Την απαλλαγή των υπόχρεων ξενοδοχείων από την απόδοση τέλους διαμονής για το διάστημα 23 Σεπτεμβρίου έως και 10 Οκτωβρίου, προβλέπει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου  που προώθησε το υπουργείο Οικονομικών ως πρώτο μέτρο ανακούφισης των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων με την Thomas Cook που υπέστησαν ζημιές από τη χρεοκοπία της.

Το μέτρο αφορά τις επιχειρήσεις οι οποίες είχαν συμβληθεί με τη Thomas Cook.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Οικονομικών προώθησε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, σύμφωνα με την οποία παρέχεται η δυνατότητα εξαίρεσης από απόδοση του φόρου διαμονής στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημίες από την αιφνίδια πτώχευση του συγκεκριμένου τουριστικού πράκτορα, Thomas Cook.

Η δημοσίευση της ΠΝΠ αναμένεται άμεσα, δεδομένου ότι βρίσκεται στο στάδιο των υπογραφών από τους συναρμόδιους υπουργούς.

Αναγνωρίζοντας δε ότι η κατάρρευση της Thomas Cook αποτελεί πολυδιάσταστο πρόβλημα και για τον ελληνικό τουρισμό και κατ’ επέκταση την οικονομία, η κυβέρνηση προαναγγέλλει και νέες πρωτοβουλίες μόλις υπάρξει πληρέστερη εικόνα των επιπτώσεων.

Σημειώνεται ότι στη χθεσινή διυπουργική σύσκεψη για το ζήτημα εκτός από την απαλλαγή από την καταβολή του τέλους διαμονής για συγκεκριμένη περίοδο, παρεμβάσεις, όπως σε θέματα καταβολής ΦΠΑ, οι οποίες ωστόσο κρίθηκε ότι πρέπει να αξιολογηθούν περαιτέρω.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών

«Η Κυβέρνηση, για την άμεση αντιμετώπιση πτυχών του πολυδιάστατου προβλήματος που προέκυψε από τη χρεοκοπία της Thomas Cook, προχώρησε στην κάτωθι πρώτη νομοθετική ενέργεια:

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Οικονομικών προώθησε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, σύμφωνα με την οποία παρέχεται η δυνατότητα εξαίρεσης από απόδοση του φόρου διαμονής στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημίες από την αιφνίδια πτώχευση του συγκεκριμένου τουριστικού πράκτορα.

Το επόμενο διάστημα, το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και άλλους αρμόδιους φορείς, όταν υπάρξει πληρέστερη εικόνα των επιπτώσεων, θα προβεί σε νέες πρωτοβουλίες».

ΣΕΤΕ: Τεράστιες οι συνέπειες, ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν

Την άμεση λήψη μέτρων για τη στήριξη της τουριστικής αγοράς, που θα υποστεί «τεράστια» ζημιά μετά την κατάρρευση της Thomas Cook, ζήτησε ήδη από χθες, Δευτέρα, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Σε μια πρώτη εκτίμηση ο ΣΕΤΕ τόνισε ότι η ζημιά που θα προκληθεί στις τουριστικές επιχειρήσεις από την πτώχευση της Thomas Cook αναμένεται να κυμανθεί από 250 εκατ. ευρώ έως 500 εκατ. ευρώ.

Για τον λόγο αυτό, σημειώνει ο ΣΕΤΕ, «είναι απαραίτητο, τα Υπουργεία Οικονομικών και Τουρισμού να προχωρήσουν στην υιοθέτηση άμεσων μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων».

Συγκεκριμένα, ο ΣΕΤΕ, προτείνει:

• Απαλλαγή από την υποχρέωση απόδοσης ΦΠΑ για τα ανείσπρακτα τιμολόγια της Thomas Cook με ημερομηνία εκδόσεως από 1η Μαΐου 2019 έως και 22 Σεπτεμβρίου 2019. Αν αυτό δεν είναι εφικτό (ενδεχομένως επειδή ο ΦΠΑ έχει ήδη καταβληθεί), πρόβλεψη της δυνατότητας συμψηφισμού του αντίστοιχου ποσού με τον ΦΠΑ των επόμενων μηνών.

