Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τι έχει να μας πει ένα Μουσείο Οικονομίας;

Τι έχει να μας πει ένα Μουσείο Οικονομίας;

Πολλά. Είναι η απάντηση που δίνει το Citéco, το νέο μουσείο του Παρισιού και το πρώτο Μουσείο Οικονομίας της Ευρώπης. Μια επίσκεψη στους πρώην χώρους της Εθνικής Τράπεζας της Γαλλίας θα πείσει και τους πιο δύσπιστους.

Εδώ και λίγες εβδομάδες το Παρίσι έχει ένα μουσείο οικονομίας, το Citéco. Σκοπός του ιδρύματος είναι να εξηγήσει με ευρηματικό τρόπο την πολύπλοκη παγκόσμια οικονομία – όχι μόνο στα γαλλικά, αλλά και στα αγγλικά και τα ισπανικά.

Πρόκειται για το πρώτο μουσείο οικονομίας στην Ευρώπη και, αν πιστεύετε ότι θα είναι ένας βαρετός και άχρωμος χώρος, ίσως θα έπρεπε να το ξανασκεφτείτε. Επισκέπτες υποστηρίζουν ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Στο μουσείο μπορεί να θαυμάσει κανείς πάνω από 50 βίντεο, 20 ηλεκτρονικά παιχνίδια, φωτογραφίες και γλυπτά, όπως ένα πανύψηλο γλυπτό από πλαστικό με εκατοντάδες πούπουλα, μαργαριτάρια, κοχύλια και κέρματα που κάποτε αποτελούσαν μέσο πληρωμής.

Ο διευθυντής του μουσείου Φιλίπ Ζινέστ δηλώνει ότι για πολλούς Γάλλους η παγκόσμια οικονομία είναι ένα μυστήριο, το οποίο δεν μπορεί να εξηγηθεί σε ένα Μουσείο Χρήματος ή Εθνικής Τράπεζας. Οι μηχανισμοί της οικονομίας πρέπει να γίνονται κατανοητοί από ανθρώπους κάθε ηλικίας από 7 μέχρι 77 ετών, υποστηρίζει ο ίδιος.

Ως πρότυπο για τη δημιουργία του Citéco λειτούργησε το Museo Interactivo de Economía στην πόλη του Μεξικού, το οποίο άνοιξε πριν από 13 χρόνια τις πύλες του ως το πρώτο διαδραστικό μουσείο οικονομίας στον κόσμο.

Από θησαυροφυλάκιο, αίθουσα προβολής

Το Citéco στο Παρίσι βρίσκεται σε ένα πολύ ωραίο κτίριο, το οποίο χτίστηκε μεταξύ του 1878 και του 1882. Από το 1919 και μέχρι το 2006 στεγαζόταν εκεί η Εθνική Τράπεζα της Γαλλίας. Ακόμη και τώρα που πλέον στους χώρους αυτούς έχει βρει τη θέση του το Μουσείο Οικονομίας, πολλά θυμίζουν ότι μέχρι πριν από λίγα χρόνια η Τράπεζα υποδεχόταν εκεί τους πιο πλούσιους πελάτες της. Όπως η αίθουσα με τα θησαυροφυλάκια στο ισόγειο που βρίσκεται πίσω από μια βαριά, θωρακισμένη πόρτα. Μόνο που σήμερα στη λεγόμενη «Salle de coffres» δεν φυλάσσονται πια ράβδοι χρυσού αλλά προβάλλεται η ταινία μικρού μήκους «Η Τράπεζα» με τον Τσάρλι Τσάπλιν.

Μέσα από ένα σκάνερ, όπως αυτά του αεροδρομίου, περνούν διάφορα αντικείμενα. Το μηχάνημα δείχνει τη σύνθεση των αντικειμένων και εξηγεί τις μεγάλες διαδρομές που ακολουθούν τα προϊόντα σήμερα μέχρι να φτάσουν στον καταναλωτή. Επίσης υπάρχει μια αίθουσα συνεδριάσεων, όπου διεξάγεται μια εικονική Σύνοδος Κορυφής για το Κλίμα. Εκεί οι επισκέπτες μπορούν να μπουν στο ρόλο των εκπροσώπων κρατών και κυβερνήσεων και να διαπραγματευτούν.

Η δημιουργία του μουσείου κόστισε επίσημα 50 εκατομμύρια ευρώ. Ανεπίσημα λέγεται ότι ενδέχεται να έφτασε και τα 100 εκατομμύρια. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από τη Εθνική Τράπεζα της Γαλλίας, η οποία σήμερα είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών. Τι σημαίνει αυτό; Μια επίσκεψη στο Citéco θα σας δώσει την απάντηση.

Σαμπίνε Γκλάουμπιτς (dpa)

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Κοσμά

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024