Στη μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εθνικές εκλογές αναφέρονται με δημοσιεύματά τους τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία του εξωτερικού, όπως και μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Τα διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για κεντροδεξιά στροφή της Ελλάδας με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα που δείχνουν αυτοδυναμία του κόμματος του Κυριάκου Μητσοτάκη και με μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου κάνουν λόγο για μεγάλη προσωπική ήττα του Αλέξη Τσίπρα. Αναφέρονται μάλιστα διεξοδικά οι λόγοι που οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ στην ήττα, με έμφαση στη σκληρή δημοσιονομική πολιτική που «τσάκισε» τη μεσαία τάξη.

Financial Times: «Σαρωτική» εκλογική νίκη της κεντροδεξιάς στην Ελλάδα

Για «σαρωτική εκλογική νίκη» της κεντροδεξιάς στην Ελλάδα κάνουν λόγο σήμερα οι Financial Times στην ανταπόκρισή τους από την Αθήνα.

«Το παραδοσιακό κεντροδεξιό κόμμα ανακτά την εξουσία στην Ελλάδα έπειτα από μια σαρωτική νίκη στις γενικές εκλογές, δημιουργώντας ελπίδες για επιστροφή στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα σε μια χώρα κλονισμένη από χρόνια ύφεσης και τρεις διεθνείς διασώσεις», γράφει στην ανταπόκρισή της από την Αθήνα η έγκυρη βρετανική οικονομική εφημερίδα.

«Το αποτέλεσμα είναι ένα βαρύ πλήγμα για τον κ. Τσίπρα», εκτιμά και επισημαίνει πως «ενώ η οικονομία σταθεροποιήθηκε με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, οι δομικές μεταρρυθμίσεις καθυστέρησαν και αναπτυξιακοί στόχοι χάθηκαν αφού το υπουργείο Οικονομικών αύξησε τους φόρους και μείωσε τη δημόσια δαπάνη για να επιτύχει τα ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα που συμφωνήθηκαν με τους πιστωτές της Ελλάδας».

«Ενώ οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μειώθηκαν δραματικά τους λίγους τελευταίους μήνες, η οικονομία αναπτύσσεται βραδύτερα απ’ ό,τι προβλεπόταν και οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι», σημειώνουν ακόμη οι FT.

«Η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση από τους πιστωτές ενώ έχουν συσσωρευθεί δομικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί», προσθέτουν.

Bloomberg: Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κ. Μητσοτάκης σφραγίζει μια σαρωτική νίκη

«Ο κεντροδεξιός ηγέτης του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ορκίζεται τη Δευτέρα πρωθυπουργός της Ελλάδας, μετά την εκλογική του νίκη και την εντολή για την αντιμετώπιση των χρόνιων δεινών του έθνους μετά από μια δεκαετή οικονομική κρίση» γράφει το πρακτορείο Bloomberg.

«Η Νέα Δημοκρατία απέσπασε το 39,7% των ψήφων, σε σύγκριση με το 31,6% για το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ του απερχόμενου πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν σε γενικές γραμμές τις προεκλογικές δημοσκοπήσεις, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τα πήγε και τόσο άσχημα, όπως έδειχναν μερικές προβλέψεις. Η Νέα Δημοκρατία θα έχει μια σαφή κοινοβουλευτική πλειοψηφία όπως αναμενόταν, με περίπου 158 έδρες σε σύνολο 300 βουλευτών» αναφέρει το Bloomberg.

To πρακτορείο τονίζει ότι οι επενδυτές αναμένουν από τον 51χρονο Μητσοτάκη να αποδείξει ότι ισχύει η φιλική προς τον επιχειρηματικό κόσμο φήμη του. Ο πρώην σύμβουλος διαχείρισης που έχει σπουδάσει στο Χάρβαρντ θα πρέπει να ανταποκριθεί στις υποσχέσεις για την αντιμετώπιση ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων οικονομικών, των δανείων και της γραφειοκρατίας, εργαζόμενος στο πλαίσιο των αυστηρών δημοσιονομικών περιορισμών που έχουν θέσει οι πιστωτές για τη χώρα» σημειώνει το Bloomberg και προσθέτει: «Ο Μητσοτάκης πρέπει να εξασφαλίσει ότι η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει τις επενδύσεις που χρειάζεται απεγνωσμένα και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, καθώς η χώρα βγαίνει από την κρίση που έπληξε το βιοτικό επίπεδο των πολιτών».

