Με το σχέδιο «Ηρακλής» φιλοδοξεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το μείζον πρόβλημα με τα «κόκκινα» δάνεια.

Το σχέδιο αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων βρίσκεται στα «συρτάρια» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εδώ και περίπου έναν χρόνο.

Η εφαρμογή του, η οποία αναμένεται να δώσει ανάσα στις ελληνικές τράπεζες, εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει εντός του Οκτωβρίου, αφού πρώτα λάβει και το τυπικό «οκ» από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κεντρικός άξονας του «Ηρακλή» αποτελεί η τιτλοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Το ελληνικό δημόσιο, από την πλευρά του, θα εγγυάται τα συγκεκριμένα δάνεια με το συνολικό ποσό των 9 δισεκατομμυρίων ευρώ, κάτι το οποίο θα προστατεύει ακόμη περισσότερο τους υποψήφιους επενδυτές – αγοραστές.

Πρόκειται για ένα σχέδιο, το οποίο εφαρμόστηκε και στην Ιταλία, με στόχο την αντιμετώπιση του μεγάλου αποθέματος των «κόκκινων» δανείων των ιταλικών τραπεζών.

Τα κόκκινα δάνεια

Άλλωστε η μείωση των «κόκκινων» δανείων απασχόληση τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη με τον Μάριο Ντράγκι.

Σχετικά με τα «κόκκινα» δάνεια, αιχμή είναι το σχέδιο «Ηρακλής», μία κίνηση προς την κατεύθυνση της μείωσή τους, που στοχεύει να συμπεριληφθούν περίπου 30 δισ. ευρώ «κόκκινα» δάνεια, από τα 78,8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το πρώτο εξάμηνο.

Το σχέδιο έλαβε την πλήρη υποστήριξη του επικεφαλής της ΕΚΤ.

Το σημείο – κλειδί που κάνει το σχέδιο «Ηρακλής» να απολάβει της εμπιστοσύνης και των επαίνων από πλευράς ευρωπαϊκών Αρχών, είναι το ότι βαδίζει εκτός τις κρατικές ενισχύσεις.

Την ίδια στιγμή, μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για το σχέδιο  της ελληνικής κυβέρνησης, με την τελευταία να σπεύδει για την προετοιμασία του νόμου που θα το εφαρμόσει.

Τρέξτε τα «κόκκινα» δάνεια η εντολή των θεσμών

Οι θεσμοί ενώ βρίσκονταν στην Αθήνα έδωσε σήμα στις διοικήσεις των τραπεζών να τρέξουν πολύ γρηγορότερα τις κινήσεις για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων.

Οι εκπρόσωποι έθεσαν στην κορυφή της ατζέντας τους για τα τραπεζικά το θέμα της επιτάχυνσης στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, διακείμενοι άκρως θετικά στο σχέδιο «Ηρακλής» που προωθεί η κυβέρνηση για την ελάφρυνση των τραπεζικών ισολογισμών από NPLs ύψους 30 δισ. ευρώ.

Γράψτε το σχόλιό σας