Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Eurogroup : Αυστηρό μήνυμα για τα πλεονάσματα με το καλημέρα στη νέα κυβέρνηση

Eurogroup : Αυστηρό μήνυμα για τα πλεονάσματα με το καλημέρα στη νέα κυβέρνηση

Χαρακτηρίζοντας ακρογωνιαίο λίθο του ελληνικού προγράμματος τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα και επαναλαμβάνοντας ότι οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται το Eurogroup στέλνει αυστηρό μήνυμα στη νέα ελληνική κυβέρνηση, κλείνοντας -προς το παρόν τουλάχιστον- την πόρτα για επαναδιαπράγματευση του υψηλού στόχου για 3,5% πλεόνασμα. Πιο διαλλακτικοί για φορολογικές ελαφρύνσεις.

Χαρακτηρίζοντας ακρογωνιαίο λίθο του ελληνικού προγράμματος τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα και επαναλαμβάνοντας ότι οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται το Eurogroup στέλνει αυστηρό μήνυμα στη νέα ελληνική κυβέρνηση, κλείνοντας -προς το παρόν τουλάχιστον- την πόρτα για επαναδιαπράγματευση του υψηλού στόχου για 3,5% πλεόνασμα.

Πιο διαλλακτικοί εμφανίστηκαν ωστόσο για φορολογικές ελαφρύνσεις, ενώ ακόμη και ο σκληρός Ρέγκλινγκ του ESM φαίνεται να μην θεωρεί πια καταστροφική τη μη μείωση του αφορολογήτου από το 2020, παρά την έντονη αρχική αντίδρασή του αναφορικά με την μονομερή κατάργηση της προνομοθετημένης μείωσης του αφορολογήτου.

Σε κάθε περίπτωση και αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά της οι υπουργοί Οικονομικών αφού της ευχήθηκαν καλή επιτυχία είπαν ότι αναμένουν το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης για να το αξιολογήσουν και όλα τα ζητήματα θα εξεταστούν τον Σεπτέμβριο στο άτυπο Eurogroup στο Ελσίνκι.

«Το μήνυμά μου σε κάθε κυβέρνηση στην ευρωζώνη, είναι ότι η πολιτική και οικονομική διαδικασία πρέπει να είναι ανθεκτική στους οικονομικούς και τους πολιτικούς κύκλους, αυτός είναι ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί αξιοπιστία» είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, υπογραμμίζοντας ότι «οι δεσμεύσεις είναι δεσμεύσεις».

«Αν κάποιος τις σπάσει, είναι το πρώτο βήμα για να χαθεί η εμπιστοσύνη, κάτι που οδηγεί σε μείωση των επενδύσεων και τελικά της ανάπτυξης», δήλωσε.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, συνοψίζοντας την τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που παρουσιάστηκε σήμερα, σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχει κάνει μια καλή αρχή μετά το πρόγραμμα, αν και παραμένουν πολλές προκλήσεις».

Επιπλέον, ευχαρίστησε τους απερχόμενους υπουργούς Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη, λέγοντας ότι ήταν «πολύτιμοι συνομιλητές για την Επιτροπή και για ολόκληρη την Ευρωομάδα» κατά τη διάρκεια της συνεργασίας «για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας».

«Δεν ήταν εύκολη δουλειά» είπε, εκφράζοντας την ελπίδα να συνεχιστεί η «εποικοδομητική και αποτελεσματική συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση» που πρόκειται να αντιμετωπίσει τις ίδιες προκλήσεις.

Επιπλέον, σημείωσε ότι το Eurogroup ανυπομονεί να υποδεχτεί το νέο υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, ο οποίος, όπως είπε, είναι «γνωστή προσωπικότητα» από την προηγούμενη κυβέρνηση και δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι πάντα στο πλευρό της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, στην προσπάθεια δημιουργίας θέσεων εργασίας, κυρίως για τη νεολαία.

Και ο σκληρός κ. Ρέγκλινγκ…

Πιο αυστηρός από όλους εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ προειδοποιώντας για αστοχίες λόγω των ελαφρύνσεων που ψηφίστηκαν τελευταία.

Αν και αναγνώρισε το γεγονός, ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με τέσσερα ή οχτώ χρόνια πριν, σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά και τη χρηματοδότηση από τις αγορές, τόνισε ότι η τρέχουσα έκθεση των θεσμών εκφράζει ανησυχίες για τα μέτρα που λήφθηκαν τους τελευταίους δύο μήνες και ψηφίστηκαν στο Κοινοβούλιο από όλα τα μεγάλα κόμματα.

Όπως είπε, αυτά τα μέτρα δεν είναι φιλικά προς την ανάπτυξη και αποτελούν ανατροπή προηγούμενων μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων των μειώσεων στις δημόσιες επενδύσεις και των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Ωστόσο, σημείωσε ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τις πολιτικές της κυβέρνησης στο δεύτερο μισό του έτους και κυρίως σε ό,τι αφορά τον Προϋπολογισμό του 2020.

«Θα προχωρήσουμε στην αξιολόγηση όταν θα ξέρουμε περισσότερα για τις αποφάσεις της νέας κυβέρνησης», είπε, ενώ ανακοίνωσε ότι θα βρίσκεται στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα για να συμμετάσχει σε συνέδριο και επομένως θα έχει την ευκαιρία να πραγματοποιήσει επαφές με τη νέα κυβέρνηση.

«Δεν αλλάζει ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα»

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο της αλλαγής του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος, ο Κ. Ρέγκλινγκ υπογράμμισε ότι αποτελεί τον «ακρογωνιαίο λίθο» του προγράμματος και παρ’ ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται πλέον σε πρόγραμμα η συγκεκριμένη δέσμευση αποτελεί ένα από τα προαπαιτούμενα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Δεν μπορώ να δω πως θα μπορούσε να αλλάξει χωρίς να επηρεάζει την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους» είπε.

Αντίθετα, ερωτηθείς αναφορικά με το αφορολόγητο και την εφαρμογή της μείωσής του από το 2020 (που ακυρώθηκε με νόμο), εμφανίστηκε πιο διαλλακτικός, σημειώνοντας ότι οι θεσμοί περιμένουν τις συγκεκριμένες προτάσεις της νέας κυβέρνησης επί της φορολογικής πολιτικής.

Sports in

Η παράδοση που… διχάζει το ελληνικό μπάσκετ (vids)

Ο Παναθηναϊκός θέλει να την διατηρήσει και ο Ολυμπιακός να τη σπάσει...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024