BBC: Η κεντροδεξιά ανακτά την ισχύ

«Το κεντροδεξιό κόμμα της αντιπολίτευσης της Νέας Δημοκρατίας κέρδισε τις εθνικές εκλογές» αναφέρει σε άρθρο του το BBC, στην αρχική του σελίδα στην ηλεκτρονική έκδοση.

«Στις περισσότερες περιφέρειες, ο Αλέξης Τσίπρας αναγνώρισε τον αντίπαλό του, Κυριάκο Μητσοτάκη. Η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει μέχρι τώρα το 39,8% των ψήφων, με το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα στη δεύτερη θέση με 31,6%» αναφέρει το βρετανικό μέσο.

«Οι τρέχουσες προβλέψεις δίνουν στη Νέα Δημοκρατία πλήρη πλειοψηφία, καθώς ο νικητής λαμβάνει 50 επιπλέον έδρες στο κοινοβούλιο».

Welt: Ο Μητσοτάκης βρίσκεται αντιμέτωπος μ’ έναν ηράκλειο άθλο

Αντιμέτωπος με έναν «ηράκλειο άθλο» βρίσκεται σύμφωνα με τη Welt ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρά την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, καθώς η υπομονή των Ελλήνων έχει σχεδόν εξαντληθεί και εκείνο που θέλουν είναι γρήγορες επιτυχίες στην οικονομία και βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου.

Όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα στο άρθρο γνώμης με τίτλο «Μια δουλειά-κόλαση περιμένει τον νικητή των εκλογών Μητσοτάκη» «οι Έλληνες αποζητούν την ελπίδα. Κυρίως οι νέοι κάνουν όνειρα για πολιτικούς που θα κάνουν επιτέλους καλύτερα πράγματα και μόνον γι’ αυτό κατάφερε να νικήσει ο φιλελεύθερος οικονομολόγος Κυριάκος Μητσοτάκης, που είναι το αντίθετο του Αλέξη Τσίπρα, ενός ανθρώπου του λαού»

Η συντηρητική εφημερίδα σημειώνει ότι «ο Τσίπρας δεν τα πήγε και τόσο άσχημα (…) Μόνον την αρχική του υπόσχεση να πολεμήσει τους όρους σκληρής λιτότητας των ευρωπαίων πιστωτών δεν τήρησε., Από πολέμιος της ΕΕ έγινε εταίρος της κι από enfant terrible ένας πολιτικός που κέρδισε το σεβασμό στη σκηνή της Ένωσης. Με την καγκελάριο Μέρκελ διατηρεί στενές σχέσεις», λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών, που του στοίχισε πολλές ψήφους.

Der Spiegel: Ο Τσίπρας παραδέχεται την εκλογική νίκη

«Στις γενικές εκλογές στην Ελλάδα, έχουμε αλλαγή της κυβέρνησης» γράφει το Der Spiegel, τονίζοντας ότι, σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις, το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι πολύ πιο μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

«Οι δημοσκοπήσεις έξω από τις κάλπες δείχνουν ότι η ΝΔ επιτυγχάνει μια καθαρή νίκη. Η ΝΔ με ηγέτη του κόμματός τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποσπά το 38-42% των ψήφων και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 26,5 έως 30,5%» γράφει το γερμανικό περιοδικό.

FAZ: Σημαντική ήττα για τον Αλέξη Τσίπρα

Το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας κερδίζει –σύμφωνα με τις προβλέψεις -τις γενικές εκλογές στην Ελλάδα. Έρχεται πρώτο με 40% ενώ το απερχόμενο κυβερνών αριστερό κόμμα υπό τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κέρδισε μόνο το 28,5%» γράφει η γερμανική FAZ.

