Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κασμίρ: Ένας νεκρός διαδηλωτής μετά την ανάκληση της αυτονομίας της περιοχής

Κασμίρ: Ένας νεκρός διαδηλωτής μετά την ανάκληση της αυτονομίας της περιοχής

Ένας διαδηλωτής έχασε τη ζωή του, δύο ημέρες μετά την απόφαση της ινδικής κυβέρνησης να ανακαλέσει την αυτονομία της περιοχής

Ένας διαδηλωτής έχασε τη ζωή του μετά καταδίωξη των αρχών στο ινδικό Κασμίρ, δήλωσε πηγή της τοπικής αστυνομίας, δύο ημέρες μετά την απόφαση της ινδικής κυβέρνησης να ανακαλέσει την αυτονομία της περιοχής, στην οποία επιβάλλει εδώ και μέρες απόλυτο blackout στις επικοινωνίες.

Ο θάνατος του διαδηλωτή είναι ο πρώτος που ανακοινώνεται από τη Δευτέρα, την ημέρα που η εθνικιστική ινδουιστική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι ανακάλεσε με προεδρικό διάταγμα την συνταγματική αυτονομία του Τζαμού και Κασμίρ, κάτι το οποίο εγκυμονεί τον κίνδυνο να βρεθεί η περιοχή αυτή στο έλεος μιας αυτονομιστικής εξέγερσης.

Παρά την ανάπτυξη ισχυρών δυνάμεων ασφαλείας και την απαγόρευση των μετακινήσεων και των συναθροίσεων, οι κάτοικοι της μεγάλης πόλης Σριναγκάρ γνωστοποίησαν ότι πραγματοποιήθηκαν κάποιες σποραδικές διαδηλώσεις.

Αξιωματούχος της αστυνομίας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ένας νεαρός διαδηλωτής που καταδιώχθηκε από την αστυνομία «πήδηξε μέσα σε ένα ποτάμι και είναι νεκρός».

Τα γεγονότα αυτά εκτυλίχθηκαν στην παλιά πόλη της Σριναγκάρ, προπύργιο της αμφισβήτησης της Ινδίας, την οποία πολλοί κάτοικοι του Κασμίρ αντιλαμβάνονται ως δύναμη κατοχής.

Το Κασμίρ εξακολουθούσε σήμερα να είναι αποκομμένο από τον κόσμο, με όλα τα μέσα επικοινωνίας να έχουν αποκλειστεί από την ινδική κυβέρνηση από την Κυριακή το βράδυ.

Σιγή επικρατεί επίσης στη Σριναγκάρ τις τελευταίες μέρες, οι δρόμοι της οποίας είναι έρημοι και τα καταστήματα κλειστά, δίδοντας την αίσθηση ότι πρόκειται για μια πόλη φάντασμα.

Ένοπλοι στρατιώτες φρουρούν οδοφράγματα με αγκαθωτά σύρματα.

Ωστόσο, στις σποραδικές αυτές διαδηλώσεις που έγιναν στην πόλη τραυματίστηκαν τουλάχιστον 6 άνθρωποι, σύμφωνα με αποσπασματικές πληροφορίες του AFP. Νοσοκομείο της πόλης δέχθηκε έξι ανθρώπους που έφεραν τραύματα από σφαίρες ή μη θανατηφόρα όπλα, δήλωσε υπεύθυνος του νοσοκομείου.

Οι ινδικές αρχές διαβεβαιώνουν ότι η κατάσταση είναι ήρεμη σε αυτή την ορεινή περιοχή που διεκδικεί το Πακιστάν.

Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων του Πακιστάν ανακοίνωσε χθες ότι ο στρατός της χώρας «θα κάνει τα πάντα» για να υποστηρίξει τον λαό του Κασμίρ, ενώ ο πρωθυπουργός Ίμραν Χαν δήλωσε ότι το Πακιστάν εξετάζει το ενδεχόμενο να προσεγγίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το θέμα αυτό.

«Θα δώσουμε μάχη σε κάθε φόρουμ. Σκεφτόμαστε τρόπους για να φέρουμε το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο (…) στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», δήλωσε αργότερα ο Πακιστανός πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024