Μάχη με τις φλόγες έδωσαν εκατοντάδες πυροσβέστες το τελευταίο 24ωρο ενώ η κρατική μηχανή παραμένει σε γενική επιφυλακή λόγω του ακραίου κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιών που ισχύει και αύριο Κυριακή.

Κατά την πρώτη ημέρα του τριήμερου συναγερμού που έχει κηρύξει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας όλα τα πύρινα μέτωπα που εκδηλώθηκαν είναι σε ύφεση.

Συνολικά μέσα σε 24 ώρες εκδηλώθηκαν 59 δασικές πυρκαγιές και συνολικά επιχείρησαν: 459 πυροσβέστες, 204 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, αεροσκάφη, 7 ελικόπτερα και 7 PZL.

Συνδρομή παρείχαν 16 υδροφόρες των Περιφερειών και των Ο.Τ.Α. ένα ελικόπτερο του στρατού καθώς και εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα. Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής  oι σημαντικότερες από τις εκδηλωθείσες πυρκαγιές βρίσκονται σε ύφεση και είναι οριοθετημένες

Εκκενώθηκε το κάμπινγκ στην Ελαφόνησo

Συγκεκριμένα στην Ελαφόνησο παραμένουν σε επιφυλακή και επιχειρούν 45 πυροσβέστες, 15 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, δύο 2 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα ενώ συνδρομή παρέχουν 4 υδροφόρες Ο.Τ.Α.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική η φωτιά έχει οριοθετηθεί και δεν υπάρχει κίνδυνος επέκτασης της.

Η φωτιά εκδηλώθηκε τα ξημερώματα στην χωματερή του νησιού και ενώ αρχικά φάνηκε να την σβήνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, το πρωί ενισχύθηκε ο αέρας με συνέπεια να αναζωπυρωθεί και να πάρει διαστάσεις.

Η φωτιά πήρε κατεύθυνση προς την γνωστή παραλία του Σίμου και το ομώνυμο κάμπινγκ. Από την πρώτη στιγμή οι υπεύθυνοι για προληπτικούς λόγους απομάκρυναν με ασφάλεια περισσότερα από 1000 άτομα που διέμεναν στο κάμπινγκ και οδηγήθηκαν στο λιμάνι του νησιού.

Επίσης εκκενώθηκε και ένα ξενοδοχείο στην περιοχή του Σίμου χωρίς να απειλούνται άμεσα οι εγκαταστάσεις.

Σε ύφεση η φωτιά στο Μαραθώνα

Στον Μαραθώνα Αττικής η φωτιά είναι σε πλήρη ύφεση και έχει οριοθετηθεί.

Στην περιοχή παραμένουν και επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις με 146 πυροσβέστες, 47 οχήματα, 3 ομάδες του Μηχανοκίνητου Ειδικού Τμήματος Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ), έξι ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, επτά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν πέντε υδροφόρες της Περιφέρειας, τέσσερις υδροφόρες ΟΤΑ και εθελοντικά οχήματα.

Η φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 15.00 σε σπίτι επί της οδού Σπηλαίου Πανός όπου σύμφωνα με δημοτικό σύμβουλο γίνονταν εργασίας. Μάλιστα το συγκεκριμένο σπίτι κάηκε και η φωτιά επεκτάθηκε σε δασική έκταση κοντά σε κατοικημένη περιοχή.

Οι δυνάμεις πυρόσβεσης έδωσαν μεγάλη μάχη και κατάφεραν αρχικά να οριοθετήσουν τη φωτιά προκειμένου να μην απειλήσει σπίτια. Οι φλόγες κινήθηκαν προς το βουνό με χαμηλή βλάστηση χωρίς να υπάρχει κάποιο μεγάλο μέτωπο παρά μόνο μικρές εστίες.

Μνήμες από το Μάτι στο Ζούμπερι

Συναγερμός σήμανε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα και στον Άγιο Ανδρέα Ζούμπερι, όπου εκδηλώθηκε πυρκαγιά δίπλα σε κατασκηνώσεις.

Πολλές δυνάμεις της πυροσβεστικής τόσο επίγειες όσο και εναέριες έσπευσαν στο σημείο ενώ δόθηκε άμεση εντολή εκκένωσης όλων των κατασκηνώσεων που βρίσκονται στην περιοχή. Χωρίς να υπάρξει άμεσος κίνδυνος τα παιδιά μεταφέρθηκαν στην παραλία, μέχρι να γίνει κατάσβεση.

Τον ίδιο δρόμο ακολούθησαν και οι κάτοικοι της περιοχής, που αναστατώθηκαν από τον συναγερμό.

Η κινητοποίηση της κρατικής μηχανής ήταν άμεση και αποτελεσματική και η φωτιά έσβησε πριν δημιουργηθούν επικίνδυνες καταστάσεις.

Αργά το απόγευμα υπό έλεγχο τέθηκαν και άλλες δύο πυρκαγιές στον Ασπρόπυργο και Κεφαλονιά που είχαν εκδηλωθεί λίγο νωρίτερα.

Κόκκινος συναγερμός και την Κυριακή

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, ο κόκκινος συναγερμός παραμένει σε αρκετές περιοχές της χώρα. Μάλιστα η ΕΜΥ προβλέπει ενίσχυση των βοριάδων.

Αναλυτικά ακραίος κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 5) και τίθενται σε κατάσταση συναγερμού οι εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)

• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ανατολική Βοιωτία, κεντρική και νότια Εύβοια)

• Περιφέρεια Πελοποννήσου (Μεσσηνία, Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, ανατολική Λακωνία)

• Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία)

Για τις ανωτέρω περιοχές τίθεται σε εφαρμογή το 3ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ.

Επίσης, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Έβρος, Σαμοθράκη)

• Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου

• Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου (Κυκλάδες)

• Περιφέρεια Πελοποννήσου

• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Σκύρος, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Φωκίδα)

• Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

• Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Λευκάδα)

• Περιφέρεια Θεσσαλίας (Σποράδες)

• Περιφέρεια Ηπείρου (Πρέβεζα)

Όπως έχει ανακοινώσει η Πυροσβεστική για τις ανωτέρω περιοχές τίθεται σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας.

Με διαταγή του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος από τις 7:30 της 10-08-2019 όλες οι Περιφερειακές Πυροσβεστικές Διοικήσεις (ΠΕΠΥΔ) είναι σε Γενική Επιφυλακή.

Συνεπώς, συνεχίζεται η εφαρμογή του Σχεδίου Δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Θα συνεχιστούν οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και οι μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Επειδή οι ανωτέρω περιγραφόμενες συνθήκες είναι πιθανό να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτη κατάσταση, με μεγάλο αριθμό πυρκαγιών ακραίας συμπεριφοράς, απευθύνεται η ακόλουθη έκκληση στους συμπολίτες μας:

1. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς.

2. Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

3. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 ή στον Ευρωπαϊκό Αριθμό κλήσης 112.

Τέλος, παρακαλούμε όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο