Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Συστήνεται νηστεία και προσευχή

Συστήνεται νηστεία και προσευχή

Η Ελλάδα αναρρώνει από την υπερδεκαετή κρίση της, που ακόμα δεν τελείωσε, μέσα σε ένα διεθνές κλίμα απίστευτης ρευστότητας.

Για τον Ιούνιο η Γερμανία ανακοίνωσε μείωση της βιομηχανικής της παραγωγής. Λίγες μέρες μετά, τη σκυτάλη πήρε η Γαλλία, που περιέγραψε την ίδια εικόνα και τον κύκλο έκλεισε η Μεγάλη Βρετανία που ανακοίνωσε συρρίκνωση της οικονομίας της, για πρώτη φορά τα τελευταία επτά χρόνια. Στο μεταξύ, ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας μαίνεται, στα Στενά του Ορμούζ η καθημερινή διέλευση του 20% των τάνκερς διεθνώς τείνει να εξελιχθεί σε κανονική πολεμική περιπέτεια, ενώ η χωρίς συμφωνία αποκόλληση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Eνωση (ΕΕ) πλησιάζει επικίνδυνα. Και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις επιπτώσεις της.

Για την ακρίβεια, όλοι μιλούν για τον κίνδυνο που απειλεί την οικονομία του νησιού, αλλά ο πρεσβευτής της ΕΕ στον ΟΗΕ «διάβασε» και την άλλη όψη του νομίσματος: «Και τι θα γίνει αν η βρετανική οικονομία τα πάει μια χαρά μετά την αποχώρηση;» αναρωτήθηκε. Κι όλοι ανατρίχιασαν στην εικόνα διάλυσης της ενωμένης Ευρώπης, που θα συνεπάγονταν πρακτικά μια τέτοια εξέλιξη. Γιατί, άντε μετά να συγκρατήσεις την Ιταλία του Σαλβίνι στο ευρώ, αλλά και όχι μόνο.

Το συμπέρασμα; Η Ελλάδα αναρρώνει από την υπερδεκαετή κρίση της, που ακόμα δεν τελείωσε, μέσα σε ένα διεθνές κλίμα απίστευτης ρευστότητας. Με ξένες κεντρικές τράπεζες να «κόβουν» τα επιτόκιά τους, αλλά ταυτόχρονα και μεγάλες ξένες χρηματιστηριακές αγορές να μεταλλάσσονται από ταύροι σε αρκούδες και μεγάλα συνταξιοδοτικά επενδυτικά κεφάλαια να ψάχνουν με το κιάλι διεθνώς τοποθετήσεις με ελάχιστη έστω απόδοση. Οχι, δεν είναι αυτή η καλύτερη περίοδος για να βγαίνει μια χώρα από κρίση. Και το σημαντικότερο; Δεν είναι η καλύτερη περίοδος για να κάνει μαξιμαλιστικά σχέδια.

Αυτό που χρειάζεται είναι μικρά και προσεκτικά βήματα, γιατί υπό τις παραπάνω συνθήκες κανείς δεν ξέρει τι του ξημερώνει, κυριολεκτικά. Μπορεί, για παράδειγμα, αποβραδίς να οργανώνεις μια φιλόδοξη δεκαετή ομολογιακή έκδοση, να υπολογίζεις ότι θα δανειστείς 4 – 5 δισ. ευρώ με το φθηνότερο ιστορικά επιτόκιο και το πρωί να βλέπεις τις αποδόσεις «στον Θεό», γιατί ένα αγγλικό τάνκερ «δεσμεύεται» από το Ιράν, με την κατηγορία του λαθρεμπορίου ή γιατί ο Τραμπ γράφει ένα tweet με υπονοούμενα για τους Κλίντον στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Συνεπώς, συστήνεται «νηστεία και προσευχή» γιατί μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα νερά και τα μεγάλα ανοίγματα μπορεί να στοιχίσουν.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024