Ισχυρή ζήτηση καταγράφεται στη δημοπρασία του 7ετούς ομολόγου, με τις προσφορές των επενδυτών να υπερβαίνουν τα 12,5 δισ. ευρώ, οδηγώντας σε μείωση του επιτοκίου που πλέον προσδιορίζεται στο 1,9%. Την ικανοποίησή του εκφράζει ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας για ιδιαίτερα επιτυχή έκδοση.

«Βασική προϋπόθεση για να επιστρέψει η ελληνική οικονομία στην κανονικότητα είναι η συστηματική, ποιοτική και με χαμηλό κόστος χρηματοδότηση της χώρας από τις διεθνείς αγορές» σημειώνει σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προσθέτοντας ότι «η σημερινή έκδοση του επταετούς ομολόγου αξιολογείται ως ιδιαίτερα επιτυχής, αφού κινείται προς αυτή την κατεύθυνση».

«Συνεχίζουμε βήμα-βήμα, με σχέδιο, ωριμότητα και αποφασιστικότητα» τονίζει ο υπουργός Οικονομικών.

Η σημερινή έκδοση του επταετούς ομολόγου είναι η πρώτη που πραγματοποιείται μετά τις εκλογές και η τρίτη κατά σειρά από την αρχή του έτους.

Ο χρόνος της απόφασης δεν εξέπληξε τις αγορές καθώς ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους είχε έτοιμη την έκδοση πριν από τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου.  Ωστόσο αποφασίστηκε να μην προχωρήσει η έκδοση εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Ακολούθησε η προκήρυξη των εθνικών εκλογών και επελέγη η όποια κίνηση να μετατεθεί για την περίοδο μετά τις εκλογές.

Κάτω από 2% το επιτόκιο

Η υπερπροσφορά για το 7ετές ομόλογο έχει οδηγήσει και σε μείωση της αποτίμησης, με το επιτόκιο να προσδιορίζεται στο 1,9% πλέον έναντι «ανοίγματος» του βιβλίου στη ζώνη του 2,1% και υποχώρησης του επιτοκίου στο 2% λίγες ώρες μετά το άνοιγμα.

Την υποχώρηση του επιτοκίου σε επίπεδα κάτω του 2% είχαν προβλέψει ήδη λίγες ώρες μετά το άνοιγμα του βιβλίου, ειδικοί μιλώντας στο in.gr, κάνοντας λόγο για επιτόκιο ανάμεσα στο 1,80% με 1,95%.

Πηγές εκτιμούν ότι το ποσό που θα αντληθεί τελικά από το Ελληνικό Δημόσιο θα είναι της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ και θα αξιοποιηθεί για την εξαγορά ακριβότερων δανείων.

Ιδιαιτέρως θετικό γεγονός είναι και το ότι, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, πάνω από το 70% των προσφορών που υποβλήθηκαν είναι από πραγματικά χρήματα (real money) ενώ η συμμετοχή του σχήματος των αναδόχων στις προσφορές ανέρχεται στα 430 εκατ. ευρώ.

Κι αυτό γιατί καθοριστικό στοιχείο για τη σημερινή έκδοση, όπως και για τις προηγούμενες εκδόσεις, είναι όχι μόνο το επιτόκιο δανεισμού αλλά και η ποιότητα των χαρτοφυλακίων που θα λάβουν το νέο 7ετές ομόλογο.

Να καλυφθεί δηλαδή κατά το δυνατόν περισσότερο από θεσμικά χαρτοφυλάκια μακράς πνοής περιορίζοντας κατά το δυνατό περισσότερο τη συμμετοχή κερδοσκοπικών funds.

Σε σημαντικό βαθμό αυτό είχε επιτευχθεί και στις δύο προηγούμενες εκδόσεις του ΟΔΔΗΧ εντός του 2019 (τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο με 5ετές και 10ετές ομόλογο), με τις οποίες κάλυψε περίπου το 70% του φετινού προγράμματος δανεισμού του.

Τα έσοδα από τις νέες εκδόσεις θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την επαναγορά ακριβότερων δανείων, βελτιώνοντας έτσι τη βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους και καθιστώντας ευχερέστερο το στόχο για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο άμεσο μέλλον.

Πού στοχεύει το νέο 7ετές ομόλογο

Η κυβέρνηση θέλει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις διεθνείς αγορές κυρίως λόγω της στάσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας -για νέα χαλάρωση της πολιτικής της εάν ο πληθωρισμός δεν επιταχυνθεί ή η ανάπτυξη παραμείνει ασθενική, με νέες αγορές ομολόγων, μειώσεις επιτοκίων ή συνδυασμό μέτρων-, αλλά και των εγχώριων πολιτικών εξελίξεων με τις προσδοκίες των επενδυτών να αυξάνονται λόγω της αλλαγής κυβέρνησης.

Ο στόχος της έκδοσης είναι πρωτίστως η προσέλκυση «ποιοτικών» επενδυτών και δευτερευόντως η τιμολόγηση.

Με την απόδοση του δεκαετούς να έχει διαμορφωθεί στο 2,30% και του πενταετούς στο 1,26%, η προβολή του επταετούς δείχνει ότι η έκδοση θα πρέπει να τιμολογηθεί χαμηλότερα από το 2% και πιο κοντά στην περιοχή του 1,85%-1,95%, όπως αναφέρει το euro2day.gr.

Οι ελληνικοί τίτλοι φέτος
Οι όγκοι των συναλλαγών που παρατηρούνται στην εγχώρια αγορά ομολόγων είναι σημαντικά αυξημένοι, στα 5,32 δισ. ευρώ, και ήδη έχουν φτάσει τις αξίες των συναλλαγών του 2018, που ήταν κατά 9 φορές υψηλότερος από το 2017.

Από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος προκύπτει ότι σε αυτό το κλίμα ευφορίας, οι ελληνικές αποδόσεις διαμορφώνονται αρκετά κοντά στα ιστορικά χαμηλά, όπως σε αρκετά χαμηλά επίπεδα διαμορφώνεται και το ρίσκο της χώρας

Οι οίκοι αξιολόγησης

Πολλοί παρατηρητές της αγοράς ομολόγων εκτιμούν ότι η αλλαγή πολιτικού σκηνικού μετά τις εκλογές σε συνδυασμό με την πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων θα δώσει ώθηση στη χώρα να κινηθεί πιο γρήγορα προς την κανονικότητα και αυτό θα επιτρέψει στους οίκους αξιολόγησης να βελτιώσουν τις βαθμολογίες τους.

Η τελευταία θετική έκθεση για τη χώρα είναι της καναδικής DBRS, που προχώρησε σε αύξηση δύο βαθμίδων, εκπλήσσοντας ευχάριστα την αγορά.

Οι επόμενες ημερομηνίες για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας είναι:

2 Αυγούστου η Fitch Ratings
23 Αυγούστου η Moody’s
25 Οκτωβρίου 2019 η Standard and Poor’s
1 Νοεμβρίου η DBRS

Τη δεδομένη χρονική στιγμή, η Ελλάδα βαθμολογείται από τους οίκους αξιολόγησης με Β+ από τη Standard & Poor’s και θετική προοπτική, ΒΒ- από τη Fitch Ratings με θετικό outlook και Β1 από τη Moody’s με σταθερό outlook.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο