Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Porsche Taycan 2020: Με φόρα 761 ηλεκτρικών ίππων

Porsche Taycan 2020: Με φόρα 761 ηλεκτρικών ίππων

Η γερμανική φίρμα έκανε τα αποκαλυπτήρια της αμιγώς ηλεκτροκίνητης Taycan ξεκινώντας από τις κορυφαίες εκδόσεις Turbo και Turbo S οι οποίες φιλοδοξούν να ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της φίρμας με τη συνδρομή μιας σειρά εκκεντρικών προδιαγραφών τόσο σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις όσο και την τεχνολογία.

H πρώτη ηλεκτροκίνητη Porsche στην σχεδόν 90 χρονη ιστορία της γερμανικής φίρμας είναι γεγονός και ως γνωστόν φέρει την ονομασία Taycan και ανήκει στο είδος των τετράθυρων fast-back κρύβοντας κάτω από τις καλοσμιλεμένες της επιφάνειες μια αρχιτεκτονική ειδικά εξελιγμένη για τις ανάγκες της και ένα ηλεκτρικό σύνολο που φιλοδοξεί να εκθρονίσει το Tesla Model S.

Η γερμανική φίρμα επέλεξε να ακολουθήσει αντίστροφη πορεία σε σχέση με την συνήθη διαδοχή των εκδόσεων, αποκαλύπτοντας πρώτα τις δύο ισχυρότερες εκδόσεις της Taycan, Turbo και Turbo S, αφήνοντας τις εκδόσεις που βρίσκονται στη βάση της πυραμίδας για αργότερα μέσα στην χρονιά.

Σε όρους ισχύος οι Turbo και Turbo S εφοδιάζονται με ένα δίδυμο ηλεκτρικών μοτέρ τα οποία αποδίδουν τη διόλου ευκαταφρόνητη ισχύ των 680 και των 761 ίππων αντίστοιχα με την εμπλοκή του συστήματος launch control το οποίο ανήκει στο βασικό εξοπλισμό αμφότερων των εκδόσεων.

Ενδεικτικά στην περίπτωση της Taycan Turbo S, ο χρόνος επιτάχυνσης από 0-100 χλμ./ώρα απαιτεί 2,8 δευτερόλεπτα ενώ σε αυτή της «απλής» Turbo 3,2 δευτερόλεπτα. Η μέγιστη ταχύτητά τους διαμορφώνεται σε 260 χλμ./ώρα.

Σε ό,τι αφορά τώρα το κρίσιμο μέγεθος της ηλεκτρικής αυτονομίας η Taycan Turbo υπόσχεται αυτονομία 450 χλμ. ενώ η Turbo S 412 χλμ. Το κρισιμότερο ωστόσο στην περίπτωση των ηλεκτρικών Porsche είναι ότι διαθέτουν ηλεκτρικό κύκλωμα 800 Volt αντί 400 κάτι που σημαίνει ότι ο οδηγός με την συνδρομή υπερταχυφορτιστή συνεχούς ρεύματος 270KW μπορεί να αναπληρώσει σε πέντε λεπτά την ενέργεια των μπαταριών που απαιτείται για διαδρομή 100 χλμ.

Επίσης, σύμφωνα με τις συστάσεις, η επαναφόρτιση των μπαταριών από ποσοστό 5% σε ποσοστό 80% απαιτεί 22,5 λεπτά με την ίδια προϋπόθεση υποδομής χωρίς βέβαια να υπάρχει κάποιο κώλυμα επαναφόρτισης της Taycan σε οικιακό δίκτυο εναλλασσόμενου ρεύματος με wallbox 11KW με τον αντίστοιχο χρόνο να εκτιμάται σε εννέα ώρες.

Πέρα από τη γενναιόδωρη ισχύ και τις ηλεκτρικές της προδιαγραφές, η Taycan υπόσχεται να συμπεριφέρεται στο δρόμο όπως ακριβώς και οι υπόλοιπες σπορ προτάσεις της γκάμας της, χάρη σε μια σειρά συστημάτων όπως η σοφιστικέ αερανάρτηση και η τετραδιεύθυνση που αποτελεί μέρος του βασικού εξοπλισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ό,τι αφορά την τριών θαλάμων αερανάρτηση, είναι ηλεκτρονικά ελεγχόμενη και προσφέρει διαφορετικές ρυθμίσεις για κίνηση στο δρόμο, σε πίστα ή να προσθέσει μερικά χιλιοστά στην απόσταση από το έδαφος για ευκολότερη πρόσβαση ή εφόσον το απαιτούν οι συνθήκες.

Η ανάρτηση μπορεί να συνδυαστεί με το σύστημα ελέγχου δυναμικής ευστάθειας της Porsche (PDCC) το οποίο εφοδιάζει και την Panamera και υπόσχεται την ελαχιστοποίηση των κλίσεων του αμαξώματος κατά τη δυναμική οδήγηση, εξαλείφοντας πλήρως τις τάσεις υποστροφής ή υπερστροφής και διασφαλίζοντας ότι η Taycan μπορεί  να αλλάξει κατεύθυνση με τέρμα γκάζι, τουλάχιστον μέχρι το όριο αντοχής και πρόσφυσης των ελαστικών μειωμένης αντίστασης κύλισης.

Τις προδιαγραφές της συμπληρώνει σύστημα ανάκτησης της κινητικής ενέργειας κατά την επιβράδυνση το οποίο ωστόσο, αναλόγως τις συνθήκες και τις απαιτήσεις του οδηγού, μπορεί να απενεργοποιηθεί πλήρως, να παραμείνει μονίμως ενεργό ή να ενεργοποιείται/απενεργοποιείται αυτόματα με βάση τα δεδομένα που προκύπτουν για τη διαδρομή από τις κάμερες και τα ραντάρ με τα οποία εξοπλίζεται η Taycan.

Υπό το ίδιο ακριβώς σκεπτικό, η απόκριση του δύο σχέσεων κιβωτίου της Taycan μπορεί να παραμετροποιηθεί βάσει πέντε διαφορετικών προγραμμάτων οδήγησης (Range, Normal, Sport , Sport Plus και Individual) αναλόγως με το αν η προτεραιότητα είναι η εξοικονόμηση ενέργειας ή οι επιδόσεις.

Στο εσωτερικό της εκτός από τη δεδομένη πολυτέλεια, οι δυνητικοί ιδιοκτήτες της θα μπορούν να επιλέξουν να την εξοπλίσουν με έως και τέσσερις οθόνες καθώς εκτός από τον πίνακα οργάνων που φιλοξενείται σε μια καμπύλη οθόνη 16,8 ιντσών, το infotainment των 10,9 ιντσών, την οθόνη αφής των 8,4 ιντσών που φιλοξενεί τα χειριστήρια για τον κλιματισμό, διατίθεται και μία ακόμα οθόνη που τοποθετείται στο ταμπλό, μπροστά από το συνοδηγό για τις ανάγκες ψυχαγωγίας του.

Σε όρους πρακτικότητας το μήκους 4,963 μ. πλάτος 1,966 μ. και ύψους 1,381 σκαρί της Taycan διαθέτει δύο χώρους αποσκευών έναν μπροστά χωρητικότητας 81 λίτρων και έναν πίσω 366 λίτρων.

Φυσικά, όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς η Taycan βρίθει από τεχνολογίες αιχμής, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται το σύστημα ημιαυτόνομης οδήγησης InnoDrive το οποίο χάρη σε αισθητήρες, κάμερες και ραντάρ λειτουργεί επιβοηθητικά στον οδηγό και παρεμβαίνει ενεργητικά σε περίπτωση ενδεχόμενου ατχυήματος.

Στους ηλεκτρικούς νεολογισμούς τους περιλαμβάνεται επίσης και ένα νέο ηχοποιητικό σύστημα το οποίο αναλόγως με τον τρόπο οδήγησης μεταδίδει στην καμπίνα τεχνητούς και ειδικά σχεδιασμένους για το συγκεκριμένο μοντέλο ήχους, επιχειρώντας να υποκαταστήσει το βρυχηθμό ενός συμβατικού κινητήρα.

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024