Τέσσερις μήνες μετά τις εθνικές βουλευτικές εκλογές ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα η 13η Κοινοβουλευτική Θητεία στην Ισπανία.

Έπειτα από την εκπνοή της διορίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης πλειοψηφίας, αυτομάτως ενεργοποιείται ο μηχανισμός για τη διάλυση της Βουλής και την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, ενόψει της αναμέτρησης της 10ης Νοεμβρίου.

Ο σοσιαλιστής υποψήφιος για την πρωθυπουργία Πέδρο Σάντσεθ, με εντολή του βασιλιά Φελίπε ΣΤ’ είχε λάβει εντολή τον περασμένο Ιούλιο για διερευνητικές επαφές, προκειμένου να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης. Συνεπεία της αποτυχίας του Σάντσεθ στη φάση αυτή, ο Ισπανός μονάρχης έθεσε σε ισχύ το άρθρο 99 του Συντάγματος, που προβλέπει ένα ενδιάμεσο διάστημα δύο μηνών από την ανάθεση της διερευνητικής εντολής, προκειμένου να διερευνηθούν περαιτέρω οι δυνατότητες για σχηματισμό κυβέρνησης.

Στις 23 Σεπτεμβρίου λήγει το διάστημα αυτό και αμέσως την επομένη θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το διάταγμα για τη διεξαγωγή εκλογών και τη διάλυση των Σωμάτων του Κοινοβουλίου.

Από τις 25 του μηνός θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τη διεξαγωγή των εκλογών, με την προεκλογική περίοδο να ορίζεται στις 47 κι όχι στις συνήθεις 54 ημέρες, καθώς από το 2016 τέθηκε σε ισχύ η μεταρρύθμιση του Εκλογικού Νόμου (LOREG), που ρυθμίζει τις εκλογικές διαδικασίες που απορρέουν από το άρθρο 99 του Συντάγματος, το ίδιο άρθρο που περιγράφει τις πιθανές διεργασίες σε περίπτωση αποτυχίας να εξασφαλισθεί η ψήφος εμπιστοσύνης.

Το παράρτημα αυτό του άρθρου προβλέπει τη διεξαγωγή πιο βραχυπρόθεσμων, λιγότερο δαπανηρών και πιο ευέλικτων εκλογικών διαδικασιών.

Με βάση τη μεταρρύθμιση, η προεκλογική εκστρατεία μειώνεται σε οκτώ ημέρες -από δύο εβδομάδες ως συνήθως–και μειώνει το ποσοστό των επιχορηγήσεων στα κόμματα και το όριο των εκλογικών δαπανών.

Κατεβαίνει στις εκλογές η παράταξη του Ινιγο Ερεχόν

Η κομματική βάση του κόμματος του οποίου ηγούνται ο πρώην «δεύτερος τη τάξει» στους Podemos Ίνιγο Ερεχόν και η πρώην δήμαρχος της Μαδρίτης Μανουέλα Κάρμενα, ψήφισαν χθες βράδυ υπέρ της καθόδου του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές της 10ης Νοεμβρίου.

Σε έκτακτη σύνοδο 350 μελών και στελεχών του κινήματος, αποφασίσθηκε να συμμετάσχει η παράταξη -που σχηματίσθηκε λίγο πριν από τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου- στις εκλογές, μολονότι δεν έχει αποφασισθεί ποιος θα ηγηθεί του προεκλογικού αγώνα (καίτοι θεωρείται πως θα είναι ο ίδιος ο Ερεχόν), ή εάν θα εκπροσωπηθεί μόνον στην Περιφέρεια της Μαδρίτης, ή και σε άλλες εκλογικές περιφέρειες.

Ο ίδιος ο Ερεχόν δεν συμμετείχε στη χθεσινή συνέλευση, ούτε κι έκανε δηλώσεις μετά το πέρας της ψηφοφορίας στο ένα και μοναδικό ερώτημα που τέθηκε στα μέλη του «εάν είναι σύμφωνοι στο να κατέλθει μία υποψηφιότητα του τον Νοέμβριο;» Η καταφατική απάντηση στο ερώτημα τούτο ήταν συντριπτική.

Σε περίπτωση που η Κάρμενα επιμείνει στην απόφασή της να μην ηγηθεί του σχηματισμού στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση, νομοτελειακά η μόνη προσωπικότητα που μπορεί να οδηγήσει στις εκλογές είναι ο Ερεχόν.

Το μόνο αρνητικό σε αυτήν την εξέλιξη είναι το γεγονός πως ο Ερεχόν εξελέγη τοπικός βουλευτής στη Μαδρίτη μόλις προ τεσσάρων μηνών και το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) και οι κεντροδεξιοί Ciudadanos τον έχουν κατηγορήσει πως χρησιμοποίησε τις τοπικές εκλογές ως εφαλτήριο για την επιστροφή του στην κεντρική πολιτική σκηνή της Ισπανίας.

Η κάθοδος και πιθανή είσοδος του μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικός παράγοντας για το εκλογικό αποτέλεσμα στους κόλπους της κεντροδεξιάς, καθώς ενδέχεται αφ’ ενός να αποσπάσει την ψήφο των δυσαρεστημένων οπαδών του Podemos και αφ’ ετέρου – λόγω και της εκπεφρασμένης άποψης του Ερεχόν κι άλλων μελών του – να διευκολύνει τον Πέδρο Σάντσεθ να εξασφαλίσει πιθανώς την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.

Όπως τόνισε ο τοπικός βουλευτής της Μαδρίτης Γκαμπριέλ Ορτέγα «η αποχή εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους, που θα μπορούσε δυνητικά να παραδώσει την κυβέρνηση στη δεξιά». «Ερχόμαστε για να συνθέσουμε, κι όχι να διαιρέσουμε», πρόσθεσε ο ίδιος, μετά τη συνέλευση, υπογραμμίζοντας την αποτυχία που είχαν οι «δύο αριστερές» (Σοσιαλιστές του PSOE και Podemos) να διαχειριστούν την πλειοψηφία τους στο Κοινοβούλιο, αλλά και γενικότερα, απέναντι στον κίνδυνο της ανόδου της δεξιάς (PP, Ciudadanos) με την προσθήκη του ακροδεξιού Vox, που στήριξε κεντροδεξιές συμμαχικές τοπικές κυβερνήσεις στην Ανδαλουσία, τη Μούρθια και την ίδια τη Μαδρίτη.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο