Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βγήκαν τα «μαχαίρια» στον ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τη διεύρυνση του κόμματος

Βγήκαν τα «μαχαίρια» στον ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τη διεύρυνση του κόμματος

Σε αναζήτηση πολιτικής ταυτότητας βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο  Αλέξης Τσίπρας καθώς την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διεργασίες για τη μετεξέλιξη του κόμματος πρωτοκλασάτα στελέχη ρίχνουν τις πρώτες προειδοποιητικές «βολές» σχετικά με τις συνέπειες της διαφαινόμενης... πασοκοποίησης στην Κουμουνδούρου

Σε αναζήτηση πολιτικής ταυτότητας βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο  Αλέξης Τσίπρας καθώς την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι διεργασίες για τη μετεξέλιξη του κόμματος πρωτοκλασάτα στελέχη ρίχνουν τις πρώτες προειδοποιητικές «βολές» σχετικά με τις συνέπειες της διαφαινόμενης… πασοκοποίησης στην Κουμουνδούρου.

Μπορεί ακόμη στον ΣΥΡΙΖΑ να αναζητούν τα αίτια της ήττας στις εθνικές εκλογές, μπορεί ο τέως πρωθυπουργός να θυμήθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προεκλογικά αυταπάτες το 2015 -τις οποίες προφανώς πλήρωσε και ενδεχομένως να πληρώνει ακόμη ο ελληνικός λαός – ωστόσο ο κ. Τσίπρας θέλει να τα αφήσει όλα αυτά πίσω και να προχωρήσει στη διεύρυνση του κόμματος σε μία προσπάθεια να ηγεμονεύσει στο χώρο της Κεντροαριστεράς αλλά και να υφαρπάξει μελλοντικά ψήφους από το ΚΙΝΑΛ το οποίο έχει τα δικά του προβλήματα ταυτότητας.

Μετά τον «εμφύλιο» Τσίπρα – Σκουρλέτη σχετικά με τον μετασχηματισμό του κόμματος και την πρόσκαιρη ανακωχή που ακολούθησε, ήρθε χθες, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να θυμίσει πώς δεν βλέπουν όλες οι πτέρυγες του κόμματος με καλό μάτι την διαφαινόμενη «πασοκοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ με στελέχη μάλιστα τα οποία στο παρελθόν έσταζαν… δηλητήριο για τον νυν πρόεδρο του κόμματος.

Η «μόλυνση» του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ακόμη και την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ συχνά διαφοροποιούνταν από τη «γραμμή Τσίπρα». Ετσι,  αποφάσισε να στείλει μηνύματα προς αρκετές κατευθύνσεις προειδοποιώντας για το νέο ΣΥΡΙΖΑ που δημιουργείται. Χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα των όσων είπε στο tvxs.gr.

«Στο ερώτημα σας να φοβάμαι να μην μολυνθεί ο ΣΥΡΙΖΑ από την πασοκοποίηση» σας απαντώ ότι θα ήμουν αφελής ή ανιστόρητος αν δεν ανησυχούσα, πόσο μάλλον όταν στις μέρες μας την έχουν πέσει μονοί-διπλοί στο ΣΥΡΙΖΑ για γίνει μέρος της «κανονικότητας» ενός συναινετικού δικομματισμού» είπε δείχνοντας ότι η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ είναι στρωμένη με «αγκάθια».

Αμέσως μετά όμως, προφανώς για να μην συγκεντρώσει εσωκομματικά «πυρά» έσπευσε να προσθέσει ότι «τους φόβους μου βέβαια τους διασκεδάζουν η πολιτική βούληση τόσο της ηγεσίας, όσο και της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ» .

Στήριξη Τσακαλώτου σε Σκουρλέτη

Ο κ. Τσακαλώτος στη συνέντευξή του έσπευσε να στηρίξει και το σχόλιο του Πάνου Σκουρλέτη ο οποίος είχε πει πως «θέλουμε τη λαϊκότητα του ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν θέλουμε τον λαϊκισμό του ΠΑΣΟΚ».

«Νομίζω ότι ο γραμματέας του κόμματος μας με το σχόλιό του έκανε ταυτόχρονα 2 πετυχημένα πράγματα, ένα ιστορικό και ένα άμεσα πολιτικό, της παρούσας συγκυρίας.

