Οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες αποκαλύπτουν για πρώτη φορά κάποια μυστικά τους σε έκθεση στο Μουσείο Επιστήμης του Λονδίνου, στόχος της οποίας είναι φωτίσει άγνωστε πτυχές τους και να προειδοποιήσει για τους κινδύνους σε σχέση με την εγκληματικότητα στον κυβερνοχώρο.

Το Επιτελείο Κυβερνητικών Επικοινωνιών (GCHQ), η βρετανική υπηρεσία ηλεκτρονικών πληροφοριών, αποφάσισε να βγει από τη σκιά για να σηματοδοτήσει την 100ή επέτειο από την ίδρυσή του, προτείνοντας στους επισκέπτες μια εξερεύνηση σε δεκαετίες απόρρητων συνομιλιών και υποκλοπών κατά τη διάρκεια της έκθεσης «Άκρως Απόρρητο: Από την κρυπτογραφία στην κυβερνοασφάλεια», που εγκαινιάστηκε την  Τετάρτη (10/7).

«Ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα είναι ένα πρωτότυπο της μηχανής 5-UCO που αναπτύχθηκε το 1943 για να στέλνει τα αποκρυπτογραφημένα γερμανικά σήματα στους αξιωματικούς των συμμαχικών δυνάμεων επί του πεδίου. Αυτή είναι μια από τις πρώτες μηχανές αποκρυπτογράφησης που αναπτύχθηκαν, τόσο απόρρητη που επί μακρόν πιστευόταν ότι είχε καταστραφεί κάθε ίχνος ύπαρξής της», δήλωσε ο αρχηγός του GCHQ, ο Τζέρεμι Φλέμιγνκ, παρουσιάζοντας την έκθεση στους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, με το άνοιγμά τους στο κοινό και με αυτή τη δημόσια έκθεση, η οποία έχει δωρεάν είσοδο και θα διαρκέσει έως τον Φεβρουάριο του 2020, θέλουν να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη απειλή της κυβερνοεγκληματικότητας. «Δεν αρκεί πια να δουλεύεις μέσα στη μυστικότητα, το άνοιγμα είναι η δύναμή μας», δήλωσε , τονίζοντας ότι θέλει να παράσχει εξατομικευμένες συμβουλές σε κάθε πολίτη.

Ένας υπολογιστής που προσβλήθηκε από τον ιό «Wannacry», ο οποίος μόλυνε εκατοντάδες χιλιάδες υπολογιστές παγκοσμίως το 2017, παραλύοντας κυρίως το βρετανικό δημόσιο σύστημα υγείας NHS, είναι σε περίοπτη θέση για να φανεί πώς οι απλοί πολίτες μπορεί να χρησιμοποιηθούν δόλια για να σημειωθούν κυβερνοεπιθέσεις εναντίον μεγάλων θεσμών.

View this post on Instagram

Our free exhibition #TopSecret: From Ciphers To Cyber Security, exploring the story of how humanity has kept secrets safe throughout history, opens today! Discover the remarkable world of codebreaking, ciphers and secret communications, from the trenches of the First World War to the latest in cyber security. 🕵️ The exhibition will showcase over a century’s worth of communications intelligence through a wealth of historic objects, documents and previously unseen artefacts from the Science Museum Group's and GCHQ’s collections. You will also be able to explore the story of Alan Turing and the team of Bletchley Park codebreakers who broke the Enigma code in 1941, uncover spy-craft from 1960’s Cold War espionage and challenge your friends and family in our interactive puzzle zone. 🕵️ Top Secret coincides with the 100th anniversary of GCHQ, the UK’s Intelligence, Security and Cyber agency. Click on the link in our bio to book a free ticket now.

A post shared by Science Museum (@sciencemuseum) on

Από τους Παγκόσμιους Πολέμους έως τον Σνόουντεν

Η έκθεση αρχίζει παρουσιάζοντας την τεχνολογία ραδιοκυμάτων, που χρησιμοποιήθηκε από το νεότευκτο τότε Επιτελείο Κυβερνητικών Επικοινωνιών για να υπολογιστεί η θέση των γερμανικών αεροσκαφών που επιτέθηκαν κατά της Βρετανίας στον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Στη συνέχεια εκτίθενται διάσημες μηχανές όπως η Enigma, που χρησίμευε στους Γερμανούς για να κρυπτογραφούν τα σήματά τους στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο οι βρετανοί πράκτορες κατάφεραν να αποκρυπτογραφούν τα σήματά της.

Οι επισκέπτες ενημερώνονται επίσης για τους κινδύνους που διατρέχουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Περνώντας από έναν υπολογιστή με χαλασμένους σκληρούς δίσκους, οι επισκέπτες βουτούν στην υπόθεση με τις αποκαλύψεις του ‘Εντουαρντ Σνόουντεν και σε αμφιλεγόμενες μεθόδους που χρησιμοποίησε το Επιτελείο Κυβερνητικών Επικοινωνιών.

Όμως και η διαφάνεια έχει τα όριά της.

«Υπάρχουν ιστορίες που δεν μπορέσαμε να αναφέρουμε» δηλώνει η επιμελήτρια της έκθεσης, Λιζ Μπράτον. Το μουσείο για να δείξει αυτά τα κρυμμένα για πάντα μυστικά συγκέντρωσε ένα σωρό σκόνη από τις μηχανές των μυστικών υπηρεσιών που κονιορτοποιήθηκαν.

Γράψτε το σχόλιό σας