Στο 1,9% διαμορφώθηκε το τελικό επιτόκιο στην έκδοση του 7ετούς ομολόγου και το κουπόνι στο 1,875%, ενώ οι προσφορές των επενδυτών ξεπέρασαν τα 13 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας την έκδοση κατά 5 φορές.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επιτόκιο και το χαμηλότερο κουπόνι με το οποίο έχει δανειστεί ποτέ το ελληνικό δημόσιο σε ομόλογο αποτιμημένο σε ευρώ.

Επίσης με τη σημερινή έκδοση να αποτελεί την τρίτη μέσα στο ίδιο έτος, ο ΟΔΔΗΧ σημειώνει ότι είναι η πρώτη φορά από το 2010, που συμβαίνει κάτι τέτοιο (τρεις εκδόσεις ομολόγων μέσα σε ένα έτος) επισημαίνοντας ότι αυτό αποδεικνύει την επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα που της εξασφαλίζει ομαλή πρόσβαση στις διεθνείς αγορές.

Όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ, το τελικό ποσό που αντλήθηκε από τη δημοπρασία ανήλθε στα 2,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΔΔΗΧ, στη δημοπρασία συμμετείχαν συνολικά 335 επενδυτές, με κύριο χαρακτηριστικό τη μεγάλη γεωγραφική διασπορά, με επικεφαλής της ζήτησης το Ηνωμένο Βασίλειο και με ένα ποσοστό 84% να κατανέμεται εκτός Ελλάδος.

Όσον αφορά το είδος των επενδυτών που συμμετείχαν, το 55% ήταν διαχειριστές ενεργητικού (asset manager), το 20% τράπεζες, το 10% hedge fund και το 9% ασφαλιστικά ταμεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προηγούμενη έκδοση 7ετούς ομολόγου ύψους 3 δισ. ευρώ, τον Φεβρουάριο του 2018, το κουπόνι είχε απόδοση 3,375% στη λήξη, με τη συνολική απόδοσή του να είχε διαμορφωθεί στο 3,5%.

Οι προσφορές είχαν ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ από 210 επενδυτές, εκ των οποίων το 37,4% ήταν θεσμικοί επενδυτές, το 31,5% hedge funds και το 22,9% τράπεζες.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο