Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κρήτη: Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα της Πρωτομινωικής Εποχής ήλθαν στο φως [Εικόνες]

Κρήτη: Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα της Πρωτομινωικής Εποχής ήλθαν στο φως [Εικόνες]

Ευρήματα της Πρωτομινωικής Εποχής ανακάλυψαν οι περισσότεροι από 100 αρχαιολόγοι διαφόρων εθνικοτήτων που συμμετείχαν στις ανασκαφές που διεξήγαγε η Βελγική Σχολή Αθηνών στο Σίσι του Αγίου Νικολάου Κρήτης.

Σημαντικά ευρήματα που χρονολογούνται από την Πρωτομινωική Εποχή έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στο Σίσι του Αγίου Νικολάου Κρήτης.

Περισσότεροι από 100 αρχαιολόγοι διαφόρων εθνικοτήτων συμμετείχαν στην 10η ανασκαφική περίοδο που διεξήγαγε η Βελγική Σχολή Αθηνών, σε στενή συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου, υπό την διεύθυνση του καθηγητή Jan Driessen (Πανεπιστήμιο Λουβαίν/Βελγική Σχολή Αθηνών).

Η ερευνητική ομάδα συνέχισε τις εργασίες στους διάφορους τομείς της ανασκαφής και προχώρησε στην περαιτέρω αποκάλυψη του μνημειακού συγκροτήματος που χρονολογείται από την Πρωτομινωική Εποχή με κεντρική αυλή.

Διαβάστε επίσης: Φλώρινα: Πάνω από 200 ταφές αποκαλύφθηκαν στην ανασκαφή της Αχλάδας

Μνημειακό συγκρότημα με κεντρική αυλή στο Σίσι με κατάλοιπα οικισμού Πρωτομινωικής στα βορειοδυτικά (©EBSA, N. Kress)

Κατάλοιπα οικισμού

Η ανασκαφή πλησίον της δυτικής πτέρυγας του συγκροτήματος έφερε στο φως σημαντικά κατάλοιπα οικισμού της Πρωτομινωικής ΙΙΑ περιόδου (περ. 2600 π.Χ.).

Μετά την εγκατάλειψη του οικισμού από τους κατοίκους του, οι οποίοι άφησαν κατά χώραν σχεδόν το σύνολο του υλικού πολιτισμού τους, ένα μνημειακό κτήριο κατασκευάστηκε προς ανατολάς του χωριού.

Το κτίριο αυτό αποτέλεσε τον πυρήνα της μετέπειτα δυτικής πτέρυγας. Αν και καταστράφηκε από πυρκαγιά το 2500 π.Χ., τα κατάλοιπά του ενσωματώθηκαν σχεδόν αυτούσια στην κατασκευή του μνημειακού συγκροτήματος με αυλή, το οποίο ανεγέρθη γύρω στο 1700 π.Χ.

Περαιτέρω ανασκαφή του μνημειακού συγκροτήματος με αυλή αποκάλυψε ένα δάπεδο επιστρωμένο με εξαιρετικής ποιότητας κονίαμα, κοσμημένο με στικτό διάκοσμο και έναν κομψά κτισμένο πήλινο αγωγό για την απορροή των υδάτων από την μήκους 33 μέτρων κεντρική αυλή προς την ανατολική κλιτύ.

Διαβάστε επίσης: Κρήτη: Εντυπωσιακά ευρήματα στην ανασκαφή στη Ζώμινθο

Λοιπά ευρήματα

Σε άλλα σημεία του λόφου εντοπίστηκαν αξιόλογα κατάλοιπα λιγότερο γνωστών φάσεων, μεταξύ των οποίων οικία που καταστράφηκε κατά την Μεσομινωική ΙΙΙΑ περίοδο, ενδεχομένως από σεισμό, και ένα εκτεταμένο στρώμα με Υστερομινωική ΙΙ-ΙΙΙΑ1 κεραμική με έντονα ίχνη κνωσιακών επιδράσεων.

Στην ίδια περίοδο ανήκει και ένας κιβωτιόσχημος τάφος, ο οποίος είχε χτιστεί μέσα σε προγενέστερο ταφικό κτήριο της Νεοανακτορικής περιόδου.

Κιβωτιόσχημος τάφος της Υστερομινωικής περιόδου ΙΙ (©EBSA, J. Driessen)

Ο προσεκτικά κατασκευασμένος τάφος περιείχε σχεδόν ακέραιο και άθικτο σκελετό γυναίκας, ο οποίο συνοδευόταν από χάλκινο κάτοπτρο με ελεφαντοστέινη λαβή, οστέινες και χάλκινες περόνες ενδυμασίας, καθώς και περιδέραιο αποτελούμενο από 15 χρυσές ψήφους (χάντρες) σε σχήμα ελαιόκαρπου ή ελαιόσπορου και 15 μικρότερες επίσης χρυσές ψήφους.

Χρυσό περιδέραιο από τον κιβωτιόσχημο τάφο της Υστερομινωικής περιόδου ΙΙ (©EBSA, M. Αναστασιάδου)

Αυτού του τύπου οι τάφοι είναι σχετικά σπάνιοι στην Κρήτη και απαντούν μόνο στην Κνωσσό και τα Χανιά.

Με την 10η ανασκαφική περίοδο ολοκληρώθηκε το δεύτερο πενταετές ερευνητικό πρόγραμμα. Στη συνέχεια θα δοθεί έμφαση στην συντήρηση των καταλοίπων και την δημοσίευση, πριν την τελευταία περίοδο διασκοπήσεων.

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024