
Καλοκαιρινή σαλάτα με απάκι
Πεπόνι με ώριμη κρητική γραβιέρα και απάκι: ένας υπέροχος συνδυασμός.
Προετοιμασία 10′
Υλικά (για 1 μερίδα)
15 πολύ λεπτές φέτες απάκι
1 πράσινη καυτερή πιπεριά (σε μικρούς κύβους)
4-5 ντοματίνια
50 γρ. ώριμη γραβιέρα Κρήτης, σε φλοίδες
6-7 κομμάτια πεπόνι
4-5 ελιές φιλέτο
1 κ.γ. κουκουνάρι καβουρδισμένο
50 γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Ανάμεικτα φρέσκα μυρωδικά (π.χ. δυόσμος, βασιλικός)
Πλένουμε τα ντοματίνια και τα μυρωδικά, και ξεχωρίζουμε τα φύλλα. Καθαρίζουμε το πεπόνι. Βγάζουμε το κουκούτσι από τις ελιές και τις κόβουμε σε μακρόστενα φιλέτα. Κόβουμε τα ντοματίνια στα δύο και το πεπόνι σε αντίστοιχο μέγεθος.
Σε ένα μεγάλο πιάτο, απλώνουμε το απάκι και βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά από επάνω εναλλάξ καλύπτοντας το αλλαντικό ώστε να μοιραστούν ανάλογα και να υπάρχουν όλες οι γεύσεις και υφές σε κάθε μπουκιά. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με ανθό αλατιού και τελευταία βάζουμε τα μυρωδικά.
Συμβουλές
Το μεγάλο μυστικό στις σαλάτες είναι η επιλογή των καλύτερων υλικών εποχής. Επιλέγουμε ντοματίνια στο τσαμπί που να μην έχουν μπει στο ψυγείο, όχι το πιο γυαλιστερό πεπόνι αλλά ένα που να είναι λερωμένο από το χώμα που ακουμπούσε ωριμασμένο από τον καλοκαιρινό ήλιο, που να μοσχοβολάει πριν καν το κόψουμε, μία γραβιέρα πικάντικη με ωραία αισθητή οξύτητα που μαζί με τα ντοματίνια, το πιπεράτο ελαιόλαδο και την καυτερή πιπεριά θα μας δημιουργήσουν το καλύτερο ντρέσινγκ. Τα μυρωδικά θα είναι φρέσκα, κομμένα από τη γλάστρα για δροσερή αντίθεση. Το απάκι, ώριμο με αισθητό το κάπνισμα και τα αρώματά του, μαζί με τα καβουρδισμένα κουκουνάρια θα μας δώσουν γήινα αρώματα και διαφορετικές υφές. Χρησιμοποιούμε παγωμένο το πεπόνι και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου τα ντοματίνια – έτσι θα έχουμε και μία ενδιαφέρουσα εναλλαγή θερμοκρασιών στον ουρανίσκο ενώ τα χρώματα θα κλέψουν και τις εντυπώσεις στο τραπέζι.
Πηγή: Γευσιγνώστης
- Διαδηλωτής αυτοπυρπολήθηκε έξω από τα γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη [βίντεο]
- Εμπολα: Η επιδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται – Σχεδόν 440 νεκροί στη ΛΔ Κονγκό
- Πορτογαλία – Κροατία 2-1: Πρόκριση με ανατροπή και… αναβολή στο Last Dance του Ρονάλντο! (vids)
- Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το δικαίωμα του Πακιστάν να αμύνεται έναντι «τρομοκρατικών επιθέσεων»
- Γκίλφοϊλ: Η συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ είναι βαθιά ριζωμένη στην ιστορία
- Η παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο αποτελεί «κόκκινη γραμμή» λέει ο ΥΠΕΞ του ψευδοκράτους
