Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προώθηση της οικονομίας μέσω ακινήτων

Προώθηση της οικονομίας μέσω ακινήτων

Η άνοδος της οικοδομικής δραστηριότητας που αναμένεται να προκύψει από τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, θα είναι σαφώς άνω του 20% για το 2020, με στόχο να διπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια με τις κατάλληλες παρεμβάσεις

Η κυβέρνηση μέσα από τις σημαντικές ρυθμίσεις και νομοσχέδια που προωθεί αυτό το διάστημα, είναι διάφορες παρεμβάσεις για την αγορά ακινήτων.

Θα πρέπει σε αυτό το σημείο να θυμίσουμε, πως εδώ και μία δεκαετία σχεδόν, με την έναρξη της κρίσης, το πρώτο θύμα της πτώσης στην ζήτηση και προσφορά, ήταν η οικοδομική δραστηριότητα και οι αγοραπωλησίες ακινήτων που κυριολεκτικά κατέρρευσαν.

Ο κλάδος των κατασκευών ήταν πάντα ένας σημαντικός μοχλός ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, με την ώθηση του τραπεζικού συστήματος και των αντίστοιχων χορηγήσεων που όχι μόνο διακόπηκαν, αλλά και όσες χορηγήσεις πραγματοποιήθηκαν στα έτη της κρίσης, μετατράπηκαν πολύ σύντομα σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Έτσι λοιπόν, η πρώτη παρέμβαση της κυβέρνησης για την μείωση του ΕΝΦΙΑ για όλα τα νοικοκυριά μεσοσταθμικά 22%, βοηθά την ανακούφιση της αγοράς και δίνει νέα κίνητρα για αγορές ,ιδίως στα μεγαλύτερα ακίνητα τα οποία έχουν μείνει για χρόνια απούλητα.

Επίσης η αναστολή επιβολής του ΦΠΑ για 3 έτη για τις νέες οικοδομές, αλλά και η αναστολή του φόρου υπεραξίας επίσης για το ίδιο διάστημα, δημιουργούν νέα δεδομένα, καθώς οι λιγότερες επιβαρύνσεις καθιστούν το ακίνητο ένα νέο επενδυτικό καταφύγιο, πέραν από την αναζήτηση κατοικίας.

Επιπρόσθετα, δίνεται και μία σημαντική λύση στο θέμα των παλαιών ακινήτων που χρήζουν ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης, με το κίνητρο της έκπτωσης από τον φόρο κατά 40%, γεγονός που μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα στην αναβάθμιση ολόκληρων περιοχών δημιουργώντας σημαντικές υπεραξίες τόσο για τους ιδιοκτήτες, τους επενδυτές, τους δήμους αλλά και το ίδιο το κράτος μέσω της φορολογίας από τις μεταβιβάσεις που θα προκύψουν.

Η άνοδος της οικοδομικής δραστηριότητας που αναμένεται να προκύψει από τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, θα είναι σαφώς άνω του 20% για το 2020, με στόχο να διπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια με τις κατάλληλες παρεμβάσεις.

Τέλος, μία πολύ σημαντική συνέπεια της αγοράς ακινήτων, είναι η μείωση των NPLs, καθώς θα προέλθει με φυσικό και οργανικό τρόπο, μέσα από την αύξηση της ζήτησης, τις μεγαλύτερης αξίας μεταβιβάσεις και την αύξηση της ρευστότητας στο οικονομικό κύκλωμα, με αποτέλεσμα το τραπεζικό σύστημα να επιταχύνει την επάνοδό του στην χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, με τρόπο άμεσο και αποτελεσματικό, όπως έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός

Sports in

Live streaming: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός

Live streaming: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός. Παρακολουθήστε μέσω live streaming στις 19:00 την αναμέτρηση Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός για τον 3ο τελικό της Volley League Γυναικών

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024