Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τί δίνουν οι ΗΠΑ στην Τουρκία για την επαναφορά της στο πρόγραμμα των F-35

Τί δίνουν οι ΗΠΑ στην Τουρκία για την επαναφορά της στο πρόγραμμα των F-35

Οι ΗΠΑ αναμένεται να προβούν σε νέα προσφορά στην Τουρκία για τα F-35 και την οικονομία, μετά την κρίση που προκλήθηκε στις σχέσεις των δύο χωρών εξαιτίας της απόκτησης του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 από την Αγκυρα.

Μετά την προμήθεια του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 και την κρίση που προκάλεσε στη σχέση ΗΠΑ – Τουρκίας, με τον αποκλεισμό της τελευταίας από το πρόγραμμα των αμερικανικών μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35, αλλά και την αγορά τους, η Ουάσιγκτον προετοιμάζει νέα εποικοδομητική φάση στις σχέσεις της με την Αγκυρα.

«Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου»

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στον τουρκικό Τύπο, αναμένεται η υποβολή δέσμης μέτρων για σύναψη «συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου» με στόχο την αύξηση του όγκου των εμπορικών συναλλαγών Τουρκίας- ΗΠΑ στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια καθώς και νέο πακέτο μέτρων.

Σε αυτό το πακέτο, λένε οι πηγές, περιλαμβάνονται η πώληση του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας Patriot στην Τουρκία, η επαναφορά της στο πρόγραμμα F-35 καθώς και προτάσεις για τη μείωση των δασμών στο αλουμίνιο και τον χάλυβα.

Ο νέος αμερικανός πρεσβευτής στην Αγκυρα, Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, ενημέρωσε την προηγούμενη Παρασκευή για το θέμα αυτό την τουρκική προεδρία.

Ο στόχος των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών είχε τεθεί νωρίτερα αυτόν τον μήνα στη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος στην Τουρκία και της συνάντησής του με την ομόλογό του της Τουρκίας Ρουχσάρ Πεκτζάν.

Η συνάντηση Γκρέιαμ – Ερντογάν

Πριν δύο ημέρες, ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, σύμμαχος του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τράμπ, είχε δηλώσει μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να επαναφέρουν την Τουρκία στο πρόγραμμα F-35».

Ο ίδιος ανέφερε, επίσης, ότι συζήτησε με τον τούρκο πρόεδρο την πιθανότητα σύναψης συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας.

«Η Τουρκία είναι πολύ σημαντικός σύμμαχος, όχι μόνο όταν πρόκειται για τη Συρία αλλά για ολόκληρη την περιοχή», είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024