Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Μπόλτον «στολίζει» τώρα στις συζητήσεις του τον Τραμπ

Ο Μπόλτον «στολίζει» τώρα στις συζητήσεις του τον Τραμπ

Ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, αναφέρθηκε και στο χρονικό ακύρωσης από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ των αντιποίνων στο Ιράν μετά την κατάρριψη από την Τεχεράνη αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους κοντά στα Στενά του Ορμούζ.

Ο Τζον Μπόλτον, τον οποίο απέλυσε την περασμένη εβδομάδα ο Ντοναλντ Τραμπ από το πόστο του συμβούλου για θέματα ασφάλειας, επέκρινε με σφοδρότητα χθες την εξωτερική πολιτική του αμερικανού προέδρου, κατά τη διάρκεια ιδιωτικού γεύματος.

«Φρικτό μήνυμα»

Ο Τζον Μπόλτον ανέφερε κατά το γεύμα ότι η πρόσκληση των Ταλιμπάν στο Καμπ Ντέιβιντ έστειλε «φρικτό μήνυμα» και πως αποτελούσε «ασέβεια» προς τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, καθώς οι Ταλιμπάν είχαν προσφέρει καταφύγιο στην αλ Κάιντα, αναφέρει το Politico.

Το δημοσίευμα, που επικαλείται δύο παρευρισκομένους στο γεύμα, τονίζει ότι ο Μπόλτον διαβεβαίωσε πως οι όποιες διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν είναι «καταδικασμένες να αποτύχουν».

Το μόνο που θέλουν οι Βορειοκορεάτες και οι Ιρανοί είναι να διαπραγματευτούν τη χαλάρωση των κυρώσεων για να στηρίξουν τις οικονομίες τους, είπε ο πρώην σύμβουλος του αμερικανού προέδρου, γνωστό «γεράκι» της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, σε προσκεκλημένους σε συνάντηση του Ινστιτούτου Gatestone, ενός συντηρητικού think tank.

«Τον «στόλισε» αρκετές φορές»

«»Στόλισε» τον Τραμπ αρκετές φορές, χωρίς να αναφέρει το όνομά του», είπε ένας από τους παρευρισκόμενους στο Politico.

Ο Μπόλτον δεν απάντησε άμεσα για να σχολιάσει το δημοσίευμα του Politico.

Ο τέως σύμβουλος εθνικής ασφάλειας επισήμανε πολλές φορές ότι η αποτυχία του Τραμπ να απαντήσει στην ιρανική επίθεση ενάντια σε αμερικανικό drone νωρίτερα το καλοκαίρι, προετοίμασε το έδαφος για την επιθετικότητα της Ισλαμικής Δημοκρατίας τους πρόσφατους μήνες.

Σε κάποιο σημείο μάλιστα, ο Μπόλτον, πρώην πρόεδρος του Gatestone, ισχυρίστηκε ότι αν οι ΗΠΑ είχαν προβεί σε αντίποινα για την κατάρριψη του drone, το Ιράν ίσως να μην είχε πλήξει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία και χαρακτήρισε την επίθεση του περασμένου Σαββάτου, εξ ορισμού, «πράξη πολέμου».

Μετά την κατάρριψη τον Ιούνιο από τις ιρανικές δυνάμεις του αμερικανικού τηλεκατευθυνόμενου μη επανδρωμένου αεροσκάφους κοντά στα Στενά του Ορμούζ, ο πρόεδρος Τραμπ διέταξε να εξαπολυθούν αεροπορικά πλήγματα εναντίον ιρανικών θέσεων σε αντίποινα, διαταγή πάντως την οποία ακύρωσε λίγο πριν εκτελεστεί.

Για την ακύρωση των αντιποίνων στο Ιράν

Στο χθεσινό γεύμα, ο Μπόλτον δήλωσε ότι εκείνα τα σχεδιαζόμενα αντίποινα είχαν περάσει από όλη τη διαδικασία και υποστήριξε πως όλοι στον Λευκό Οίκο είχαν συμφωνήσει για αεροπορικό πλήγμα.

Αλλά «μια ανώτατη αρχή την τελευταία στιγμή», χωρίς να το πει σε κανέναν, αποφάσισε να μην το κάνει», εξήγησε ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας.

Χθες, ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι επέλεξε τον διαπραγματευτή των ΗΠΑ σε καταστάσεις ομηρίας Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν για να αντικαταστήσει ως σύμβουλος εθνικής ασφάλειας τον σκληροπυρηνικό Τζον Μπόλτον.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024