Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σχέδιο «Ηρακλής» : Θα απαλλάξει τις τράπεζες από 30 δισ. κόκκινα δάνεια

Σχέδιο «Ηρακλής» : Θα απαλλάξει τις τράπεζες από 30 δισ. κόκκινα δάνεια

Το σχέδιο «Ηρακλής» θα φτάσει στη Βουλή το επόμενο διάστημα

Πυρετός συσκέψεων και διαπραγματεύσεων βρίσκονται σε εξέλιξη για τα «κόκκινα» δάνεια και το σχέδιο Ηρακλής.

Το σχέδιο «Ηρακλής» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προβλέπει τιτλοποίηση κόκκινων δανείων 30 δισ. ευρώ με παροχή κρατικών εγγυήσεων ύψους 9 δισ. ευρώ.

Το «παζάρι» μεταξύ υπουργείο Οικονομικών και τραπεζών  δεν αφορά μόνο στο κόστος, αλλά και στον χρόνο καταβολής του τιμήματος από τις τράπεζες.

Τραπεζικές πηγές αναφέρουν, πάντως, ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια της τράπεζας να επιμερίσει το κόστος σε επιμέρους ετήσιες καταβολές.

Το σχέδιο «Ηρακλής»

Τo γνωστό σχέδιο για το APS (Σχήμα Προστασίας Ενεργητικού – Asset Protection Scheme) φαίνεται να χαρακτηρίζεται από την Κομισιόν ως το «κλειδί» για μια θετική μεταμνημονιακή αξιολόγηση στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

Το σχέδιο «Ηρακλής» θα συνοδεύεται μεταξύ άλλων με μια σειρά από νομοθετικά μέτρα με στόχο την εύρυθμη λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς. Τα μέτρα αυτά θεωρούνται απαραίτητα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες του χρηματοοικονομικού τομέα.

Όπως επεσήμανε ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί στις συναντήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και κυβερνητικούς παράγοντες, το APS είναι και ουσιαστικό προαπαιτούμενο ώστε οι τράπεζες να απαλλαγούν από τον δύσκολο γρίφο των «κόκκινων» δανείων.

Η Κομισιόν υπενθύμισε στην κυβέρνηση πως τα NPEs πρέπει να μειωθούν σε μονοψήφιο ποσοστό έως το 2022.

Παρά τη σειρά των μέτρων, η Ελλάδα είναι η πιο εκτεθειμένη χώρα της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, ενώ, όπως εξήγησε ο επίτροπος στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, τα προβληματικά χαρακτηριστικά του τραπεζικού τομέα θα παραμείνουν ως σημαντικές προκλήσεις όχι μόνον τους επόμενους μήνες αλλά και τα επόμενα χρόνια.

Τα «κόκκινα» δάνεια και οι θεσμοί

Οι θεσμοί ενώ βρίσκονταν στην Αθήνα έδωσαν σήμα στις διοικήσεις των τραπεζών να τρέξουν πολύ γρηγορότερα τις κινήσεις για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων.

Οι εκπρόσωποι έθεσαν στην κορυφή της ατζέντας τους για τα τραπεζικά το θέμα της επιτάχυνσης στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, διακείμενοι άκρως θετικά στο σχέδιο «Ηρακλής» που προωθεί η κυβέρνηση για την ελάφρυνση των τραπεζικών ισολογισμών από NPLs ύψους 30 δισ. ευρώ.

«Ελάτε να ρυθμίσουμε» το μήνυμα των τραπεζών

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν ξεκινήσει την επικοινωνία με δανειολήπτες που πληρούν τα κριτήρια του νόμου, προς ενημέρωση αλλά και παρότρυνσή τους να εκμεταλλευτούν τον προσφερόμενο ευνοϊκό διακανονισμό.

Οι τράπεζες σχεδιάζουν να απευθύνουν προσκλητήριο σε σχεδόν 180.000 οφειλέτες με «κόκκινα» στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια για να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του νέου νόμου προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024