Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανεβάζει τους τόνους η Αγκυρα με νέες Navtex και «ανακήρυξη» τουρκικής ΑΟΖ

Ανεβάζει τους τόνους η Αγκυρα με νέες Navtex και «ανακήρυξη» τουρκικής ΑΟΖ

Την επιθετική ρητορική της συνεχίζει η Αγκυρα η οποία δεσμεύει δύο ακόμη περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ για την τέλεση ναυτικών ασκήσεων, ενώ προετοιμάζει ανακήρυξη ΑΟΖ σε συνεργασία με τη Λιβύη.

Δύο ακόμη περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ έσπευσε να δεσμεύσει η Τουρκία, η οποία εξέδωσε Navtex για την τέλεση ναυτικών ασκήσεων.

Σύμφωνα με τις τουρκικές υπηρεσίες, η πρώτη Navtex αφορά άσκηση εκτέλεσης βολής και θα πραγματοποιηθεί στις 20 Ιουλίου, στις 29 Ιουλίου και στις 8 Αυγούστου.

Παράλληλα, στην ίδια περιοχή, στις 24 Ιουλίου, στις 26 Ιουλίου, στις 2 Αυγούστου και στις 6 Αυγούστου, θα λάβουν χώρα στρατιωτικά γυμνάσια του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

Την ίδια ώρα, η Τουρκία επιλέγει να ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο με την Ελλάδα. Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα υποστηρίζει ότι η Άγκυρα θα ανακηρύξει ΑΟΖ, ενώ παράλληλα προωθείται και συμφωνία με τη Λιβύη.

Ακόμη και αν πρόκειται για προπαγανδιστικό δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας προκειμένου να συλλέξει αντιδράσεις και να εξετάσει πότε θα προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια, αποτελεί μια πολύ σοβαρή πρόκληση καθώς η συμφωνία με τη Λιβύη (όπως παρουσιάζεται στους χάρτες που έδωσε στη δημοσιότητα η Άγκυρα) κόβει διαγώνια την ελληνική υφαλοκρυπίδα από το Καστελόριζο έως και τη μισή Κρήτη.

Δεν είναι τυχαίο ότι το Νοέμβριο του 2018 ο τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, μετέβη στην Τρίπολη της Λιβύης όπου «ανακοίνωσε» ότι η Ελλάδα έχει κλέψει τη Λιβυκή ΑΟΖ και για τον ισχυρισμό του δημοσίευσε τους ανυπόστατους χάρτες.

Οι κινήσεις της Τουρκίας έρχονται εν μέσω των τεταμένων σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Λευκωσίας – Αθήνας. Αιτία αποτελεί η απειλή πραγματοποίησης γεωτρήσεων σε οικόπεδα, τα οποία έχουν «αδειοδοτηθεί» από το Ψευδοκράτος.

Στην ευρύτερη περιοχή μάλιστα, βρίσκονται ήδη δύο πλοία – γεωτρύπανα, το Γιαβούζ και το Φατίχ.

«Ελπίζω ότι μέσα σε μια εβδομάδα θα ξεκινήσουμε την πρώτη γεώτρηση του Γιαβούζ, στην περιοχή της Καρπασίας όπου έχουμε λάβει άδεια» δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φετίχ Ντονμέζ.

Ερχονται κυρώσεις

Από την πλευρά της η ΕΕ, σύμφωνα με προσχέδιο ανακοίνωσης που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters, εξετάζει την αναστολή των συνομιλιών υψηλού επιπέδου με την Άγκυρα και το 2020 τον περιορισμό της προενταξιακής βοήθεια που της παρέχει εξαιτίας των παράνομων γεωτρήσεων για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα ανοιχτά της Κύπρου.

Η κοινή απόφαση της ΕΕ, η οποία ενδέχεται να τροποποιηθεί, θα συζητηθεί μεταξύ των εκπροσώπων των χωρών-μελών της Ένωσης που θα συναντηθούν σήμερα στις Βρυξέλλες με στόχο να υιοθετηθεί από τους ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών κατά τη σύνοδό τους τη Δευτέρα.

«Με δεδομένες τις συνεχιζόμενες και νέες παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας, η ΕΕ αποφάσισε να αναστείλει τις διαπραγματεύσεις για τη Συνολική Συμφωνία Αερομεταφορών και συμφωνεί να μην πραγματοποιήσει προς το παρόν περαιτέρω συναντήσεις διαλόγου υψηλού επιπέδου» αναφέρεται στο προσχέδιο της ανακοίνωσης.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στηρίζει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να περιοριστεί το 2020 η προενταξιακή βοήθεια που παρέχεται στην Τουρκία και καλεί την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να αναθεωρήσει τις δανειοδοτικές δραστηριότητές της στην Τουρκία, κυρίως σε ό,τι αφορά τα δάνεια που συνδέονται με κρατικές εγγυήσεις» συνεχίζει το προσχέδιο της ανακοίνωσης.

Σε αυτό αναφέρεται επίσης ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να επιβάλει επιπλέον περιοριστικά μέτρα στην Τουρκία, αν η Άγκυρα συνεχίσει τις γεωτρήσεις.

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024