Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αρκετά με το μνημείο του αίσχους…

Αρκετά με το μνημείο του αίσχους…

Τι θα γίνει επιτέλους με το ιστορικό κτίριο επί των οδών Σταδίου και Χρήστου Λαδά;

Επτά χρόνια έχουν συμπληρωθεί από την ολοκλήρωση της καταστροφής του ιστορικού ακινήτου επί των οδών Σταδίου και Χρήστου Λαδά και το θλιβερό αυτό μνημείο του αίσχους εξακολουθεί να στέκει ερειπωμένο και να θυμίζει μία από τις χειρότερες περιόδους των τελευταίων ετών.

Το τι έχει συμβεί είναι αντικείμενο μίας γενικότερης σύγχυσης και οι όποιες προσπάθειες αποκατάστασης είναι ένα γαϊτανάκι αμέλειας, λανθασμένων χειρισμών και αδυναμίας συντονισμού, προκειμένου να αποκατασταθεί το κτίριο και να αναζωογονηθεί μία περιοχή που ρημάζει στην καρδιά της Αθήνας.

Η πρώτη ζημιά στο κτίριο είχε γίνει τον Μάιο του 2010 με την πυρπόληση της Marfin, όπου είχαν δολοφονηθεί τρεις άνθρωποι. Με την πυρκαγιά εκείνη είχαν καταστραφεί και οι χώροι των φουαγέ των δύο ιστορικών κινηματογράφων, «Αττικόν» και «Απόλλων». Οι αίθουσες όμως και των δύο παραμένουν σχεδόν άθικτες.

Ακολούθησε ο επόμενος εμπρησμός τον Φεβρουάριο το 2012, το βράδυ της ψήφισης του δεύτερου μνημονίου, όταν το κέντρο της πρωτεύουσας είχε μετατραπεί σε πεδίο μάχης. Τότε είχε καταστραφεί και το υπόλοιπο κτίριο, όπου στεγαζόταν το κατάστημα Κosta Boda.

Εκτοτε ελάχιστες πρωτοβουλίες υπήρξαν και όσες άρχισαν να συζητούνται, κατέληξαν σε φιάσκο.

Το μείζον πρόβλημα που εμποδίζει την όποια ενέργεια αυτήν την στιγμή, έγκειται στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του κτιρίου.

Ανήκει στο ίδρυμα Σταματίου Δεκόζη- Βούρου, το οποίο όμως έχει πλέον αναστείλει την λειτουργία του, καθώς τα τελευταία χρόνια οδηγήθηκε στην πτώχευση, ειδικώς έπειτα και από την επιβολή φορολογίας στα κοινωφελή ιδρύματα από την προηγούμενη κυβέρνηση. Το ίδρυμα έχει μία σειρά υποχρεώσεις και οφειλές, μεταξύ των άλλων και στο  «αδελφό»  Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών – Ιδρύμα Βούρου-Ευταξία.

Οι προτάσεις που έχουν διατυπωθεί προβλέπουν την απορρόφηση του χρεοκοπημένου ιδρύματος από το Ίδρυμα Βούρου – Ευταξία, προκειμένου να λυθεί το ιδιοκτησιακό και να προχωρήσουν οι αναγκαίες ενέργειες για την αποκατάσταση του κτιρίου.

Ήδη υπάρχουν προτάσεις, οι οποίες υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να δώσουν γρήγορη λύση.

Μία από αυτές, είναι να κινηθεί με ταχύτητα ο Δήμος Αθηναίων και να προχωρήσει στην αποκατάσταση του πεζοδρομίου της Σταδίου και της Χρήστου Λαδά. Το κόστος μίας τέτοιας διαδικασίας είναι ουσιαστικά ασήμαντο, όμως αυτό το μικρό έργο θα άνοιγε την πόρτα και θα κινητοποιούσε τους υπευθύνους. Το επόμενο βήμα της αποκατάστασης των φουαγέ των κινηματογράφων και της επαναλειτουργίας τους θα ήταν πολύ ευκολότερο.

Κατά τα όσα αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν το θέμα, η συγκυρία αυτήν την στιγμή είναι ιδιαιτέρως ευνοϊκή. Δήμος Αθηναίων και κυβέρνηση έχουν όλες τις προϋποθέσεις καλής επικοινωνίας και συνεργασίας, προκειμένου το θέμα της αποκατάστασης να προχωρήσει γρήγορα.

Από μία άλλη άποψη δε, έχουν και χρέος να το κάνουν.

Η πόλη πρέπει να απαλλαγεί από το θλιβερό αυτό αποκαΐδι μίας άλλης εποχής και η αποκατάστασή του θα σηματοδοτήσει πραγματικά την μετάβαση σε μία άλλη.

Sports in

Φενέρμπαχτσε – Μονακό 62-65: Πήρε το «θρίλερ» και ισοφάρισε σε 2-2!

Η Μονακό επικράτησε 65-62 στην έδρα της Φενέρμπαχτσε και πλέον η πρόκριση στο Final Four θα κριθεί στο Game 5.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024