάκο στηριζόμενη στο σακίδιό της, αποκοιμήθηκε και δεν ξύπνησε ποτέ.