Το ιστορικό έχει να κάνει με τη φυσιογνωμία του ιστορικού ΠΑΣΟΚ. Ο Πάνος αναγνωρίζει τη λαϊκότητα του ΠΑΣΟΚ χάρις στην οποία έγινε το κραταιό κόμμα της μεταπολίτευσης και ταυτόχρονα του χρεώνει τον λαϊκισμό, με τον οποίο έριξε χαμηλά τον δείκτη πολιτικοποίησης της ελληνικής κοινωνίας.

Αυτά όμως τα έχει διαπραγματευτεί διεξοδικά ο Άγγελος Ελεφάντης στο βιβλίο του. (σ.σ. Αναφέρεται στο ιστορικό βιβλίο του εμβληματικού διανοούμενου της ανανεωτικής αριστεράς Αγγελου Ελεφάντη «Στον αστερισμό του λαϊκισμού» (1991) – ένα βιβλίο αναφοράς στον πολιτικό διάλογο για την σημασία και την χρήση του όρου «λαϊκισμός»)

Το πολιτικό μέρος του σχολίου του Σκουρλέτη έχει να κάνει με τι κόμμα θέλουμε να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Πάνος εξυμνεί τη λαϊκότητα του ιστορικού ΠΑΣΟΚ και την ίδια στιγμή επιμένει ότι δεν θέλουμε να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ένα ακόμα λαϊκίστικο κόμμα αλλά να παραμείνει κόμμα της ευρωπαϊκής ριζοσπαστικής Αριστεράς».

Περί αυτοκριτικής…

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στο θέμα της αυτοκριτικής σχετικά με τις απανωτές εκλογικές ήττες του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία μέχρι στιγμής κινείται από αρκετά στελέχη του κόμματος που αρνούνται να δούνε την πραγματικότητα στην κατεύθυνση ότι «ο κόσμος δεν κατάλαβε όσα κάναμε γι΄ αυτόν».

«Βεβαίως πρέπει να γίνει αυτοκριτική. Όχι ως αυτομαστίγωμα, αλλά ως προϋπόθεση για την αντιπολιτευτική πολιτική και τις προγραμματικές μας επεξεργασίες. Τρεις τομείς βρίσκω ότι έχουν προτεραιότητα σε αυτή τη φάση είναι η Δημόσια Διοίκηση, η αντιμετώπιση της οικολογικής κρίσης και η εκπροσώπηση από εμάς του μεγαλύτερου μέρους των μεσαίων τάξεων».

Ψάχνεται ο Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του έδωσε στη ΔΕΘ το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το προσεχές διάστημα συμπυκνώνοντας την άποψή του στο μοτό πως «για όλα φταίνε οι προηγούμενοι και οι επόμενοι».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε στον επικείμενο μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «μας δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία να ασχοληθούμε με την προσπάθεια να αντιστοιχηθεί ο κομματικός με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή Τύπου στη ΔΕΘ λέγοντας ότι το κόμμα του θα στοχεύσει στο να απαντήσει στα ερωτήματα των πολιτών. «Θα πρέπει να ανοίξει ο ΣΥΡΙΖΑ στον κόσμο που τον στηρίζει, με τρόπο δημιουργικό και σύνθετο, να αναρωτηθούμε ποιο θα πρέπει να είναι το μοντέλο του κόμματος, τί είναι ριζοσπαστικό, τί σημαίνει σοσιαλισμός σήμερα , τι σημαίνει «πράσινη πολιτική» σήμερα», είπε για να καταλήξει:

«Αυτό δεν αφορά στενά τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυρίως αφορά τους δημοκρατικές πολίτες στους οποίους σύντομα θα απευθύνουμε κάλεσμα να στηρίξουν τη δημοκρατικής παράταξη της αριστεράς του 21ου αιώνα», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Η μετεκλογική πολιτική διακήρυξη

Για την προσεχή Κυριακή, σύμφωνα με πληροφορίες προγραμματίζεται η συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να λάβει αποφάσεις σχετικά με τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ ενώ μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η μετεκλογική Διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην οποία θα διαφανεί σε μεγάλο βαθμό, η κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και η νέα του πολιτική ταυτότητα.

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024