Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ιταλία : Παραμένει το αδιέξοδο στο παρά πέντε των πρόωρων εκλογών

Ιταλία : Παραμένει το αδιέξοδο στο παρά πέντε των πρόωρων εκλογών

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων και το Δημοκρατικό Κόμμα άρχισαν την Παρασκευή συνομιλίες για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, αλλά η πρόοδος καταγράφεται βασανιστικά αργά και ο χρόνος μέχρι την προκήρυξη πρόωρων εκλογών εξαντλείται...

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S, «αντισυστημικό») και το Δημοκρατικό Κόμμα (PD, κεντροαριστερό) δυσκολεύονται να άρουν το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις που διεξάγουν για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στην Ιταλία, καθώς διαφωνούν ιδίως για το πρόσωπο που θα ηγηθεί του σχήματος, την ώρα που ο χρόνος που έχουν στη διάθεσή τους για να αποφύγουν την προκήρυξη πρόωρων εκλογών εξαντλείται.

Αγκάθι για το όνομα του πρωθυπουργού

Τα δύο κόμματα άρχισαν την Παρασκευή συνομιλίες για να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση, μετά την κατάρρευση της συμμαχίας του M5S με το ακροδεξιό κόμμα της Λέγκα την περασμένη εβδομάδα, που εξώθησε τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε να υποβάλει την παραίτησή του.

Ομως η πρόοδος καταγράφεται βασανιστικά αργά, κυρίως λόγω των διαφωνιών για το ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός, ενώ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζο Ματαρέλα θα θελήσει να δει αληθινή πρόοδο πριν συναινέσει να παραταθούν οι διαβουλεύσεις, αύριο Τρίτη.

Σύμφωνα με την κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Il Messaggero, ο Ματαρέλα δεν θέλει να χάνεται χρόνος: αν δεν διαπιστώσει πως υπάρχει επαρκής πρόοδος ως το βράδυ, θα θεωρήσει πως η προκήρυξη πρόωρων εκλογών είναι ο μόνος δρόμος.

Αν δεν υπάρξει συμφωνία για να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση συμμαχίας, ο Ματαρέλα θα ονομάσει υπηρεσιακή κυβέρνηση για να οδηγήσει την Ιταλία σε νέες εκλογές, προειδοποίησε πηγή προσκείμενη στην προεδρία.

Απαιτεί Κόντε και προκαλεί δυσαρέσκεια

Η Ιταλία βυθίστηκε σε πολιτική κρίση όταν ο Ματέο Σαλβίνι, ο αρχηγός της Λέγκα, τερμάτισε τη συμμαχία που κυβερνούσε τους τελευταίους 14 μήνες. Το M5S διαπραγματεύεται με το PD τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης χωρίς τη Λέγκα.

Ωστόσο, χθες, το Κίνημα Πέντε Αστέρων επανέλαβε την απαίτησή του ο Κόντε να ονομαστεί εκ νέου πρωθυπουργός, προκαλώντας έντονη δυσαρέσκεια στις τάξεις των Δημοκρατικών, που θέλουν ρήξη με το προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα και πρότειναν να αναλάβει το αξίωμα ο Ρομπέρτο Φίκο, βουλευτής του M5S.

Πηγή ανέφερε ότι ο Φίκο είναι ευτυχής στον ρόλο του προέδρου της Βουλής, αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν έχει καμία πρόθεση να εξετάσει το ενδεχόμενο να αναλάβει πρωθυπουργός.

«Το μοναδικό όνομα είναι ο Τζουζέπε Κόντε», επέμεινε ο ηγέτης του Κινήματος Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάγιο.

«Πρέπει να εξασφαλιστεί αλλαγή», αντέτεινε μέσω Twitter ο ηγέτης των Δημοκρατικών Νικόλα Τζινγκαρέτι, ωστόσο πρόσθεσε πως «εργαζόμαστε πάνω στο πρόγραμμα, δεν προβάλλονται βέτο, ούτε επιδιδόμαστε σε ονοματολογία».

Ωστόσο, πηγή προσκείμενη στο PD δήλωσε πως η ηγεσία του κόμματος έχει πλέον καταληφθεί από εκνευρισμό μπροστά στα «συνεχή τελεσίγραφα» του M5S.

«Λίγο πιο πιθανές οι νέες εκλογές»

«Φαίνεται σχεδόν σαν το M5S να θέλει να ακούσει όχι. Σε κάθε περίπτωση, από [χθες] το απόγευμα, οι νέες εκλογές μοιάζουν λίγο πιο πιθανές», σχολίασε ο Λορέντσο Πρελιάσκο, επικεφαλής του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων και πολιτικών αναλύσεων Youtrend.

Το ποσοστό των προθέσεων ψήφου που συγκεντρώνει το M5S έχει μειωθεί θεαματικά τον τελευταίο χρόνο και πιστεύεται ότι απεύχεται νέες εκλογές, όμως η ηγεσία του προειδοποίησε το PD να μην πιέσει υπερβολικά.

Σε περίπτωση νέων εκλογών, οι δημοσκοπήσεις φέρουν τη Λέγκα να κερδίζει με άνεση.

Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα Il Sole 24 Ore κατέδειξε ότι υπέρ του M5S τάσσεται μόλις το 16,6% του εκλογικού σώματος – το κόμμα έλαβε το 32% των ψήφων στις εκλογές που διεξήχθησαν πέρυσι – ενώ το 24% τάσσεται υπέρ του PD.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024