Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τον χαβά του ο Ερντογάν για Ιράν, Συρία και S-400

Τον χαβά του ο Ερντογάν για Ιράν, Συρία και S-400

Επιμένει στις μονομερείς ενέργειές του ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τα καυτά ζητήματα του Ιράν, της ζώνης ασφαλείας στη Συρία και τους S-400 στην περίπτωση που δεν βρεθεί κοινός τόπος δράσης με τις ΗΠΑ.

Οι προγραμματισμένες προσπάθειες Τουρκίας και ΗΠΑ να εγκαθιδρύσουν «ζώνη ασφαλείας» στη βορειοανατολική Συρία συνεχίζονται, αλλά η Αγκυρα έχει ολοκληρώσει τις δικές της προετοιμασίες κατά μήκος των συνόρων της με τη Συρία, δήλωσε χθες ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Απειλεί με μονομερή δράση

Οι δύο νατοϊκές συμμαχικές χώρες ξεκίνησαν κοινές χερσαίες και εναέριες περιπολίες κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων, στο πλαίσιο συμφωνίας για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας, αλλά η Αγκυρα κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι καθυστερεί τη διαδικασία, η οποία στοχεύει στην απομάκρυνση από τα σύνορα της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Η Τουρκία απειλεί ότι θα προχωρήσει σε μονομερή δράση, αν το σχέδιο αποτύχει.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την πτήση επιστροφής του στην Τουρκία από τη Νέα Υόρκη και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Ερντογάν τόνισε επίσης ότι πρότεινε στον αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ να αγοράσει η Αγκυρα αμερικανικά αμυντικά συστήματα Patriot, αν η προσφορά των ΗΠΑ μπορεί να ταιριάξει με τη συμφωνία που έκανε η Τουρκία με τη Ρωσία για τα ρωσικά συστήματα S-400, τα οποία η Αγκυρα ξεκίνησε να παραλαμβάνει τον Ιούλιο.

Ιράν και πετρέλαιο

Επίσης, επισήμανε ότι είναι αδύνατο για την Τουρκία να σταματήσει να αγοράζει πετρέλαιο και φυσικό αέριο από το Ιράν, παρά τις απειλές για αμερικανικές κυρώσεις, σημειώνοντας ότι το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών θα συνεχιστεί.

Οπως είπε ο τούρκος πρόεδρος, η Αγκυρα δεν φοβάται για ενδεχόμενες αμερικανικές κυρώσεις για τις εμπορικές της συναλλαγές με την Τεχεράνη, προσθέτοντας πως η Τουρκία δεν θέλει να διακόψει τη συνεργασία της με την Ισλαμική Δημοκρατία.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024