Στη φάση των τελικών διαπραγματεύσεων για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ) 2021-2027 μπαίνει η ΕΕ, αφού στόχος είναι να ληφθούν αποφάσεις μέχρι το τέλος του έτους.

Σε αυτό το πλαίσιο η φινλανδική προεδρία έδωσε προθεσμία μέχρι τις 26 Αυγούστου προκειμένου να γνωστοποιήσουν τα κράτη-μέλη τις απαιτήσεις και τις «κόκκινες γραμμές» τους σε ό,τι αφορά τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για την περίοδο μετά το 2020, όπως ανέφερε σε ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκά θέματα, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, που συμμετείχε σήμερα στο συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων.

«Είναι σίγουρο ότι η Ελλάδα έρχεται σε αυτή τη διαπραγμάτευση με ισχυρά διαπραγματευτικά όπλα. Πρώτον ότι έχει μειωθεί εξαιτίας της κρίσης σημαντικά το ΑΕΠ της και δεύτερον τη μεταρρυθμιστική της προσπάθεια», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός και επισήμανε:

«Εμείς θα δώσουμε έναν αγώνα μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η διαπραγμάτευση, για να διασφαλίσουμε τόσο τα κονδύλια μας για τους αγρότες όσο και την συμμετοχή μας μ’ ένα σημαντικό ποσοστό στο Ταμείο Συνοχής, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε την επαρκή χρηματοδότηση να στηρίξουμε την αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας».

Επιπλέον, ανέφερε πως η κυβέρνηση θα απαντήσει σε σχετικό ερωτηματολόγιο μέχρι τη λήξη της προθεσμίας, ενώ θα πραγματοποιηθεί και διμερής συνάντηση με τη φινλανδική προεδρία στις 10 Σεπετεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Η συζήτηση στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ ξεκίνησε σε καλό κλίμα, με τον Μ.Βαρβιτσιώτη να αναδεικνύει τη σημασία της χρηματοδότησης της Ελλάδας μέσα από το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ακόμη την ανάγκη σαφήνειας, σχετικά με το ποιοι θα είναι οι νέοι ίδιοι πόροι στο πλαίσιο, ενώ αναφορικά με την υλοποίηση της Στρατηγικής Ατζέντας 2019-2024 σημείωσε πως πρέπει να παρακολουθείται στενά η επίτευξη των επιμέρους στόχων της, για την επιτυχή εμβάθυνση της Ένωσης.

Και το μεταναστευτικό στο τραπέζι

Εξάλλου, ανάμεσα στα υπόλοιπα θέματα του συμβουλίου, συζητήθηκε και το μεταναστευτικό ενόψει της έκτακτης συνόδου των υπουργών εσωτερικών και εξωτερικών τη Δευτέρα στο Παρίσι.

Στόχος της έκτακτης συνάντησης είναι να συμφωνηθεί ένας προσωρινός μηχανισμός κατανομής αιτούντων ασύλων προκειμένου να λυθεί και το ζήτημα αναφορικά με τα λιμάνια καταφυγής.

Τέλος, στο σημερινό συμβούλιο τέθηκε εκ νέου, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, το ζήτημα του κράτους δικαίου στην Πολωνία.

Σχετικά με αυτό, η Επιτροπή υπογράμμισε πως η χώρα δεν έχει συμμορφωθεί με τις συστάσεις της για τις παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη και υπήρξε σκληρή κριτική από πλευράς Γαλλίας και Γερμανίας.

Συνάντηση Βαρβιτσιώτη με τη γαλλίδα ομόλογό του

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μ.Βαρβιτσιώτης, συναντήθηκε με την Γαλλίδα ομόλογό του, Αμελί ντε Μοντσαλίν.

Επιβεβαιώνοντας τις άριστες διαχρονικά σχέσεις των δύο χωρών, συζήτησαν για το ΠΔΠ και τις δυνατότητες συνεργασίας στη δημιουργία νέων ιδίων πόρων. Η Γαλλίδα υπουργός ζήτησε να υπάρξει στενή συνεργασία με την ελληνική πλευρά.

Τέλος, συζήτησαν εκτενώς για το προσφυγικό και τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές, συμφωνώντας πως είναι ένα κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί σε κοινοτικό επίπεδο.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο