Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Συρία : Επτά άμαχοι νεκροί μετά τον τερματισμό της εκεχειρίας στην Ιντλίμπ

Συρία : Επτά άμαχοι νεκροί μετά τον τερματισμό της εκεχειρίας στην Ιντλίμπ

Επτά άμαχοι σκοτώθηκαν χθες Τρίτη σε ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς και εκτοξεύσεις ρουκετών από οργανώσεις τζιχαντιστών και ανταρτών στη βορειοδυτική Συρία.

Επτά άμαχοι σκοτώθηκαν χθες Τρίτη σε ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς και εκτοξεύσεις ρουκετών από οργανώσεις τζιχαντιστών και ανταρτών στη βορειοδυτική Συρία, ανέφερε ΜΚΟ, την επομένη του τερματισμού από τη Δαμασκό της κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή.

Ξανάρχισαν τα πλήγματα

Πριν συμπληρωθούν τέσσερις ημέρες εκεχειρίας, το συριακό καθεστώς, με την υποστήριξη των δυνάμεων της Μόσχας, ξανάρχισε τα πλήγματα στην περιοχή της Ιντλίμπ, όπου κυριαρχεί η τζιχαντιστική οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ, ο πρώην συριακός βραχίονας του δικτύου της Αλ Κάιντα) και όπου δρουν επίσης ορισμένες οργανώσεις ανταρτών.

Η περιοχή των εχθροπραξιών συμπεριλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας της Ιντλίμπ, καθώς και τομείς των γειτονικών επαρχιών του Χαλεπιού, της Χάμα και της Λαττάκειας που παραμένουν εκτός ελέγχου του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, οκτώ χρόνια και πλέον μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία.

Χθες Τρίτη, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν από ρωσικά αεροπορικά πλήγματα στην πόλη Χαν Σεϊχούν, στο νότιο τμήμα της επαρχίας Ιντλίμπ.

Και παιδί ανάμεσά τους

Αλλοι τρεις άμαχοι, ανάμεσά τους παιδί, σκοτώθηκαν όταν ρουκέτες τζιχαντιστών έπληξαν δυο χωριά που έχουν ανακτηθεί από το καθεστώς στο βόρειο τμήμα της επαρχίας της Χάμα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το εύρος των βομβαρδισμών πάντως ήταν μικρότερο χθες «από εκείνο που παρατηρήθηκε την προηγουμένη», σημείωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής αυτής της ΜΚΟ, Ράμι Αμπντελ Ραχμάν.

Επειτα από τρεις και πλέον μήνες ασταμάτητων βομβαρδισμών, η Δαμασκός ανακοίνωσε την Πέμπτη την κήρυξη εκεχειρίας στην περιοχή αυτή, η εφαρμογή της οποίας όμως συναρτήθηκε με την τήρηση της συμφωνίας που συνήφθη τον Σεπτέμβριο του 2018 ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία για τη δημιουργία «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης» στην περιοχή της Ιντλίμπ, απαλλαγμένης από οποιαδήποτε τζιχαντιστική παρουσία.

Ο συριακός στρατός ανακοίνωσε προχθές Δευτέρα ότι «τρομοκρατικές οργανώσεις που υποστηρίζονται από την Τουρκία» δεν τήρησαν την κατάπαυση του πυρός και κατά συνέπεια ξαναρχίζει τις επιχειρήσεις.

«Βαρέλια με εκρηκτικά»

Τη Δευτέρα, 4 άμαχοι σκοτώθηκαν όταν αυτοσχέδιες βόμβες, τα λεγόμενα «βαρέλια με εκρηκτικά», έπληξαν κτίρια στην πόλη Μούρεκ, στο βόρειο τμήμα της Χάμα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αφότου άρχισε η κλιμάκωση στην περιοχή, στα τέλη του Απριλίου, πάνω από 800 άμαχοι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, ενώ έχουν εκτοπιστεί πάνω από 400.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο πόλεμος που μαίνεται στη Συρία από το 2011 έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 370.000 ανθρώπους κι έχει μετατρέψει εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024