Το κρεσέντο προκλητικών ενεργειών συνεχίζει η Αγκυρα. Τελευταίο «επεισόδιο» η πτήση του τούρκου υπουργού Άμυνας πάνω από το Αιγαίο με εκπαιδευτικό αεροσκάφος Τ-38, συμμετέχοντας στην τελετή έναρξης της νέας εκπαιδευτικής χρονιάς των πιλότων στη Σμύρνη.

Στην ομιλία του, ο Χουλουσί Ακάρ αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο Αιγαίο, στην ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο, στέλνοντας το μήνυμα ότι η Αγκυρα «δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα».

«Είμαστε υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, διμερών συμφωνιών και φιλικών σχέσεων. Αυτό όμως δεν πρέπει να θεωρηθεί ως αδυναμία ή παραχώρηση. Δεν θα επιτρέψουμε οποιοδήποτε τετελεσμένο. Δεν θα αφήσουμε τον σφετερισμό των δικαιωμάτων της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων» είπε χαρακτηριστικά ο τούρκος υπουργός Άμυνας, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet.

«Οι ετοιμασίες μας έχουν ολοκληρωθεί ανάλογα. Αυτό δεν είναι απειλή. Εμείς θέλουμε σχέσεις καλής γειτονίας όμως θέλουμε και αντίστοιχη συμπεριφορά απο την άλλη πλευρά. Το «Φατίχ», το «Μπαρμπαρός», το «Γιαβούζ»και το «Ορούτς Ρέις» συνεχίζουν τις εργασίες τους. Στο θέμα αυτό το Ναυτικό και η Αεροπορία στήριξε όλη αυτή την προσπάθεια και θα συνεχίσει να το κάνει. Εκεί θα κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί για τα δικαιώματα που έχουμε. Δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο» δήλωσε ο Ακάρ.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, δήλωσε ότι «στις 30 Αυγούστου το Ορούτς Ρέις έφτασε στην Αττάλεια και θα συμμετάσχει στις εργασίες ανατολικής Μεσογείου».

Σημείωσε πως η πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς για ίδρυση κοινής επιτροπής για τους υδρογονάνθρακες που υποβλήθηκε στις 13 Ιουλίου απορρίφθηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά και πρόσθεσε πως «η ε/κ διοίκηση κάνει δηλώσεις προς την κατεύθυνση της αποδυνάμωσης των εγγυήσεων της Τουρκίας οι οποίες διασφαλίζουν την ασφάλεια των αδελφών μας της «τδβκ» και αποτελούν εγγύηση στα δικαιώματα και συμφέροντά τους».

Αναφερόμενος στη στάση της ΕΕ στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου, ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ κατηγόρησε την ΕΕ ότι στο θέμα της ανατολική Μεσογείου στηρίζει την Ελλάδα και την ε/κ πλευρά «μέσα από μια «αλληλεγγύη γειτονιάς», η οποία δεν συνάδει με τις αξίες της ΕΕ.

«Η ΕΕ αντί να είναι ένας μηχανισμός που κινείται με πολιτικές αξίες, κινείται περισσότερο σε αυτά τα θέματα με τη λεγόμενη χαρακτηριστική αλληλεγγύη γειτονιάς» υποστήριξε ο Ομέρ Τσελίκ.

Η φωτογραφία Ερντογάν με το Αιγαίο και η απάντηση Δένδια

Είχε προηγηθεί η φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στον επίσημο ιστότοπο της προεδρίας να εικονίζει τον κ. Ερντογάν να υπογράφει το βιβλίο επισκεπτών στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας, ενώ στο φόντο εμφανίζεται μεγάλος κορνιζαρισμένος χάρτης όπου αποτυπώνονται οι επιθυμίες τις Άγκυρας.

Στον χάρτη φαίνεται ξεκάθαρα για πρώτη φορά τι περιλαμβάνει η «γαλάζια πατρίδα» έκτασης 462.000 τετραγωνικών χιλιόμετρων.

Ενσωματώνει ύδατα γύρω από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, θαλάσσιο χώρο ανατολικά της Κρήτης και τμήμα των Κυκλάδων.

Απαντώντας ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, τόνισε πως η Τουρκία λειτουργεί ως ο ταραξίας της περιοχής και δεν πρόκειται να τους ακολουθήσουμε σε αυτό τον κατήφορο.

«Η Κύπρος είναι ανεξάρτητο κράτος μέλλον της ΕΕ, είναι ξεκάθαρο η Τουρκία παραβιάζει και την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα συμμορφωθεί. Τα σύνορα των κρατών δεν καθορίζονται με όποιο χάρτη θέλει να ζωγραφίσει ο καθένας σε όποιο υπουργείο του αρέσει, αλλά βάσει του διεθνούς δικαίου. Εκστρατείες επικοινωνιακού χαρακτήρα δεν μπορούν να μεταβάλουν τη διεθνή νομιμότητα πόσω μάλλον με φωτογραφίες, οι παραβατικές ενέργειες απλά εδραιώνουν την εικόνα της Τουρκίας ως παραβάτη, δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα» είπε και συνέχισε:

«Οι απόψεις της Τουρκίας είναι η μειοψηφία του ενός, απομονώνεται η Τουρκία και εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να τους ακολουθήσουμε ούτε σε βαλκανοποίηση ξανά της περιοχής ούτε στη λογική του περιφερειακού επαρχιωτισμού που ακολουθούν. Καλό είναι να σοβαρευτούν και να επανέλθουν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Η Τουρκία αυτή τη στιγμή λειτουργεί ως ο ταραξίας της περιοχής δεν βοηθάει αυτό ούτε την ίδια την Τουρκία και δεν θα τους ακολουθήσουμε σε έναν τέτοιο κατήφορο».

Πρόσθεσε, δε, σχετικά με τον χάρτη πως «η φωτογραφία αυτή με λυπεί. Δεν θα πέσουμε στην παγίδα της άλλης πλευράς, είμαστε μια στέρεη ευρωπαϊκή χώρα».

Γράψτε το σχόλιό σας