Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Χονγκ Κονγκ: Η «θάλασσα» από πολύχρωμες ομπρέλες

Χονγκ Κονγκ: Η «θάλασσα» από πολύχρωμες ομπρέλες

Το τεράστιο πλήθος κατέκλυσε το σημερινό σημείο της  απαγορευμένης «συνάντησης» στο πάρκο Victoria. Η βροχή που έπεφτε μετέτρεψε τους δρόμους σε μια ατελείωτη «θάλασσα» από πολύχρωμες ομπρέλες

Χιλιάδες άνθρωποι συνεχίζουν να πλημμυρίζουν τους δρόμους του Χονγκ Κονγκ με την περιοχή να διανύει ήδη 2 μήνες διαδηλώσεων και βίας.

Οι πολύχρωμες ομπρέλες

Με το κοινό να αγνοεί τις απαγορεύσεις ορισμένων συγκεντρώσεων, αλλά και με τη συμμετοχή του σε αυτές που αρχές επέτρεψαν δείχνει ότι δεν έχει πρόθεση να κάνει πίσω. Το τεράστιο πλήθος κατέκλυσε το σημερινό σημείο της  απαγορευμένης «συνάντησης» στο πάρκο Victoria. Η βροχή που έπεφτε μετέτρεψε τους δρόμους σε μια ατελείωτη «θάλασσα» από πολύχρωμες ομπρέλες. Οι συμμετέχοντες στην πορεία είναι αντιμέτωποι με ποινές έως 5 χρόνια κάθειρξη. Ωστόσο, βρέθηκαν στο σημείο φωνάζοντας το σύνθημα «Παλέψτε για την ελευθερία».

«Αυτή είναι η επανάστασή μας»

Οι δρόμοι γύρω από το πάρκο Victoria γέμισαν κόσμο τόσο ασφυκτικά, που η πορεία αδυνατούσε σε ορισμένα σημεία να κινηθεί, μέσα στους μεγάλους δρόμους. Τα συνθήματα συνεχίζουν να κατακλύζουν την ατμόσφαιρα «Διεκδικήστε το Χονγκ Κονγκ.  Αυτή είναι η επανάσταση μας». Οι διοργανωτές των διαδηλώσεων απαντούν στην αστυνομική βία, ότι δεν θα τους σταματήσει και καλούν την κυβέρνηση να ανταποκριθεί στα πέντε αιτήματά τους. Mεταξύ αυτών συγκαταλέγεται, η κατάργηση του  μέχρι στιγμής «παγωμένου» νομοσχεδίου σύμφωνα με το οποίο άνθρωποι «εκδίδονται» στην Κίνα προκειμένου να δικαστούν, η δημιουργία ανεξάρτητου οργάνου για τη διερεύνηση της αστυνομικής βίας, καθώς και η καθολική ψηφοφορία.

Άλλωστε η ίδια η αστυνομική βία είναι αυτή που έβγαλε πολλούς ανθρώπους στους δρόμους.  «Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε το θυμό μας εναντίον της αστυνομίας. Το Χονγκ Κονγκ είναι βαθιά εξαγριωμένο λόγω της αστυνομίας», είπε από το βήμα της διαδήλωσης ένας διοργανωτής.

«Η Κίνα παίρνει τον έλεγχο του Χονγκ Κονγκ. Η κοινωνία μας δεν έχει δικαιοσύνη, δεν έχει μέλλον», λέει η Carol Lui, δασκάλα. «Το Χονγκ Κονγκ «πεθαίνει» ούτως ή άλλως, οπότε απλά παλεύουμε μέχρι τέλους».

Η «απάντηση» των αρχών εδώ και περίπου 10 μήνες είναι τα δακρυγόνα, οι πλαστικές σφαίρες, η υπερβολική χρήση βίας. Ωστόσο, οι διαδηλώσεις συνεχίζονται με τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι πλέον δεν έχουν τίποτα να χάσουν.

Χθες εκπρόσωπος της Κίνας, καταδίκασε τους Αμερικανούς βουλευτές που υποστήριξαν το κίνημα υπέρ της δημοκρατίας και χαρακτήρισε τις διαδηλώσεις ως πράξεις ενός πολυ μικρού αριθμού βίαιων ανθρώπων».

«Οφθαλμόν αντί οφθαλμού»

Το κίνημα «οφθαλμόν αντί οφθαλμού», δημιουργήθηκε όταν μία διαδηλώτρια έχασε το μάτι της εξαιτίας της επίθεσης που δέχθηκε από αστυνομικούς. Πολλοί διαδηλωτές συμμετέχουν στις πορείες και τις κινητοποιήσεις έχοντας το ένα τους μάτι καλυμμένο. Ωστόσο, οι περισσότεροι διαδηλωτές καλύπτουν τα χαρακτηριστικά τους, καθώς φοβούνται την προσαγωγή τους. Ως τώρα η αστυνομία έχει συλλάβει 600 ανθρώπους που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις.

Την τελευταία εβδομάδα η κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ ήταν οριακή. Μετά τις εξαιρετικά βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία, οι διαδηλωτές πήγαν στο διεθνές αεροδρόμιο και εμπόδισαν τα δρομολόγια, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο του διεθνούς αερολιμένα. Κατά τη διάρκεια νέων συγκρούσεων με τις αρχές εντός του αεροδρομίου, οι διαδηλωτές «συνέλαβαν» δύο άτομα, τα οποία θεώρησαν ότι είναι κατάσκοποι. Τα πλάνα της «σύλληψής» τους έκαναν τον γύρο τον κινεζικών μέσων ενημέρωσης ως απόδειξη της βιαιότητας των διαδηλωτών.

Την ίδια ώρα, δορυφορικές φωτογραφίες έδειξαν δεκάδες κινεζικά οχήματα, στρατιωτικού τύπου, να βρίσκονται εντός και περιμετρικά σταδίου της κινεζικής πόλης Σεντσέν, βόρεια των συνόρων με το Χονγκ Κονγκ.  Εν τω μεταξύ Κινέζοι αξιωματούχοι προχώρησαν σε δηλώσεις μέσω των οποίων έκαναν λόγο για «τρομοκρατία» στο Χονγκ Κονγκ εκ μέρους των διαδηλωτών.

Η σημερινή «θάλασσα της πολύχρωμης ομπρέλας» πάντως, είχε ως δεύτερο σκοπό της να αποδείξει ότι οι διαδηλωτές επιθυμούν να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους ειρηνικά.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024