Ανοίγει από σήμερα, Τρίτη, η ρύθμιση των 120 δόσεων για τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία και για τις οφειλές της περιόδου 2017 – 2018.

Παράλληλα, μετά τη μείωση του επιτοκίου από 5% σε 3% εκτιμάται πως θα υπάρξει όφελος για όσους αξιοποιήσουν την περίοδο της δεκαετίας το οποίο μπορεί να φτάσει ακόμα και το 8%.

Επιπλέον, η εξόφληση των οφειλών με το χαμηλότερο επιτόκιο μέσα σε 120 μήνες, σημαίνει πως η συνολική επιτοκιακή επιβάρυνση θα φτάσει στο 18% έναντι 26% των προηγούμενων διατάξεων.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ανακοίνωσε τη Δευτέρα στη Βουλή ότι όσοι έχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ και για την περίοδο 2017-2018 και δεν μπορούσαν να μπουν στη ρύθμιση των 120 δόσεων από την Τρίτη θα μπορούν να κάνουν αίτηση καθώς θα τους δέχεται το σύστημα.

Εν αναμονή της εφαρμογής

Μπορεί το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις να έχει ήδη ψηφιστεί από την προηγούμενη εβδομάδα παρόλα αυτά οι οφειλέτες δεν μπορούν ακόμη να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στην Εφορία με τους νέους όρους. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η τελική απόφαση από τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα με τις αλλαγές στη ρύθμιση περίπου στα τέλη Αυγούστου.

Έτσι πάνω από 3 εκατομμύρια οφειλέτες θα έχουν χρονικό περιθώριο περίπου 35 ημερών για να υποβάλλουν το αίτημα τους με τους φοροτεχνικούς να θεωρούν ασφυκτικό το χρονικό περιθώριο αφού η υπαγωγή στη ρύθμιση λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Μεταξύ των βελτιώσεων για τις 120 δόσεις που έχουν προωθηθεί μέσω του μίνι νομοσχεδίου το σημείο που φαίνεται να δυσκολεύει την ΑΑΔΕ είναι η αυτόματη αναστολή των κατασχέσεων με την υπαγωγή του οφειλέτη στη ρύθμιση.

Καθώς ο οφειλέτης με το που πληρώνει την πρώτη δόση εντός τριών ημερών θα πρέπει να δίνεται εντολή στη τράπεζα και να ξεμπλοκάρεται ο δεσμευμένος λογαριασμός και να αναστέλλονται όλα τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Εν αναμονή της νέας βελτιωμένης ρύθμισης ο ρυθμός υποβολής των αιτήσεων έχει κατεβάσει ταχύτητα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση 220.000 οφειλέτες οι οποίοι μπορούν να ενταχθούν ξανά στη νέα ρύθμιση ακόμα και εάν δεν έχουν πληρώσει τη προηγούμενη ρύθμιση.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο