Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οι καθημερινοί θάνατοι στη Μόρια

Οι καθημερινοί θάνατοι στη Μόρια

Μόρια: Η κυβέρνηση οφείλει να βάλει  ένα τέλος σε αυτό το κολαστήριο πριν θρηνήσουμε και άλλα θύματα

Το τραγικό περιστατικό με τον θάνατο μίας γυναίκας  στη Λέσβο μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε για άγνωστους λόγους μέσα στη Δομή προσφύγων, έρχεται να θυμίσει σε όλους με τον χειρότερο τρόπο την   αποτυχία των κυβερνήσεων να βρουν μία λύση για το κολαστήριο της Μόριας.

Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια σκοτώνεται  καθημερινά για χιλιάδες ανθρώπους που έφτασαν στη χώρα μας από εμπόλεμες περιοχές. Ξέφυγαν από την κόλαση του πολέμου, ταξίδεψαν με κάθε μέσο δίνοντας ότι τους είχε απομείνει από το βιος τους, κινδύνεψαν να πνιγούν στα νερά του Αιγαίου και τελικά χιλιάδες από αυτούς βρέθηκαν να είναι εγκλωβισμένοι μέσα σε άθλιες Δομές, στη Μόρια, στη Σάμο κ.α.

Όλα όσα εμείς έχουμε ως  δεδομένα, γι΄ αυτούς τους ανθρώπους φαντάζουν ως μία απρόσιτη πολυτέλεια. Η μόρφωση των παιδιών, οι συνθήκες υγιεινής, η πρόσβαση στο σύστημα Υγείας, οι χώροι για παιχνίδι για τα μικρά προσφυγόπουλα – κάποια εκ των οποίων είναι ασυνόδευτα – είναι άγνωστες λέξεις.

Κάποιοι σπεύδουν να κατηγορήσουν τους πρόσφυγες και μετανάστες ως υποκινητές επεισοδίων. Ορισμένοι έβγαλαν ήδη το πόρισμα ότι η πυρκαγιά εντός της Δομής στη Μόρια ξεκίνησε  από κάποιους πρόσφυγες.

Κάποιοι άλλοι αδυνατούν να καταλάβουν γιατί νέοι  άνθρωποι που έφτασαν στη χώρα μας με το όνειρο μιας καλύτερες ζωής εξεγείρονται ζητώντας το αυτονόητο. Να σταματήσουν να τους στερούν τη αξιοπρέπεια.

Η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να διαχειριστεί τις μαζικές προσφυγικές ροές και να κατανείμει τον κόσμο σε Δομές με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

Αν και ο χρόνος είναι μικρός από την ημέρα που  ανέλαβε την εξουσία η νέα κυβέρνηση, φαίνεται ξεκάθαρα ότι είχε υποτιμήσει το Προσφυγικό. Κατάλαβε μέσα σε λίγες εβδομάδες, ότι τα πράγματα δεν πρόκειται να αλλάξουν με ευχολόγια, με εθιμοτυπικές επισκέψεις και  με λίγες μετακινήσεις προσφύγων από τη Μόρια προς άλλες Δομές.

Δυστυχώς το τραγικό περιστατικό  της Κυριακής είναι  πιθανό να επαναληφθεί. Όταν 12.000 άνθρωποι ταλαιπωρημένοι, εξαθλιωμένοι, ανήμποροι να πάρουν τη ζωή στα χέρια βλέπουν να τους στοιβάζουν μέσα σε άθλιους χώρους, όταν βλέπουν συμπατριώτες τους να πεθαίνουν, τότε οι αντιδράσεις τους θα είναι όλο και πιο συχνές.

Η κυβέρνηση οφείλει να βάλει  ένα τέλος σε αυτό το κολαστήριο πριν θρηνήσουμε και άλλα θύματα. Οφείλει να βρει Δομές με αξιοπρεπείς συνθήκες γι΄ αυτούς τους ανθρώπους, να  διεκδικήσει περισσότερα χρήματα και βοήθεια από την ΕΕ προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα της στέγης  και  εν συνεχεία να κινήσει όλες τις άλλες σχετικές διαδικασίες που αφορούν στο άσυλο.

Πριν λίγες ημέρες,  ένα παιδάκι 5 χρονών λίγο έξω από τη Μόρια βρήκε τραγικό θάνατο όταν το πάτησε φορτηγό την ώρα που έπαιζε κρυμμένο  σε ένα  χαρτόκουτο. Την Κυριακή μία μητέρα κάηκε μέσα στα κοντέινερ όπου διέμενε μαζί με τα παιδιά της. Αύριο;

Θα περιμένουμε μοιρολατρικά την επόμενη τραγική είδηση από τη Μόρια ή από τη Σάμο για να εκφράσουμε την οδύνη μας; Δεν  αρκεί. Τουλάχιστον δεν αρκεί γι΄ αυτούς τους ανθρώπους.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024