Σοκάρουν οι εικόνες που εξασφάλισε το One Channel με τους μετανάστες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά τις τελευταίες ημέρες.

Το πιο πρόσφατο περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης όταν έφτασαν στη Μυτιλήνη με φουσκωτές λέμβους, πρόσφυγες με πολλά μικρά παιδιά και νεογέννητα μωρά.

Στα κέντρα υποδοχής της Λέσβου συνεχίζονται τα έντονα προβλήματα λόγω της συμφόρησης, ενώ η Τουρκία απειλεί να ανοίξει την στρόφιγγα των μεταναστευτικών ροών, επιτρέποντας σε 3,5 εκατ. σύρους πρόσφυγες να αναζητήσουν καταφύγιο προς τις ευρωπαϊκές χώρες.

Τελευταία απειλή ήρθε από τον τούρκο αντιπρόεδρο, Φουάτ Οκτάι, ο οποίος τόνισε ότι η προειδοποίηση της Τουρκίας ότι θα αφήσει ανοιχτές τις πύλες για την Ευρώπη δεν είναι «ούτε απειλή, ούτε μπλόφα. Είναι πραγματικότητα».

Ο Οκτάι μάλιστα ανέφερε ότι όποιος θεωρεί ότι η Τουρκία μπορεί να αντέξει ένα νέο μεταναστευτικό κύμα κάνει λάθος. «Η Τουρκία δεν είναι φύλακας άλλης χώρας, ούτε κέντρο μεταναστών. Δεν θα πληρώσει τον λογαριασμό για τις κρίσεις που άλλες χώρες δημιούργησαν», πρόσθεσε.

Οι εκβιασμοί του Ερντογάν

Οι δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου έρχονται μία ημέρα μετά τις προειδοποιήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που διεμήνυσε ότι η Άγκυρα θα ανοίξει τις πόρτες της, αφήνοντας τους Σύρους πρόσφυγες να φύγουν προς την Ευρώπη, εάν η χώρα του δεν πάρει επιπλέον υποστήριξη.

«Στη χώρα μας έχουμε 3.650.000 πρόσφυγες.Τώρα προέκυψε και το Ιντλίμπ. Έχουμε κι αυτούς που έρχονται από το Αφγανιστάν» δήλωσε χτες ο τούρκος πρόεδρος.
«Όμως να ξέρετε πως αυτή η πορεία θα μας φτάσει σε διαφορετικά σημεία. Ποιο είναι το σημείο αυτό; H θα γίνει αυτό ( σ.σ. η ζώνη ασφαλείας) ή θα αναγκαστούμε να ανοίξουμε τις πύλες μας» είπε ο Ερντογάν για να προσθέσει:

«Ως ένα όριο αντέχουμε. Δεν μπορούμε να σηκώνουμε μόνο εμείς το βάρος αυτό. Δείτε κι εσείς τι είναι να σηκώνεις το βάρος αυτό. Δεν έχουμε πάρει την απαραίτητη στήριξη από την Ε.Ε. και τον υπόλοιπο κόσμο και για να πάρουμε τη στήριξη ίσως αναγκαστούμε να κάνουμε αυτό» είπε.

Με αμείωτο ρυθμό οι αφίξεις προσφύγων στα νησιά

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι ροές προσφύγων σύμφωνα με την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου.

Συγκεκριμένα, χθες Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου και μέχρι τα μεσάνυχτα, συνολικά πέρασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου 188 πρόσφυγες και μετανάστες. Από αυτούς 147 πέρασαν στη Λέσβο και 41 στη Σάμο.

Σήμερα, Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου και μέχρι τις 12:00, στο βόρειο Αιγαίο είχαν περάσει 153 πρόσφυγες και μετανάστες. Από αυτούς, 68 είχαν περάσει στη Λέσβο, 25 στη Χίο και 60 στη Σάμο.