Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η «νίκη-κλειδί» του Ασαντ στη Χαν Σεϊχούν προκαλεί την αντιπαράθεση Τουρκίας - Ρωσίας

Η «νίκη-κλειδί» του Ασαντ στη Χαν Σεϊχούν προκαλεί την αντιπαράθεση Τουρκίας – Ρωσίας

Η στρατηγική πόλη Χαν Σεϊχούν βρίσκεται πάνω στον αυτοκινητόδρομο Μ5, ο οποίος συνδέει την πρωτεύουσα Δαμασκό με την άλλοτε συριακή οικονομική πρωτεύουσα, το Χαλέπι, και περνά επίσης από τη Χομς. Τουρκική παρέμβαση προκαλεί τη στρατιωτική αντίδραση της Ρωσίας.

Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, με την υποστήριξη των ρώσων συμμάχων τους προέλασαν χθες Δευτέρα στην πόλη στρατηγικής σημασίας Χαν Σεϊχούν, το σημαντικότερο αστικό κέντρο στο νότιο τμήμα της επαρχίας Ιντλίμπ, ανέφερε ΜΚΟ.

Σφυροκόπημα

Επειτα από σφυροκόπημα από αέρος και με το πυροβολικό, τα συριακά κυβερνητικά στρατεύματα κατάφεραν να μπουν σε βόρειες και ανατολικές συνοικίες της Χαν Σεϊχούν, αφού οι τζιχαντιστές και οι αντάρτες υποχώρησαν αφήνοντας τις θέσεις τους σε αυτές, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Χαν Σεϊχούν βρίσκεται πάνω στον αυτοκινητόδρομο Μ5, ο οποίος συνδέει την πρωτεύουσα Δαμασκό με την άλλοτε συριακή οικονομική πρωτεύουσα, το Χαλέπι, και περνά επίσης από τη Χομς.

Ο διευθυντής του Συριακού Πρακτορείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Αμπντελ Ραχμάν έκανε λόγο για «νίκη-κλειδί των δυνάμεων του καθεστώτος» της Συρίας.

Οι μάχες μαίνονται από την Κυριακή στη Χαν Σεϊχούν, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, η οποία εδρεύει στη Βρετανία και διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη Συρία.

Πηγή προσκείμενη σε οργάνωση ανταρτών, η οποία δρα στην Ιντλίμπ, επιβεβαίωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι τα κυβερνητικά στρατεύματα κατέλαβαν συνοικίες στον βόρειο και τον ανατολικό τομέα της Χαν Σεϊχούν, πρόσθεσε όμως ότι οι αντικαθεστωτικοί συνεχίζουν τη μάχη για να τα απωθήσουν.

Το τρίγωνο Δαμασκού, Αγκυρας και Μόσχας

Στο μεταξύ, η προέλαση των κυβερνητικών δυνάμεων στην πόλη, καθώς και η παρουσία τουρκικής φάλαγγας η οποία έγινε στόχος βομβαρδισμού, ανέβασαν την ένταση μεταξύ της Δαμασκού και της Aγκυρας.

Πηγή προσκείμενη στο υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας δήλωσε χθες το πρωί ότι «τουρκικά οχήματα φορτωμένα πυρομαχικά (…) κινήθηκαν προς την κατεύθυνση» της πόλης για να «διασώσουν τους τρομοκράτες», σύμφωνα με το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

«Αυτή η εχθρική συμπεριφορά του τουρκικού καθεστώτος δεν θα μειώσει σε καμία περίπτωση τη συριακή αποφασιστικότητα», κατά την ίδια πηγή.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πολύ γρήγορα έγιναν ρωσικές και συριακές αεροπορικές επιδρομές για να εμποδιστεί η φάλαγγα να συνεχίσει την πορεία της, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις μαχητές οργάνωσης προσκείμενης στην Τουρκία.

Η Τουρκία καταδίκασε «σθεναρά» τα πλήγματα αυτά. Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ έκρινε ότι οι επιδρομές που έγιναν «αντίκεινται σε υπάρχουσες συμφωνίες, στη συνεργασία και τον διάλογο με τη Ρωσία».

Εχει ανακτήσει το 60% της επικράτειας

Το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας της Ιντλίμπ και τομείς των γειτονικών επαρχιών της Χάμα, του Χαλεπιού και της Λαττάκεια συνεχίζουν να τελούν εκτός του ελέγχου του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Aσαντ, οκτώ χρόνια μετά το ξέσπασμα του πολέμου.

Στην περιοχή της Ιντλίμπ, όπου κυριαρχεί η τζιχαντιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ, ο πρώην συριακός βραχίονας του δικτύου της Αλ Κάιντα) και είναι επίσης παρούσες μερικές οργανώσεις ανταρτών, γίνονται από τα τέλη του Απριλίου σχεδόν καθημερινά βομβαρδισμοί από τις δυνάμεις του καθεστώτος και της συμμάχου του Ρωσίας.

Επειτα από τρεις μήνες σφοδρών εχθροπραξιών στο βόρειο τμήμα της επαρχίας της Χάμα, οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος προελαύνουν εδώ και κάποιες ημέρες στο νότιο τμήμα της Ιντλίμπ και μπήκαν στη Χαν Σεϊχούν την Κυριακή για πρώτη φορά από το 2014.

Ο πόλεμος στη Συρία, που ξέσπασε το 2011, έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 370.000 ανθρώπους, ενώ μετέτρεψε εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες.

Τα τελευταία χρόνια, το καθεστώς της Δαμασκού μπόρεσε να ανακτήσει περί το 60% της επικράτειας, χάρη και στην υποστήριξη των συμμάχων του, κυρίως της Ρωσίας και του Ιράν.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024