Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ginger Baker : Η ιστορία του ντράμερ των Cream

Ginger Baker : Η ιστορία του ντράμερ των Cream

Ο ντράμερ των Cream πέθανε σήμερα σε ηλικία 80 ετών.

O Τζίντζερ Μπέικερ, o Βρετανός ντράμερ του ροκ συγκροτήματος Cream, πέθανε σήμερα σε ηλικία 80 ετών.

Γεννημένος στο νότιο Λονδίνο το 1939, ο Μπέικερ έγινε για πρώτη φορά γνωστός ως μέλος του συγκροτήματος της μπλουζ »The Graham Bond Organisation» προτού ιδρύσει, μαζί με τον Έρικ Κλάπτον και τον μπασίστα Τζακ Μπρους, το συγκρότημα των Cream το 1966.

Οι 4 δίσκοι του συγκροτήματος πουλήθηκαν σε εκατομμύρια αντίτυπα και θεωρούνται πλέον κλασικοί. Συνδυάζουν την μπλουζ, την ψυχεδελική ροκ και την χαρντ ροκ.

Το 1969, μετά τη διάλυση του συγκροτήματος, ο Μπέικερ σχημάτισε με τον Έρικ Κλάπτον, τον Ρικ Γκρεκ και τον Στιβ Γουίνγουντ τους Blind Faith. Τον περασμένο μήνα η οικογένειά του είχε ανακοινώσει ότι είναι βαριά άρρωστος στο νοσοκομείο.

H καριέρα του Μπέικερ

Ο Μπέικερ ξεκίνησε την καριέρα τους παίζοντας αρχικά τζαζ και μπλουζ.

Το 1966, μαζί με τον πρώην συνεργάτη του, κιθαρίστα Τζακ Μπρους, και τον πασίγνωστο Έρικ Κλάπτον δημιούργησαν τους «Cream», ένα γκρουπ που έμελλε να ασκήσει καθοριστική επιρροή στην εξέλιξη του ψυχεδελικού ροκ ήχου.

Η επιτυχία τους ήταν μεγάλη τόσο στην Βρετανία όσο και στις ΗΠΑ όπου τα άλμπουμ του σκαρφάλωσαν στις πρώτες θέσεις των μουσικών τοπ. Το τελευταίο άλμπουμ των «Cream» κυκλοφόρησε το 1969 ενώ έκαναν μια επεισοδιακή επανασύνδεση το 2005 με τον Μπρους και τον Μπείκερ να… πυροβολούν ο ένας τον άλλο επί σκηνής, στη Νέα Υόρκη.

Το 1971 ο Μπέικερ μετακόμισε στη Νιγηρία και δημιούργησε το στούντιο ηχογράφησης Batakota, το οποίο φιλοξένησε εγχώριους μουσικούς, αλλά και κάποιους μεγάλους σταρ. Αχόρταγος μουσικά και έχοντας πάντα ολοζώντανο μέσα του το μικρόβιο της εξέλιξης συνεργάστηκε με καλλιτέχνες που εκπροσωπούσαν μια μεγάλη μουσική γκάμα. Το 1994 μάλιστα δημιούργησε ένα τζαζ τρίο.

Η επιθυμία του για νέες εμπειρίες, άλλωστε, εκφράστηκε και μέσα από την επιλογή του να ζήσει σε πολλά διαφορετικά μέρη του κόσμου, από την Ιταλία και την Καλιφόρνια μέχρι το Κολοράντο και τη Νότια Αφρική. Παράλληλα, έκανε τέσσερις γάμους, από τους οποίους απέκτησε τρία παιδιά.

Όσο περνούσαν τα χρόνια, όμως, η υγεία του ολοένα και επιβαρυνόταν. Υπέφερε από οστεοαρθρίτιδα ενώ χρειάστηκε να υποβληθεί, πριν λίγα χρόνια, και σε επέμβαση ανοιχτής καρδιάς. Ο ίδιος δεν άντεχε να νιώθει ανήμπορος από την ασθένεια και συνήθιζε να λέει: «Ο Θεός με τιμωρεί για τις παλιές κακίες μου με το να με κρατά ζωντανό και να υποφέρω από τον πόνο…»

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024