Eurogroup: Στο τραπέζι η αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ
Στην επίσημη υποβολή του αιτήματος για την πρόωρη μερική αποπληρωμή του δανείου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup προσανατολίζεται η κυβέρνηση.
Στην επίσημη υποβολή του αιτήματος για την πρόωρη μερική αποπληρωμή του δανείου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στο Eurogroup προσανατολίζεται η κυβέρνηση.
Το θέμα θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup της 13ης Σεπτεμβρίου, καθώς απαιτείται η έγκριση του συγκεκριμένου οργάνου προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία.
Τα δάνεια του ΔΝΤ πάνε… Eurogroup
Άλλωστε όπως ανακοίνωσε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης τα αίτημα της Ελλάδας για την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ θα τεθεί στο Eurogroup της Παρασκευής.
Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης: Ανεπίσημα συζητάμε ήδη για το πρωτογενές πλεόνασμα με τους εταίρους
«Τα χαμηλότερα επιτόκια διευκολύνουν την πολιτική μας και μας επιτρέπουν να δανειζόμαστε πιο χαμηλά», εξήγησε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «είναι πρόθεσή μας να αποπληρώσουμε τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ και το σχετικό αίτημα θα κατατεθεί στο Eurogroup της Παρασκευής από τον αρμόδιο υπουργό.
Όπως εξήγησε ο ίδιος, «θα γλυτώσουμε περί τα 75 εκατ. ετησίως και μόνο από αυτή την παρέμβαση».
Υπέρ του ελληνικού αιτήματος είχε ταχθεί ανοικτά ο Κλάους Ρέγκλινγκ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ενώ θετική είναι η γνώμη και της Κομισιόν. Ωστόσο, προεκλογικά, η θετική απάντηση από την πλευρά των θεσμών είχε συνδεθεί με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων αλλά και την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων.
Υπενθυμίζεται πως τον Απρίλιο η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ενημερώσει το Ταμείο πως, στο πλαίσιο των διαδικασιών διαχείρισης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, προτίθεται να αποπληρώσει πρόωρα 3,7 δισ. ευρώ, περίπου ή το 40% των υφισταμένων δανείων, κάτι που είχε εκληφθεί ως θετικό από το ΔΝΤ καθώς και από τους Ευρωπαίους πιστωτές.

Ωστόσο, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν προχώρησε ποτέ στη γραπτή ενημέρωση-αίτημα προς τους θεσμούς, δηλαδή το ΔΝΤ, το Eurogroup και τον ESM, η οποία και θα δρομολογούσε επισήμως την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του Ταμείου, καθώς αυτή η διαδικασία προϋποθέτει κατ’ αρχάς την έγκριση των Ευρωπαίων εταίρων της χώρας.
Έτσι, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα θέσει και πάλι στο «τραπέζι» τον επόμενο μήνα τη διαδικασία για πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους 3 δισ. ευρώ του ΔΝΤ, από το σύνολο των 8,6 δισ. ευρώ περίπου που πρέπει να αποπληρωθούν έως το 2024.
- Η Θεοπούλα έγινε «ΕΛΑΣίτισσα»… και κάνει θραύση
- Τεχνική συνάντηση Ευρωπαϊκού έργου στο Δήμο Ηγουμενίτσας
- Ηθοποιός του How I Met Your Mother καταδικάστηκε σε ισόβια για απόπειρα δολοφονίας πρώην συντρόφου του
- Το τελευταίο αντίο στον Νίκο Ταγαρά – Παρουσία Μητσοτάκη και Σαμαρά η κηδεία
- Ναζίμ Χικμέτ: Πνεύμα ελεύθερο, δημιουργικό, φωτεινό
- Φινάλε με πρωτιά για το «Αλ Τσαντίρι Νιουζ» με τον Λάκη Λαζόπουλο
- Ο δωσίλογος και ο ονειροπόλος
- Ανακοίνωσε τον Ατανάσοφ ο Ολυμπιακός
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 03.06.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/06/pexels-benjaminfarren-11727472-1-315x220.jpg)











































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442