Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συρία : Προελαύνουν οι δυνάμεις του καθεστώτος στην Ιντλίμπ

Συρία : Προελαύνουν οι δυνάμεις του καθεστώτος στην Ιντλίμπ

Οι δυνάμεις του καθεστώτος ανέκτησαν κοινότητα στη βορειοδυτική Συρία και πλησιάζουν την στρατηγικής σημασίας πόλη Χαν Σεϊχούν, τη μεγαλύτερη στο νότιο τμήμα της επαρχίας Ιντλίμπ.

Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος ανέκτησαν χθες Κυριακή κοινότητα στη βορειοδυτική Συρία, καταγράφοντας την πρώτη τους εδαφική κατάκτηση εδώ και χρόνια στην επαρχία Ιντλίμπ, όπου τουλάχιστον 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις εχθροπραξίες, σύμφωνα με ΜΚΟ.

Drones κατά ρωσικής βάσης

Εξάλλου, ρωσικές συστοιχίες αντιαεροπορικής άμυνας στη ρωσική στρατιωτική βάση Χμάιμιμ, στη γειτονική επαρχία της Λαττάκειας, άνοιξαν πυρ χθες βράδυ εναντίον τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών που προέρχονταν από το προπύργιο των τζιχαντιστών, ανέφεραν το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η συριακή κρατική τηλεόραση.

Η επαρχία Ιντλίμπ, στο βορειοδυτικό τμήμα της εμπόλεμης Συρίας, και κοινότητες γύρω από αυτήν που βρίσκονται στα χέρια των τζιχαντιστών και οργανώσεων ανταρτών στις γειτονικές επαρχίες της Χάμα, του Χαλεπιού και της Λαττάκειας, βρίσκονται στο στόχαστρο της αεροπορίας και του πυροβολικού του καθεστώτος και των ρώσων συμμάχων του τους τελευταίους τρεις και πλέον μήνες.

Σύμφωνα με τον Ράμι Αμπντελ Ραχμάν, τον διευθυντή του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, «οι δυνάμεις του καθεστώτος ανέκτησαν τα ξημερώματα την κοινότητα Αλ Χαμπίτ, στη νότια Ιντλίμπ, έπειτα από φονικές μάχες με την τζιχαντιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ [ΧΤΣ, ο πρώην συριακός βραχίονας της Αλ Κάιντα] και οργανώσεις ανταρτών».

«Η πρώτη κοινότητα που ανακτήθηκε»

«Αυτή είναι η πρώτη κοινότητα που ανακτήθηκε από το καθεστώς στην επαρχία της Ιντλίμπ μετά την έναρξη της κλιμάκωσης» στα τέλη Απριλίου, διευκρίνισε.

Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA επιβεβαίωσε την ανακατάληψη της Αλ Χαμπίτ, και μετέδωσε ότι ο υπουργός Αμυνας Αλί Αγιούμπ μετέβη επιτόπου «κατ’ εντολήν του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ».

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε χθες βράδυ ότι δυνάμεις του καθεστώτος πλησιάζουν την στρατηγικής σημασίας πόλη Χαν Σεϊχούν, τη μεγαλύτερη στο νότιο τμήμα της Ιντλίμπ.
Οι δυνάμεις του καθεστώτος απέχουν πλέον περίπου εννέα χιλιόμετρα από την πόλη αυτή, είπε ο Ράμι Αμπντελ Ραχμάν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σφίγγει τον κλοιό

Ο έλεγχος της Αλ Χαμπίτ επιτρέπει στο καθεστώς να σφίξει τον κλοιό γύρω από τις μεγαλύτερες κοινότητες στο βόρειο τμήμα της Χάμα, που βομβαρδίζονται εντατικά εδώ και δύο ημέρες, πρόσθεσε ο ίδιος.

Στις σφοδρές μάχες στην Ιντλίμπ έχασαν τη ζωή τους χθες Κυριακή 61 άνθρωποι, 21 στις τάξεις των δυνάμεων του καθεστώτος και 40 σε αυτές της ΧΤΣ και οργανώσεων ανταρτών, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το Σάββατο, άλλοι 70 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί στις εχθροπραξίες.

Σε αυτούς προστέθηκαν δύο άμαχοι, ανάμεσά τους παιδί, που χάθηκαν στους συριακούς και ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη νότια Ιντλίμπ, κατά τη ΜΚΟ.

Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι συστοιχίες αντιαεροπορικής άμυνας στη ρωσική στρατιωτική βάση Χμάιμιμ ενεργοποιήθηκαν για την αναχαίτιση «βλημάτων» άγνωστης ταυτότητας.

Συγκλονίζουν οι αριθμοί νεκρών και εκτοπισμένων

Στη βάση Χμάιμιμ, που θεωρείται ότι είναι ένας από τους πυλώνες της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία, καταγράφονται πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών και εκτοξεύσεις πυραύλων προερχόμενων από το προπύργιο των τζιχαντιστών, σύμφωνα με τη Μόσχα.

Από τα τέλη του Απριλίου, πάνω από 810 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στις εχθροπραξίες στην Ιντλίμπ και περιοχές γύρω από αυτήν, όπως και 1.200 μέλη οργανώσεων τζιχαντιστών και ανταρτών και πάνω από 1.000 στελέχη των καθεστωτικών δυνάμεων, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Πάνω από 400.000 άλλοι έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Επειτα από τέσσερις ημέρες κατάπαυσης του πυρός, το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ και η Ρωσία ξανάρχισαν στις 5 Αυγούστου να βομβαρδίζουν την Ιντλίμπ, αφού κατηγόρησαν τους τζιχαντιστές και τους αντάρτες πως έπληξαν με ολμοβόλα ρωσική βάση στη δυτική Συρία.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024