ΕΚΤ : Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα κόκκινα δάνεια
Ποιες ελληνικές τράπεζες βρίσκονται στο μικροσκόπιο της ΕΚΤ για τα κόκκινα δάνεια
Αρνητικά ρεκόρ στα κόκκινα δάνεια και στη ρευστότητα διαπιστώνει η ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες.
Σύμφωνα με την τριμηνιαία έρευνα της ΕΚΤ οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες (Εθνική Πειραιώς, Alpha Bank και Πειραιώς) κατέχουν σε ολόκληρη την Ευρωζώνη το υψηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων διαθέτοντας ταυτοχρόνως την χαμηλότερη ρευστότητα.
Τα κόκκινα δάνεια
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει υποχωρήσει στην Ευρωζώνη στο 3,56% το δεύτερο τρίμηνο του 2019, ενώ στην Ελλάδα αγγίζει το 40% (39,2%) το οποίο είναι και το υψηλότερο ποσοστό στην ευρωζώνη.
Το μικρότερο ποσοστό κόκκινων δανείων το έχουν οι τράπεζες στο Λουξεμβούργο το οποίο είναι κάτω από 1% (0,97%).
Παρά το βαρύ φορτίο των κόκκινων δανείων η κεφαλαιακή κατάσταση των ελληνικών τραπεζών δεν είναι τόσο δυσμενής, καθώς οι σχετικοί δείκτες κυμαίνονται κοντά στο μέσο όρο της Ευρωζώνης. Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ΕΚΤ την ίδια περίοδο, ο βασικός δείκτης που αντανακλά την κεφαλαιακή ευρωστία των πιστωτικών ιδρυμάτων, ο Common Equity Tier 1 (CET1) διατηρήθηκε στο 14,34%, ο δείκτης Tier 1 ratio στο 15,55% και ο δείκτης total capital ratio στο 18.01%.
Κατά μέσο όρο οι κεφαλαιακοί δείκτες στις τράπεζες της ευρωζώνης κυμαίνονται από 1.89% στην Ισπανία έως το 28.02% στην Εσθονία. Για τις ελληνικές τράπεζες κατά μέσο όρο οι σχετικοί δείκτες διατηρούνται σε επίπεδα ελαφρώς υψηλότερα του 15%.

Αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στο μέτωπο της ρευστότητας των πιστωτικών ιδρυμάτων η ΕΚΤ διαπιστώνει ότι ο βασικός δείκτης ρευστότητας υποχώρησε στο 146.83% το δεύτερο τρίμηνο του 2019, από 149.51% που ήταν στο πρώτο τρίμηνο.
Στη χειρότερη θέση βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες καθώς ο σχετικός δείκτης διαμορφώνεται στο 99.15% ενώ τα πιστωτικά ιδρύματα στη Σλοβενία διαθέτοντας κατά μέσο όρο δείκτη ρευστότητας 369.16% βρίσκονται στην πρώτη θέση.
Πάντως, η ΕΚΤ διευκρινίζει ότι τα στοιχεία για ελληνικές τράπεζες επηρεάζονται από εξωτερικούς «παράγοντες που εμποδίζουν προσωρινά τη χρήση του σχετικού δείκτη ρευστότητας προκειμένου να απεικονιστεί κατάλληλα ο κίνδυνος ρευστότητας».
Παρά ταύτα κατά μέσο όρο στην Ευρωζώνη ο δείκτης αυτός κυμαίνεται ελαφρώς κάτω του 150% (146,9%).
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
- Στη φυλακή οδηγείται η Ελένη Ζαρούλια
- Νεότερα στοιχεία για τον 20χρονο στη Θεσσαλονίκη – Τον μαχαίρωσαν στην πλάτη
- Χιτ – Μπακς 112-105: Δεν έφτανε ο Γιάννης για τα «Ελάφια» (vid)
- Η Ελένη Μενεγάκη βάζει τέλος στις φήμες για την προσωπική της ζωή – «Το θέμα τελειώνει εδώ»
- «Κουίζ Κανίς; Πόσο καλά ξέρεις τους σκύλους;» – Ένα βιβλίο που θα ενισχύσει οικονομικά φιλοζωικά σωματεία
- Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: «Χοντρό παιχνίδι» με το στενό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ – Τι θα συμβεί αν κλείσουν οι «Πύλες των Δακρύων»
- Χαμένη σελίδα από το Παλίμψηστο του Αρχιμήδη βρέθηκε ξανά μετά από 120 χρόνια
- ΗΠΑ: Άγριο έγκλημα – 74χρονος σκότωσε και διαμέλησε την 33χρονη σύζυγό του
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 13.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/greg-rakozy-eorb_1PkoB8-unsplash-315x220.jpg)





















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442