•  Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής φόρου διαμονής για τις διανυκτερεύσεις των προερχόμενων από την Thomas Cook ενοίκων των τουριστικών καταλυμάτων για την χρονική περίοδο από 23 Σεπτεμβρίου 2019 και μέχρι την αναχώρησή τους από τα τουριστικά καταλύματα.

•  Με δεδομένο πως η ζημιά που θα προκληθεί στις τουριστικές επιχειρήσεις από την πτώχευση του παραπάνω tour operator αναμένεται να κυμανθεί από 250 εκ. ευρώ έως 500 εκ. ευρώ, η συντριπτική πλειοψηφία δε των τουριστών που προέρχονταν από τον συγκεκριμένο tour operator έκαναν χρήση υπηρεσιών Full Board ή All Inclusive, θα πρέπει ως ένα μέτρο ελάφρυνσης να τροποποιηθεί άμεσα η ΠΟΛ 2083/2019, που προβλέπει την κατανομή των συντελεστών ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, ώστε στις περιπτώσεις αυτές (Full Board και All Inclusive) το 10% μόνο της ενιαίας τιμής να υπάγεται στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ και το υπόλοιπο 90% στον χαμηλό συντελεστή.

•  Ενεργοποίηση για την πτώχευση της Thomas Cook των προβλέψεων που περιλαμβάνονται στη με αριθμό 1170/2015 ΠΟΛ σχετικά με την έκπτωση επισφαλών απαιτήσεων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων λόγω πτώχευσης αλλοδαπών τουριστικών πρακτορείων».

Συνεργασία με τη Βρετανία για τον επαναπατρισμό

Πέραν των οικονομικών επιπτώσεων για τον τουριστικό κλάδο θέμα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης είναι και ο επαναπατρισμός των τουριστών πελατών της  Thomas Cook που βρίσκονται στη χώρα μας.

O υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης συναντήθηκε με την πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα κυρία Kate Smith.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Θεοχάρης και η κυρία Smith συζήτησαν για τα ζητήματα που έχουν ανακύψει από την παύση λειτουργίας της Thomas Cook, την επιχείρηση επαναπατρισμού των Βρετανών τουριστών, που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά και θέματα όπως το Brexit και οι διμερείς σχέσεις.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο υπουργός Τουρισμού ανέφερε: «Είχαμε μια πολύ καλή και παραγωγική συζήτηση με την πολύ καλή φίλη της χώρας μας, πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα κυρία Kate Smith.

Συζητήσαμε την επιχείρηση επαναπατρισμού, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, των Βρετανών τουριστών. Μιλήσαμε και για άλλα θέματα, όπως είναι το Brexit και οι διμερείς σχέσεις».

«Βέβαια το βασικό θέμα της σημερινής ατζέντας ήταν η οικονομική κατάρρευση της Thomas Cook και πώς επηρεάζει τη χώρα μας αλλά και τη M. Bρετανία καθώς και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την άμεση αντιμετώπιση του θέματος», δήλωσε ο υπουργός.

Από την πλευρά της η κυρία Kate Smith ανάφερε: «Προτεραιότητά μας είναι η επιτυχία της μεγάλης κλίμακας επιχείρησης επαναπατρισμού. Υπάρχουν από χθες 17.000 τουρίστες που προσήλθαν από τη Βρετανία και πρέπει να επιστρέψουν τις επόμενες δύο εβδομάδες από 13 διαφορετικά μέρη της Ελλάδας.

» Θέλω να υπογραμμίσω ότι όλα τα αεροσκάφη που εμπλέκονται σε αυτή την επιχείρηση έχουν διασφαλιστεί. Η Βρετανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας που έχει αναλάβει τη μεγάλη επιχείρηση είναι σε επικοινωνία με τα ξενοδοχεία με τα οποία η Thomas Cook συνεργαζόταν για τα πακέτα διακοπών ενημερώνοντάς τα ότι το κόστος διαμονής για τους πελάτες που επηρεάζονται από την πτώχευση έχει καλυφθεί».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο