Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σαλμάν : Πόλεμος με τον Ιράν θα προκαλέσει κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας

Σαλμάν : Πόλεμος με τον Ιράν θα προκαλέσει κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας

Οι τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να αυξηθούν αλματωδώς σε «αδιανόητα υψηλά επίπεδα» εάν ο κόσμος δεν ενωθεί για την αποτροπή του Ιράν, σύμφωνα με το πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν προειδοποίησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης, που παραχώρησε στην εκπομπή «60 Minutes» του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS και μεταδόθηκε χθες Κυριακή, ότι οι τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να αυξηθούν αλματωδώς σε «αδιανόητα υψηλά επίπεδα» εάν ο κόσμος δεν ενωθεί για την αποτροπή του Ιράν, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι θα προτιμούσε πολιτική παρά στρατιωτική λύση.

«Θα απειληθούν παγκόσμια συμφέροντα»

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η ολοένα αυξανόμενη ένταση μεταξύ της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ και του Ιράν, βασικού αντιπάλου της Σαουδικής Αραβίας στην περιοχή του Κόλπου, κυριαρχεί το τελευταίο διάστημα σε ό,τι αφορά την πολιτική των ΗΠΑ έναντι του Ριάντ, ειδικά μετά τις επιθέσεις της 14ης Σεπτεμβρίου στην καρδιά της σαουδαραβικής πετρελαϊκής βιομηχανίας.

«Εάν ο κόσμος δεν αναλάβει σθεναρή και αταλάντευτη δράση για την αποτροπή του Ιράν, θα δούμε περαιτέρω κλιμακώσεις που θα απειλήσουν παγκόσμια συμφέροντα», υποστήριξε ο σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος.

«Ο εφοδιασμός με πετρέλαιο θα αντιμετωπίσει προβλήματα και οι τιμές του θα αυξηθούν αλματωδώς σε αδιανόητα υψηλά επίπεδα που δεν έχουμε ξαναδεί στη διάρκεια της ζωής μας», προειδοποίησε.

Επιθυμεί ειρηνική διευθέτηση

Στη συνέντευξή του – την παραχώρησε την Τρίτη στη Σαουδική Αραβία – ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είπε πως συμφωνεί με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ότι οι επιθέσεις της 14ης Σεπτεμβρίου, που προκάλεσαν ζημιές στο μεγαλύτερο διυλιστήριο του κόσμου και μείωσαν τον παγκόσμιο εφοδιασμό με πετρέλαιο κατά 5%, αποτελούσαν «πολεμική» ενέργεια και κατηγόρησε γι’ αυτήν, όπως και η Ουάσιγκτον, το Ιράν.

Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε ότι θέλει ειρηνική διευθέτηση, διότι εάν ξεσπούσε πόλεμος ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν, η παγκόσμια οικονομία θα διέτρεχε κίνδυνο να καταρρεύσει.

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, ευρωπαϊκών δυνάμεων και της Σαουδικής Αραβίας προσάπτουν στο Ιράν την ευθύνη για τις επιθέσεις. Η Τεχεράνη αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη. Το σιιτικό κίνημα Χούθι της Υεμένης, που θεωρείται προσκείμενο στο Ιράν, ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις.

«Η πολιτική και ειρηνική λύση είναι πολύ καλύτερη από τη στρατιωτική», είπε ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Πρέπει να γίνει συνάντηση Τραμπ – Ροχανί

Ο σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος έκρινε επίσης ότι ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να συναντηθεί με τον ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί για να καταρτιστεί νέα συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, αλλά και για τον περιορισμό των προσπαθειών της να διευρύνει τη σφαίρα επιρροής της στη Μέση Ανατολή.

Οι προσπάθειες να υπάρξει συνάντηση Τραμπ-Ροχανί την περασμένη εβδομάδα, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αποδείχθηκαν άκαρπες.

Η ένταση ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Τεχεράνη άρχισε να κλιμακώνεται ξανά μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, και να επαναφέρουν σε ισχύ τις ασφυκτικές οικονομικές κυρώσεις τους σε βάρος της χώρας.

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024