Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Bentley EXP 100 GT: Εκκεντρικά γενέθλια με ηλεκτρικές προεκτάσεις

Bentley EXP 100 GT: Εκκεντρικά γενέθλια με ηλεκτρικές προεκτάσεις

Με αφορμή τα 100ά της γενέθλια η βρετανική φίρμα αποκάλυψε ένα ηλεκτρικό πρωτότυπο GT αντάξιο της πολυτέλειας και της εκκεντρικότητας που εκπροσωπεί, ενατενίζοντας το όχι και τόσο μακρινό μέλλον της.

Με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων της η βρετανική φίρμα δημιούργησε ένα θεαματικό και αμιγώς ηλεκτροκίνητο πρωτότυπο με το οποίο φιλοδοξεί να δώσει το στίγμα της εξέλιξης των τεχνολογιών, των τεχνικών αλλά και των υλικών που θα ενσωματωθούν στα αυτοκίνητά της σε ορίζοντα δεκαπενταετίας.

Το EXP 100 GT, όπως ονομάζεται, είναι ένα υπερπολυτελές ηλεκτρικό grand tourer το οποίο αποτυπώνει την προσέγγιση της Bentley στην άνετη μετακίνηση όπως αυτή θα διαμορφωθεί το 2035. Το μήκος των 5,8 μέτρων του ΕΧP 100 GT σημαίνει ότι είναι σημαντικά μεγαλύτερο σε σχέση με την τρέχουσα εκδοχή της Mulsanne, χωρίς όμως το συνολικό ύψος να ξεπερνά αυτό της Continental GT, δίνοντας στο πρωτότυπο μιας ιδιαιτέρως δυναμική σιλουέτα.

Σε αυτό συντείνουν και οι υπόλοιπες αναλογίες του πρωτότυπου οι οποίες ωστόσο διαφέρουν από τις συνήθεις Bentley με κινητήρα εσωτερικής καύσης όπως αποδεικνύει το πιο κοντό καπό και η «μετακίνηση» της καμπίνας προς τα εμπρός. Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της σχεδίασης ξεχωρίζουν οι προς τα πάνω ανοιγόμενες πόρτες οι οποίες καταλαμβάνουν ένα μέρος της οροφής, δημιουργώντας έτσι περισσότερο χώρο για εύκολη προσβασιμότητα.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής σχεδιασμού της Βentley, JP Gregory «το EXP 100 GT έχει σχεδιαστεί με κάποια σχετική ελευθερία ως πρωτότυπο. Υπάρχουν στοιχεία από την Type R Continental της δεκαετίας του ’50 και από το επιθυμητό μέλλον καθώς πήραμε την απόφαση να δημιουργήσουμε ένα αυτοκίνητο που να δείχνει τι μας έχει δημιουργήσει ως φίρμα, αντικατοπτρίζοντας παράλληλα αυτό στο οποίο θέλουμε να εξελιχθούμε στο μέλλον».

Υπό το ίδιο σκεπτικό έχει διαμορφωθεί και το εσωτερικό του πρωτοτύπου το οποίο έχει σχεδιαστεί ως ένα διθέσιο όχημα με σύστημα αυτόνομης οδήγησης αλλά προσφέρει τρεις διαμορφώσεις. Στην πρώτη και πλήρως αυτόνομη λειτουργία, το τιμόνι αποσύρεται στο εσωτερικό του ταμπλό και τα καθίσματα αποτραβιούνται στο βάθος του θαλάμου που μετατρέπεται σε ένα άνετο lounge.

H δεύτερη διαμόρφωση υπακούει στην συνήθη λειτουργία των αυτοκινήτων, και επιτρέπει στον οδηγό να πάρει τον έλεγχο. Η μετακίνηση του αντίστοιχου καθίσματος στην φυσική του θέση επιτρέπει την απελευθέρωση του χώρου πίσω από αυτό, και την χρήση ενός αναδιπλούμενου καθίσματος. Το ίδιο μπορεί να ισχύσει και για το κάθισμα του συνοδηγού, με αποτέλεσμα ο θάλαμος επιβατών του EXP 100 GT να μπορεί να φιλοξενήσει τέσσερις επιβαίνοντες.

