Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα μαύρα διαμάντια

Τα μαύρα διαμάντια

Οι αγώνες στίβου και τα ταλέντα

Ο χρόνος είναι λίγος που μας χωρίζει από ένα κορυφαίο αθλητικό γεγονός του 2019. Το παγκόσμιο πρωτάθλημα Στίβου, στο πολλά υποσχόμενο, από τεχνολογικής πλευράς, στάδιο Χαλίφα της Ντόχα, πρωτεύουσας του σεϊχάτου του Κατάρ (στογγυλοκαθισμένου πάνω στα κοιτάσματα του μαύρου χρυσού και των πετροδολαρίων). Είναι η πρώτη φορά που ο θεσμός αυτός γίνεται σε προχωρημένο φθινόπωρο (τέλη Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου), για τα δεδομένα της Δύσης. Για το τι θα συμβεί αγωνιστικά στην Ντόχα μάς έχουν προϊδεάσει η διπλή τελική φάση των «Διαμαντιών» της IAAF και η αναμέτρηση Αμερικής – Ευρώπης. Είναι κρίμα που δεν είδαμε τηλεοπτικά την «κόντρα» των δύο ηπείρων (παρά το χαμηλό κόστος της αναμετάδοσης).

Το πρώτο συμπέρασμα από το φινάλε των διαμαντιών της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου (πού να το φανταζόταν ο Πρίμο Νεμπιόλο που είχε την ιδέα εδώ και πολλά χρόνια ότι εκείνη η διεθνής συνάντηση θα εξελισσόταν σε μια γιγαντιαία διοργάνωση του στιβικού «σταρ σύστεμ») αφορά την επικράτηση των εκπροσώπων της Μαύρης Φυλής αθλητών και αθλητριών που η παρουσία τους αβγαταίνει συνεχώς στις ευρωπαϊκές χώρες – πέραν της Βρετανίας και της Γαλλίας.

Ετσι, στους αγώνες της Ζυρίχης και των Βρυξελλών τα «μαύρα διαμάντια» του Στίβου κέρδισαν σε ποσοστό 63% τα συμβολικά διαμάντια και το χρηματικό έπαθλο των 50.000 δολαρίων. Επί 32 αγωνισμάτων στις δύο πόλεις, 20 πρωτιές για αθλητές και αθλήτριες της Μαύρης Φυλής έναντι 10 της Λευκής και 2 της Κίτρινης (Κίνα). Η Ελλάδα γεωπολιτικά είναι η μόνη χώρα, με τη «Μεγάλη Αικατερίνη» του επί κοντώ, από την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων που κέρδισε διαμάντι.

Το άλλο αξιοπρόσεκτο συμπέρασμα αφορά την εντυπωσιακή εμφάνιση μιας νέας γενιάς του παγκόσμιου Στίβου που θα την ονοματίσουμε των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 και του 2024 (Τόκιο και Παρίσι).

Και για να γυρίσουμε στη Ζυρίχη και στις Βρυξέλλες, σχεδόν όλα τα δρομικά αγωνίσματα κέρδισαν αθλητές και αθλήτριες της Μαύρης Φυλής ενώ στις ρίψεις και στα άλματα υπερείχαν της Λευκής (με παρεμβολή στις ρίψεις της Κίτρινης). Φυσικά η ισχύς των ΗΠΑ με τις περισσότερες πρώτες θέσεις οφείλεται στους Αφροαμερικανούς, ένα γεγονός που χρονολογείται εδώ και έναν αιώνα (από τους Ολυμπιακούς της Αμβέρσα). Ορατές ελπίδες για την παρουσία του ελληνικού Στίβου στο «Νέο Κύμα» εστιάζονται στους άλτες Μίλτο Τεντόγλου (μήκος) και Μανόλη Καραλή (επί κοντώ).

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024