Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νηπιαγωγεία με έναν μόνο μαθητή στο Πάπιγκο και τη Βωβούσα

Νηπιαγωγεία με έναν μόνο μαθητή στο Πάπιγκο και τη Βωβούσα

Ποιος θα μπορούσε να πιστέψει ότι στο διάσημο Πάπιγκο με τους χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, λειτουργεί νηπιαγωγείο με έναν μόνο μαθητή...

Το Ζαγόρι είναι από τις πιο προβεβλημένες περιοχές της Ηπείρου και μία από τις τουριστικές κορωνίδες της περιοχής. Οσοι βρίσκονται μακριά από την Ηπειρο σίγουρα θα δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι πρόκειται για 45 χωριά με ελάχιστο πληθυσμό και κυρίως με πολύ λίγους νέους που διαμένουν και δημιουργούν στον τόπο τους.

Καθημερινά από τα Γιάννινα

Θα δυσκολεύονται να πιστέψουν ότι λειτουργούν μόλις δύο δημοτικά σχολεία με δεκαπέντε συνολικά μαθητές αλλά και δύο νηπιαγωγεία που έχουν έναν μαθητή το καθένα. Η συρρίκνωση του μαθητικού πληθυσμού είναι ενδεικτική της εγκατάλειψης της υπαίθρου.

Με έναν μόλις μαθητή λειτουργεί το νηπιαγωγείο στη Βωβούσα. Από τα πιο ορεινά χωριά του νομού Ιωαννίνων με βαρύ χειμώνα. Η νηπιαγωγός κάνει καθημερινά το δρομολόγιο από τα Γιάννινα για να βρεθεί δίπλα στον μαθητή της και να τον εξοικειώσει με το θρανίο, το μολύβι και το χαρτί.

Σίγουρα πρόκειται για εμπειρία ζωής. Παιδί οικογένειας που ζει και εργάζεται στο χωριό, από τις οικογένειες που δραστηριοποιούνται σε πολλούς τομείς για να επιβιώσουν και τελικά μαζί τους μένει ζωντανό ολόκληρο το χωριό. Αυτό συμβαίνει στη Βωβούσα.

Και στο τουριστικό Πάπιγκο

Κάτι ανάλογο γίνεται και στο ιδιαίτερα τουριστικό και προβεβλημένο Πάπιγκο. Νηπιαγωγείο και εδώ με έναν μαθητή.

Λίγοι άλλωστε οι μόνιμοι κάτοικοι, ακόμη λιγότεροι οι νέοι. Το… εκπαιδευτικό παζλ στο Ζαγόρι συμπληρώνουν δύο δημοτικά σχολεία. Ενα στους Μηλιωτάδες με οκτώ συνολικά μαθητές και ένα στο Πάπιγκο με επτά μαθητές.

Ο Δήμος Ζαγορίου, όπως λέει στο Epiruspost, ο δήμαρχος Γιώργος Σουκουβέλος κάνει κάθε προσπάθεια για να διατηρήσει σε άριστη κατάσταση τις λιγοστές σχολικές μονάδες. Τα σχολεία είναι αυτά που δίνουν ζωή αλλά και μία νότα αισιοδοξίας στα χωριά που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς κατοίκους.

Δεν είναι εύκολη η μετακίνηση

«Μπορεί να ακούγεται παράξενο να λειτουργεί νηπιαγωγείο με ένα μαθητή στο Πάπιγκο ή τη Βωβούσα… Ομως είναι επιβεβλημένο να γίνει καθώς η μετακίνηση μικρών παιδιών δεν είναι εύκολη… Υπό άλλες συνθήκες θα έπρεπε να κάνουν πολλά χιλιόμετρα καθημερινά κάτι που το χειμώνα εξ αιτίας των καιρικών συνθηκών θα ήταν αδύνατο.

»Ως Τοπική Αυτοδιοίκηση στηρίζουμε τα σχολεία αυτά και εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας προς τους φορείς της εκπαίδευσης που τα κρατούν ανοιχτά αλλά και προς τους εκπαιδευτικούς που είναι καθημερινά παρόντες, δίπλα στους μαθητές τους», ανέφερε ο κ. Σουκουβέλος.

Το Ζαγόρι είναι ενδεικτική περίπτωση στην Ηπειρο. Παρόμοια είναι η κατάσταση και σε άλλους ορεινούς δήμους. Ελάχιστοι μαθητές και εκπαιδευτικοί που επιτελούν λειτούργημα.

Πηγή: epiruspost.gr

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024