Το ενδεχόμενο της πλήρους δημοσιοποίησης του πορίσματος του Ρόμπερτ Μάλερ, άφησε ανοιχτό ομοσπονδιακός δικαστής στο πλαίσιο της έρευνας περί εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, σύμφωνα με το “ Politico”.

Στη διάρκεια δικαστικής ακρόασης και για περισσότερο από δύο ώρες, ο περιφερειακός δικαστής Ρέτζι Ουάλτον φάνηκε να συμφωνεί με τους δικηγόρους της ηλεκτρονικής σελίδας ειδήσεων BuzzFeed, αλλά και του μη κερδοσκοπικού Κέντρου Προστασίας της Ιδιωτικής Ζωής στο Διαδίκτυο (EPIC), που επιδιώκουν την αφαίρεση των μαύρων ταινιών που καλύπτουν περίπου 1.000 στοιχεία στο κείμενο των 448 σελίδων του πορίσματος του Μάλερ.

Ο δικαστής δεν προχώρησε στην έκδοση απόφασης, ενώ η εκδίκαση της υπόθεσης γίνεται μετά από δύο προσφυγές σε βάρος του υπουργείου Δικαιοσύνης βάσει της νομοθεσίας (Freedom of Information Act), με το αίτημα να αποκαλυφθούν τα τμήματα στο κείμενο του πορίσματος Μάλερ που δεν είχαν δημοσιοποιηθεί.

Ωστόσο, ο Ουάλτον που έχει διοριστεί από τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους Τζούνιορ εμφανίστηκε επιφυλακτικός απέναντι στα επιχειρήματα της κυβέρνησης, σχετικά με το να παραμείνει το πόρισμα Μαλερ επεξεργασμένο και με τις περικοπές στοιχείων, όπως δημοσιοποιήθηκε.

«Αυτό έχει να κάνει με μία ανοιχτή κυβέρνηση», είπε ο Ουάλτον στην διάρκεια της συζήτησης, επικαλούμενος την απόφαση για τα σεξουαλικά εγκλήματα του επενδυτή Τζέφρι Επστάιν το 2008, δίνοντας ένα παράδειγμα για την πολυπλοκότητα της διαδικασίας σχετικά με την άσκηση ποινικής δίωξης κατά ανθρώπων που είναι γνωστοί στην κοινή γνώμη, αλλά και το πώς η διαδικασία αυτή προωθεί την έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στη δικαιοσύνη.

Ουσιαστικά τόσο το EPIC όσο και η σελίδα BuzzFeed κατέθεσαν τις μηνύσεις τους, προκειμένου να δημοσιοποιηθεί η αιτιολογία του Μάλερ, σύμφωνα με την οποία, ο ίδιος δεν προχώρησε στην απαγγελία κατηγοριών κατά του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, αλλά και του Τζάρεντ Κούσνερ.

Οι δικηγόροι τους υποστήριξαν ότι η δημοσιοποίηση λεπτομερειών από το πόρισμα της έρευνας του Μάλερ θα καθορίσει εάν ο πρόεδρος Τραμπ είναι σωστός όταν ισχυρίζεται πως η έρευνα για την εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 ήταν ένα «κυνήγι μαγισσών».

« Πρόκειται για κάτι που ειλικρινά δίχασε την χώρα», υποστήριξε ο Ματ Τοπίκ, δικηγόρος του BuzzFeed, αναφορικά με τους ισχυρισμούς γύρω από την αξιοπιστία της έρευνας του Μάλερ.

«Η κοινή γνώμη πρέπει να ξέρει όσα περισσότερα μπορεί να μάθει», τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Γράψτε το σχόλιο σας