Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κανονικότητα και εμπιστοσύνη με την άρση των capital controls

Κανονικότητα και εμπιστοσύνη με την άρση των capital controls

Είναι γεγονός, ότι η πλήρης άρση των capital controls, θα επιταχύνει και την αποκλιμάκωση των επιτοκίων, τόσο των έντοκων γραμματίων όσο και των δεκαετών ομολόγων

Η άρση των capital controls μετά από 50 συνεχείς μήνες κεφαλαιακών περιορισμών, είναι γεγονός, από τη νεοεκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση.

Πλέον, μετά και την σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών των τελευταίων μηνών, η κανονικότητα στην χώρα αποκαθίσταται με αποτέλεσμα να σηματοδοτήσει μία μεγαλύτερη ελκυστικότητα στο θέμα των επενδύσεων, λόγω της σταθερότητας και της δέσμευσης της κυβέρνησης για τις μεταρρυθμίσεις και το φορολογικό σύστημα.

Τα capital controls, αποτελούσαν το μεγάλο αγκάθι για την ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια, καθώς δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στην ροή των κεφαλαίων και στο διεθνές εμπόριο που καλείται να αυξήσει η χώρα μας, μέσω των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων, που δεν μπόρεσε να εκμεταλλευθεί, λόγω της χαμηλής ανταγωνιστικότητας και της ύπαρξης των κεφαλαιακών περιορισμών.

Η άρση πλέον των capital controls, κάνει και πάλι την χώρα μας ισότιμο μέλος της ευρωζώνης, γιατί αν και θεωρητικά είχε τα ίδια δικαιώματα ως κράτος μέλος, οι περιορισμοί δημιουργούσαν ένα άτυπο καθεστώς ενός κράτους με στασιμότητα, όπου δεν μπορούσε κανείς ελεύθερα να διακινήσει είτε δικά του χρήματα, είτε κεφάλαια μέσω μόχλευσης για επενδυτική δραστηριότητα.

Επιπρόσθετα, δημιουργείται μία δυναμική για επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες, γεγονός που θα ενισχύσει την ρευστότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων, θ’αυξήσει την κεφαλαιακή τους επάρκεια και θα δώσει νέες δυνατότητες χορηγήσεων προς την πραγματική οικονομία με χαμηλότερα επιτόκια.

Είναι γεγονός, ότι η πλήρης άρση των capital controls, θα επιταχύνει και την αποκλιμάκωση των επιτοκίων, τόσο των έντοκων γραμματίων όσο και των δεκαετών ομολόγων, γεγονός που μειώνει μακροπρόθεσμα το δημόσιο χρέος και δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο, ενώ μπορεί να επιτρέψει και την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές.

Τέλος, η σημαντικότερη ίσως συνέπεια της άρσης των capital controls, είναι η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων και μάλιστα με σταθερά κεφάλαια εντός του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, εφόσον η ευελιξία που θα υπάρχει στην κινητικότητα κεφαλαίων, θα επιτρέψει στις επενδύσεις, να αποκτήσουν μία μόνιμη και σταθερή αναπτυξιακή βάση στην Ελλάδα και όχι κερδοσκοπική, ενώ οι συναλλαγές δεν θα έχουν κανένα λόγο να γίνονται από το εξωτερικό μέσω ξένων πιστωτικών ιδρυμάτων, εφόσον όλοι οι περιορισμοί πλέον θα έχουν αρθεί.

Σε κάθε περίπτωση, η άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, αποτελεί ένα άκρως θετικό νέο για την ελληνική οικονομία και κοινωνία, αλλά ταυτόχρονα ένα πολύ σημαντικό μάθημα, για το ποιες μπορούν να είναι οι μακροχρόνιες συνέπειες λαϊκίστικων επιλογών, χωρίς σχέδιο και βασική κατανόηση των μεγεθών που επηρεάζουν μία σύγχρονη οικονομία.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024