«Αν η πρόγνωση επιβεβαιωθεί επισήμως, η ΝΔ και ο ηγέτης της, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποκτούν την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και δεν θα εξαρτιόνται από κάποιον κυβερνητικό εταίρο» γράφει η FAZ και προσθέτει:

«Οι παρατηρητές αποδίδουν την ήττα του αριστερού πρωθυπουργού Τσίπρα και του κόμματός του στα σκληρά μέτρα λιτότητας των τελευταίων χρόνων, τα οποία έπληξαν κυρίως τη μεσαία τάξη. Ένα μεγάλο μέρος της μεσαίας τάξης, που παραδοσιακά καθορίζει το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα, γύρισε την πλάτη του στον ΣΥΡΙΖΑ και ψήφισε τους Συντηρητικούς» γράφει η FAZ.

Handelsblatt : Αλλαγή εξουσίας στην Ακρόπολη

Για «αλλαγή εξουσίας στην Ακρόπολη» κάνει λόγο η γερμανική Handelsblatt τονίζοντας ότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός στην Ελλάδα. Οι πρώτες προβλέψεις στις βουλευτικές εκλογές δίνουν μια σαφή νίκη της συντηρητικής-φιλελεύθερης Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ).

El Pais : Η συντηρητική Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη αποσπά την την απόλυτη πλειοψηφία

“Ο τελικός αριθμός των εδρών της ΝΔ θα εξαρτηθεί όμως από την ενδεχόμενη είσοδο στο κοινοβούλιο των μικρών κομμάτων, εκείνων που υπερβαίνουν το όριο του 3% που απαιτείται για την εκπροσώπησή τους,όπως η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή και η Ελληνική Λύση, ένα υπερεθνικιστικό και φιλορωσικό κόμμα που έκανε την έκπληξη στον ευρωπαϊκό Μάιο, αποκτώντας έναν ευρωβουλευτή» εκτιμά η El Pais.

Guardian: Οι Ελληνες Συντηρητικοί προς μία μεγάλη νίκη

«Οι Ελληνες Συντηρητικοί οδεύουν προς μία μεγάλη νίκη, γράφει ο βρετανικός Guardian, τονίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία νίκησε τον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ και κερδίζει την απόλυτη πλειοψηφία, σύμφωνα με τα exit poll

«Οι συντηρητικοί της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα βρίσκονται σε καλό δρόμο για να επανέλθουν στην εξουσία, καθώς οι δημοσκοπήσεις έξω από τις κάλπες δίνουν στη συντηρητική Νέα Δημοκρατία 38-42% των ψήφων, γεγονός που υποδηλώνει και απόλυτη πλειοψηφία στο ελληνικό κοινοβούλιο», γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Αυστριακή Ραδιοτηλεόραση: Η ήττα ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται στα σκληρά μέτρα κατά της μεσαίας τάξης

Η ήττα του αριστερού πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ στις σημερινές βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα ανάγεται στα σκληρά μέτρα λιτότητας των τελευταίων χρόνων, που έπληξαν κυρίως τη μεσαία τάξη, από την οποία κρίνεται παραδοσιακά το αποτέλεσμα των εκλογών και η οποία τώρα γύρισε την πλάτη στο ΣΥΡΙΖΑ και στράφηκε στους Συντηρητικούς, ανέφερε, μεταξύ άλλων, αποψινή ανάλυση της δημόσιας Αυστριακής Ραδιοτηλεόρασης (ORF).

Σύμφωνα με την ανάλυση, το κόμμα του κ. Μητσοτάκη θεωρείται φιλοευρωπαϊκό και φιλικό προς την οικονομία και ο ίδιος, κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα, υποσχέθηκε να προωθήσει τις ιδιωτικοποιήσεις και με τη μείωση των φόρων να ανακάμψει την οικονομία, καταπολεμώντας με αυτόν τον τρόπο την ανεργία, ενώ και ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε, στον προεκλογικό του αγώνα, να φροντίσει για τη μεσαία τάξη, χωρίς όμως να ξεχνά και την κοινωνική διάσταση.

Γράψτε το σχόλιό σας