Ανάλογες των προδιαγραφών της Bentley είναι και οι επενδύσεις του εσωτερικού οι οποίες φροντίζουν να αποτυπώσουν την εξέλιξη των υλικών στο πολυτελές οπλοστάσιο της φίρμας. Σε συνεργασία με την Bridge of Weir η βρετανική φίρμα εξέλιξε ένα νέο τύπο οργανικού vegan δέρματος με πρώτη ύλη στέμφυλα και προέλευση τους αμπελώνες της Ιταλίας.

Οι πόρτες επενδύονται με κεντητό ύφασμα δια χειρός Gainsborough Silk, ενώ οι ραφές έχουν γίνει σε συνεργασία με την Hand and Lock, τη λονδρέζική φίρμα η οποία έχει κατ΄αποκλειστικότητα τη ραφή των βασιλικών στρατιωτικών στολών από το 1767. Το εσωτερικό συμπληρώνουν λεπτομέρειες από κρύσταλλο από την περιοχή της Κάμπρια και πατάκια υφασμένα από βρετανικό μαλλί.

Ένα από τα πιο θεαματικά στοιχεία του θαλάμου επιβατών είναι οι ξύλινες επενδύσεις οι οποίες προέρχονται από δρύες 5.000 ετών που έχουν διασωθεί από τις όχθες του ποταμού Cam και έχουν υποστεί επεξεργασία με χαλκό και ιδιαίτερη επιμελή στίλβωση. Στο συγκεκριμένο πρωτότυπο τα τμήματα ξύλου συμπληρώνονται από προσεκτικά επιλεγμένο μέταλλο και ύφασμα.

Στα gadgets περιλαμβάνεται και μια σειρά φυσιγγίων τα οποία φιλοξενούνται στον άδειο χώρο του κινητήρα εσωτερικής καύσης και στα οποία μπορεί να τοποθετηθεί οτιδήποτε ανάλογα με τις απαιτήσεις του ιδιοκτήτη ο οποίος κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μπορεί να τα αναζητήσει μέσω ενός ιμάντα που τα φέρνει στο θάλαμο επιβατών.

Τις προδιαγραφές της συμπληρώνει ένα σοφιστικέ σύστημα που φιλτράρει το αέρα με την Bentley να ισχυρίζεται ότι πρόκειται για το πιο ικανό σύστημα του είδους που έχει τοποθετηθεί ποτέ σε τετράτροχο. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στον φωτισμό ο οποίος αποτελείται από 100.000 LED.

Στις πολλές εκκεντρικότητες  συγκαταλέγεται και ένας προσωπικός βοηθός ο οποίος ενεργοποιείται μέσω ενός κρυστάλλινου διακόπτη στο ταμπλό και ο οποίος εκτός από το φάσμα συνήθων ψηφιακών δυνατοτήτων του μπορεί να καταγράψει εικόνες και ήχους από το περιβάλλον και τις αναπαραγάγει οποιαδήποτε στιγμή το επιθυμεί ο ιδιοκτήτης της.

Σε ό,τι αφορά την αθέατη πλευρά του πρωτοτύπου, αν και ελάχιστη σημασία έχει, το EXP 100 GT δεν βασίζεται σε καμία από τις γνωστές πλατφόρμες του ομίλου VW. Aντ΄αυτού αφετηρία αποτέλεσε ένα νέο πλαίσιο από αλουμίνιο και ανθρακόνημα το οποίο φιλοξενεί μπαταρίες στερεού τύπου που υπόσχονται αυτονομία 700 χλμ. και επαναφόρτιση κατά 80% σε 15 λεπτά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την κίνηση εξασφαλίζουν τέσσερα ηλεκτρικά μοτέρ τα οποία υπόσχονται 1.500 Nm ροπής και επιτάχυνση από 0-100 χλμ./ώρα σε 2,5 δευτερόλεπτα, ενώ η μέγιστη ταχύτητα διαμορφώνεται σε 300 χλμ./ώρα.

Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς το συγκεκριμένο πρωτότυπο δεν έχει καμία προοπτική παραγωγής στο άμεσο μέλλον, αν και η Bentley δηλώνει ότι βάσει του feedback των πελατών της ορισμένα από τα στοιχεία του θα ενσωματωθούν στα μελλοντικά μοντέλα της με την συνδρομή του οίκου Mulliner.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024