Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έντονη αντίδραση Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟ για το «λουκέτο» στον παιδικό σταθμό

Έντονη αντίδραση Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟ για το «λουκέτο» στον παιδικό σταθμό

Ανακοίνωση του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων του υπουργείο Πολιτισμού για την απόφαση της υπουργού, Λίνας Μενδώνη, να θέσει το Ταμείο Αλληλοβοήθειας σε καθεστώς εκκαθάρισης, με σκοπό τη μείωση του λειτουργικού κόστους.

Την έντονη αντίθεση του εκφράζει ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠΠΟ), μετά την απόφαση της Λίνας Μενδώνη να θέσει σε «καθεστώς εκκαθάρισης» το Ταμείο Αλληλοβοήθειας.

Ως αποτέλεσμα, την επόμενη σχολική χρονιά 2020-2021, ο παιδικός σταθμός που εξυπηρετεί τα παιδιά των υπαλλήλων του ΥΠΠΟ θα κλείσει.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, μεταξύ άλλων, το υπουργείο «με τη λύση του Ταμείου, αμέσως μετά την εκκαθάρισή του, επιτυγχάνεται μείωση του λειτουργικού κόστους, που αποτελεί λόγο δημοσίου συμφέροντος».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ:

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα κατατεθεί τις αμέσως επόμενες μέρες, θέτει υπό καθεστώς εκκαθάρισης εν λειτουργία το «Ταμείο Αλληλοβοηθείας Υπαλλήλων ΥΠΠΟ», ανταποκρινόμενο και σε αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο Υπουργείο.

Όπως, πολλές φορές, έχει αναφέρει η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, η λειτουργία του Υπουργείου οφείλει να διέπεται από οριζόντιες αρχές που αποβλέπουν στην κατοχύρωση της Δημόσιας Αξίας. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται λογοδοσία και διαφάνεια παντού. Με την ρύθμιση που προτείνεται διασφαλίζεται η διαφάνεια και θεσπίζονται καθαρές διαδικασίες, ώστε να μην υπάρχουν πουθενά σκιές.

Το Ταμείο Αλληλοβοηθείας έχει βρεθεί τα τελευταία χρόνια στο στόχαστρο, και έχει επιχειρηθεί, συστηματικά, μεθοδευμένη κατασυκοφάντηση πολλών. Για όλα αυτά τα ζητήματα έχει επιληφθεί η Δικαιοσύνη, στην οποία το Υπουργείο Πολιτισμού, όπως έχει, επίσης, αναφερθεί προτίθεται να παραπέμπει οποιοδήποτε στοιχείο αφορά τον υπό λύση φορέα.

Το κύριο αντικείμενο του Ταμείου Αλληλοβοηθείας σήμερα, δηλαδή η λειτουργία του Παιδικού Σταθμού που εξυπηρετεί παιδιά υπαλλήλων της Αθήνας, και η χορήγηση επιδόματος στους υπαλλήλους του Υπουργείου για την φιλοξενία σε παιδικές κατασκηνώσεις, μεταφέρεται στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ο παιδικός σταθμός θα συνεχίσει να λειτουργεί το σχολικό έτος 2019-2020. Από την επόμενη σχολική χρονιά, για λόγους ισονομίας των υπαλλήλων, από τους ίδιους πόρους που σήμερα λειτουργεί ο Σταθμός μπορεί να καλύπτεται φιλοξενία παιδιών υπαλλήλων σε όλη της Επικράτεια, υπηρετώντας την αρχή της ισονομίας. Με τη λύση του Ταμείου, αμέσως μετά την εκκαθάριση του, επιτυγχάνεται μείωση του λειτουργικού κόστους, που αποτελεί λόγο δημοσίου συμφέροντος.

«Τι ακριβώς θα σημαίνει η ‘’εκκαθάριση’’;»

Από πλευράς του ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ, μέσω ανακοίνωσής του, ανέφερε ότι ενημερώθηκε για την εν λόγω απόφαση μέσω δελτίων τύπου και μάλιστα χωρίς καμιά συζήτηση με τους υπαλλήλους και κυρίως με τους γονείς που έχουν τα παιδιά τους στον παιδικό σταθμό.

«Με ποια παιδαγωγική ή άλλη λογική εξαγγέλλεται αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος για τα νήπια; Αν κανείς κοιτάξει τους ισολογισμούς του ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ, τα έξοδα του παιδικού σταθμού πριν και μετά τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν, προφανώς το επιχείρημα περί «εξοικονόμησης» χρημάτων, που αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου του ΥΠΠΟΑ, δεν είναι πειστικό» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Συλλόγου:

Με έκπληξη οι εργαζόμενοι του ΥΠΠΟΑ πληροφορήθηκαν, από Δελτίο Τύπου του ΥΠΠΟΑ στις 2/9, ότι ο παιδικός σταθμός που εξυπηρετεί τα παιδιά των υπαλλήλων του ΥΠΠΟΑ θα κλείσει σε ένα έτος και το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ θα μπει σε «εκκαθάριση εν λειτουργία» με νομοθετική ρύθμιση. Με παρόμοιο Δελτίο Τύπου της ΠΟΕ ΥΠΠΟ, το οποίο προηγήθηκε κατά λίγες μόλις ώρες του δελτίου τύπου του υπουργείου, πληροφορηθήκαμε, επίσης, ότι αυτό ήταν αίτημα της ίδιας της Ομοσπονδίας των εργαζόμενων στο ΥΠΠΟΑ!

Ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων Αττικής, Στερεάς και Νήσων, που ήταν ο Σύλλογος ο οποίος δημιούργησε στο παρελθόν τον παιδικό σταθμό, πριν αναλάβει την ευθύνη του το Ταμείο Αλληλοβοήθειας, αναρωτιέται για τα εξής:

• Τα πεπραγμένα των ΔΣ του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων ΥΠΠΟ βρίσκονται υπό διερεύνηση από την Δικαιοσύνη. Το ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου έχει ζητήσει να μην κουκουλωθεί καμία πράξη που έγινε στο όνομα των υπαλλήλων του ΥΠΠΟΑ, χωρίς καν οι ίδιοι να το γνωρίζουν, και ιδιαιτέρως να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση με τη δανειοδότηση μελών του Συλλόγου μας, που φέρονταν να έχουν αιτηθεί και να έχουν λάβει προσωπικό δάνειο από το ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ, χωρίς καν να το γνωρίζουν. Συνάδελφοι που έχουν βρεθεί σε αυτή τη δεινή θέση έχουν ήδη προσφύγει νομικά, με την υποστήριξη του Ενιαίου Συλλόγου. Τι ακριβώς θα σημαίνει η «εκκαθάριση» του ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ, που διαφημίζουν από κοινού η ΠΟΕ και η πολιτική ηγεσία, για τις υποθέσεις αυτές; Γιατί σε αγαστή συνεργασία η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ με την τωρινή πλειοψηφία της ΠΟΕ ΥΠΠΟ συμφώνησαν στην αποπομπή του τωρινού ΔΣ και την υποκατάστασή του από τον «εκκαθαριστή», που θα αναλάβει το σύνολο των υποθέσεων του Ταμείου Αλληλοβοήθειας; Επιπλέον ποιος είναι ο λόγος που, πριν από την προεξαγγελθείσα νομοθετική ρύθμιση, με φωτογραφική Υπουργική Απόφαση της 30/8 η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ αποπέμπει άρον άρον την τωρινή διευθύντρια του φορέα;

• Η συνέχιση της λειτουργίας του παιδικού σταθμού του ΥΠΠΟΑ στην Πλάκα, όπως και το επίδομα παιδικού σταθμού για τους συναδέλφους, που δεν εξυπηρετούνται από αυτόν (λχ οι συνάδελφοι της περιφέρειας) είναι πάγιο αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος στο ΥΠΠΟΑ. Ήταν αίτημα και της ΠΟΕ, με βάση το οποίο πραγματοποιήθηκαν απεργιακές κινητοποιήσεις, που επέβαλαν στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία την ψήφιση του Νόμου 4598/2019 με τον οποίο ο παιδικός σταθμός και το προσωπικό του περνούν στο ΥΠΠΟΑ. Η τωρινή πολιτική ηγεσία εξαγγέλλει το κλείσιμο του παιδικού σταθμού το 2020, χωρίς καμία ενημέρωση ή συζήτηση με τους υπαλλήλους, και κυρίως με τους γονείς που έχουν τα παιδιά τους στον παιδικό σταθμό. Τι σημαίνει αυτό για τα παιδιά των υπαλλήλων; Με ποια παιδαγωγική ή άλλη λογική εξαγγέλλεται αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος για τα νήπια; Αν κανείς κοιτάξει τους ισολογισμούς του ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ, τα έξοδα του παιδικού σταθμού πριν και μετά τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν, προφανώς το επιχείρημα περί «εξοικονόμησης» χρημάτων, που αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου του ΥΠΠΟΑ, δεν είναι πειστικό.

• Τι θα γίνει με το προσωπικό του παιδικού σταθμού, που σύμφωνα με τον Νόμο 4598/2919 είναι σε διαδικασία να ενταχθεί οργανικά στο Οργανόγραμμα του ΥΠΠΟΑ; Η πολιτική ηγεσία δεν αναφέρει τίποτα στο Δελτίο Τύπου. Η ΠΟΕ ΥΠΠΟ επίσης δεν αναφέρεται καν στους εργαζόμενους.

• Πώς διασφαλίζονται οι κατακτήσεις των εργαζόμενων, όπως οι κατασκηνώσεις, οι οποίες ήδη με τον ίδιο νόμο έχουν περάσει στην αρμοδιότητα του ΥΠΠΟΑ, όμως δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για την καταβολή των σχετικών αποζημιώσεων από το ΥΠΠΟΑ;

Ο Ενιαίος Σύλλογος θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την νομιμότητα, την ανάγκη να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση του Ταμείου Αλληλοβοήθειας, καθώς και συνολικά τις κατακτήσεις των εργαζομένων στο ΥΠΠΟΑ, χωρίς εκπτώσεις και χωρίς επικοινωνιακά τερτίπια.

Sports in

Αυτά μόνο ο Ολυμπιακός: Διεκδικεί 6 ευρωπαϊκά σε 4 αθλήματα!

Δεν υπάρχει αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός, καθώς βρισκόμαστε στο δεύτερο μισό του Απρίλη και διεκδικεί ακόμα 6 ευρωπαϊκά σε 4 διαφορετικά αθλήματα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024