Προβληματισμό προκαλεί η δήλωση της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, ότι στόχος της νέας ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας είναι το μάθημα της Ιστορίας να πάψει να είναι κοινωνικού χαρακτήρα, αλλά να αναπτύσσει την εθνική συνείδηση.

Η δήλωση αυτή συνοδεύτηκε και με την ανακοίνωση περί επιστροφής της σημαίας μόνο στους άριστους μαθητές, με πολλούς να παρατηρούν ότι η Νέα Δημοκρατία όσο και μεγάλη μερίδα των πολιτών αδυνατούν να απομακρυνθούν από την εμμονή με την αριστεία, κάτι που προκαλεί περαιτέρω πίεση στους υπερφορτωμένους μαθητές και οξύνει το ήδη σύνηθες φαινόμενο της βαθμοθηρίας.

Η κυρία Κεραμέως έχει δεχθεί τα πυρά στελεχών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο πρώην υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ο οποίος κατηγόρησε την υπουργό για σκοταδισμό, και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης. Σε αυτά έρχεται, τώρα, να προστεθεί και το καυστικό σχόλιο του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, με το γνωστό του χιούμορ, ανέφερε ότι η Νίκη Κεραμέως «κάνει τον αγώνα για τον διαφωτισμό ξανά επίκαιρο» και συνέκρινε τις εξαγγελίες της για το μάθημα της Ιστορίας με τον εργαλειακό τρόπο που διδασκόταν η Ιστορία στη Μεγάλη Βρετανία στις αρχές του 20ου αιώνα.

Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά στο Facebook ότι: «Η κ. Νίκη Κεραμέως επαναφέρει την εθνική συνείδηση, και αποτάσσει τις κοινωνικές αναφορές, ως βασικό μέλημα της ιστορίας. Δεν το λες και φιλελεύθερο, δεν το λες και προοδευτικό, δεν το λες και βαθιά ριζωμένο στο πλάι του Ευρωπαϊκού πολιτισμού».

Κατέληξε, μάλιστα, ότι θα της χαρίσει το «1066 and All That», ένα χιουμοριστικό βιβλίο που γράφτηκε το 1930 και διακωμωδούσε τον οπισθοδρομικό τρόπο με τον οποίο διδασκόταν τότε η Ιστορία στην Αγγλία.

Η ανάρτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου

Νίκη Κεραμέως: Κάνει τον αγώνα για διαφωτισμό επίκαιρο ξανα. Το 1930 (!) οι Sellar and Yeatman γράψανε μια εναλλακτική…

Δημοσιεύτηκε από Ευκλείδης Τσακαλώτος στις Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου 2019

«Νίκη Κεραμέως: Κάνει τον αγώνα για διαφωτισμό επίκαιρο ξανα.

Το 1930 (!) οι Sellar and Yeatman γράψανε μια εναλλακτική χιουμοριστική ιστορία της Αγγλίας για να διακωμωδήσουν τον τρόπο διδασκαλίας της ιστορίας στην Αγγλία ο οποίος ήταν εργαλειακος με σκοπό την οικοδόμηση της εθνικής συνείδησης των Άγγλων.

Είχε, όπως γράφουνε, 103 καλά πράγματα, 2 γνήσιες ημερομηνίες και 5 κακούς βασιλιάδες. Ο πιο κακός βασιλιάς ήταν βέβαια ο Ιωάννης, ο αδερφός του καλού Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου, γνωστός στην Ελλάδα ως εχθρός του Ρομπεν των Δασών – μαζί φυσικά με τον (επίσης κακό) Σερίφη του Nottingham -.

40 χρόνια μετά, στο σχολείο μου στο Λονδίνο, ”the bad king John theory of history” ήταν αντικείμενο χλευασμού για τους καθηγητές της ιστορίας.

Δηλαδή η άποψη ότι η ιστορία είναι μόνο στο επίπεδο βασιλιάδων, πρωθυπουργών και, γενικότερα, μεγάλων ανδρών (πάντα άνδρες βεβαίως βεβαίως), χωρίς κοινωνικές αναφορές, ιδεολογίες, αντιπαραθέσεις συμφερόντων κλπ.

90 χρόνια μετά η κ.Νίκη Κεραμέως επαναφέρει την εθνική συνείδηση, και αποτάσσει τις κοινωνικές αναφορές, ως βασικό μέλημα της ιστορίας. Δεν το λες και φιλελεύθερο, δεν το λες και προοδευτικό, δεν το λες και βαθιά ριζωμένο στο πλάι του Ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Δεσμεύομαι να της χαρίσω το «1066 and All That» στην γιορτή της.»

Γράψτε το σχόλιο σας