Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προειδοποίηση Βρυξελλών : Μέρος της συμφωνίας ο στόχος για πλεόνασμα 3,5%

Προειδοποίηση Βρυξελλών : Μέρος της συμφωνίας ο στόχος για πλεόνασμα 3,5%

Οι Βρυξέλλες δεν χάνουν χρόνο απευθύνοντας προειδοποιήσεις για την οικονομία, ενώ η τρίτη μεταμνημονιακή έκθεση των θεσμών θα συζητηθεί στο Eurogroup. Ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% είναι μέρος της συμφωνίας, λέει αυστηρά αξιωματούχος της ευρωζώνης. Πιο ήπιος και αισιόδοξος ο Μοσκοβισί, να αναπτύξει η νέα κυβέρνηση το πρόγραμμα της και θα επανέλθουμε λέει ο Σεντένο

Οι Βρυξέλλες δεν χάνουν χρόνο απευθύνοντας προειδοποιήσεις για την οικονομία, ενώ η τρίτη μεταμνημονιακή έκθεση των θεσμών βρίσκεται στην ατζέντα του Eurogroup που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% είναι μέρος της συμφωνίας του 2018, λέει αυστηρά αξιωματούχος της ευρωζώνης, μιλώντας και για καθυστερήσεις στη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Με τους πιστωτές να ξεκαθαρίζουν τις προθέσεις τους, στέλνοντας σαφές μήνυμα, -ενδεικτικό άλλωστε είναι ότι αποφάσισαν να συζητήσουν την έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας λίγες ώρες αφού έκλεισαν οι κάλπες- ο ίδιος αξιωματούχος κάνει λόγο και για «ανατροπή ορισμένων μεταρρυθμίσεων», που θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη του στόχου 3,5%, σχολιάζοντας ότι αυτές οι πολιτικές είναι «στη λάθος κατεύθυνση».

Πιο ήπιος και πάντα αισιόδοξος ο Πιέρ Μοσκοβισί, αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει κάνει «καλή αρχή» μετά το τέλος του προγράμματος, σπεύδοντας ωστόσο να προσθέσει ότι μένουν πολλά να γίνουν. Σε ότι αφορά δε τους στόχους για τα πλεονάσματα παραπέμπει στο Eurogroup.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, φαίνεται να αναγνωρίζει στην νέα ελληνική κυβέρνηση  την ανάγκη να της δοθεί λίγος χρόνος για να αναπτύξει το πρόγραμμα της.

«Θα αξιολογήσουμε την πρόοδο, τη μεταρρυθμιστική ατζέντα και τις προκλήσεις», είπε ο Σεντένο μιλώντας για τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, προσθέτοντας ότι, δεδομένης της αλλαγής της κυβέρνησης, «θα επανέλθουμε σε αυτό το ζήτημα σύντομα».

Δεν συνδέεται η τρίτη έκθεση με μέτρα για το χρέος

H τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα αποτελεί το πρώτο θέμα του σημερινού Eurogroup, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να συζητήσουν τα αποτελέσματα της έκθεσης που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, αν και, όπως σημειώνεται, η συγκεκριμένη έκθεση δεν συνδέεται με κάποια απόφαση σχετικά με την ενεργοποίηση της δεύτερης δεσμίδας των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Η απόφαση για τα εν λόγω μέτρα συνδέεται με την τέταρτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί το φθινόπωρο.

Ωστόσο, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή της ευρωζώνης, οι υπουργοί αποφάσισαν να διεξάγουν συζήτηση για την Ελλάδα, μία μόλις ημέρα μετά τις εθνικές εκλογές, προκειμένου να «στείλουν το σωστό μήνυμα» στη νέα κυβέρνηση.

Εξάλλου, στο σημερινό Eurogroup αναμένεται να συζητηθεί η δημοσιονομική κατάσταση στην ευρωζώνη συνολικά και οι προοπτικές για το 2020, ενώ οι υπουργοί θα ενημερωθούν για την απόφαση της Επιτροπής την προηγούμενη εβδομάδα να μην κινήσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (ΔΥΕ) για την Ιταλία.

Μεταξύ άλλων στα υπόλοιπα θέματα περιλαμβάνεται ενημέρωση για τη διαδικασία διορισμού της Κριστίν Λαγκάρντ ως επόμενης προέδρου της ΕΚΤ και η εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης της Ευρώπης σε συνέχεια της συνόδου κορυφής του Ιουνίου του 2019.

Μέρος της συμφωνίας ο στόχος για πλεόνασμα 3,5%

O στόχος της Ελλάδας για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% είναι «μέρος της συμφωνίας» του 2018, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της Ευρωζώνης, ο οποίος ενημέρωσε τον Τύπο, στις Βρυξέλλες, εν όψει του σημερινού Eurogroup που ξεκινάει στις 16:00 ώρα Ελλάδας.

Ο εν λόγω παράγοντας ανέφερε ότι η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας των θεσμών που θα συζητηθεί σήμερα παρουσιάζει «καθυστερήσεις» στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων καθώς και «ανατροπή ορισμένων μεταρρυθμίσεων», που θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη του στόχου 3,5%, σχολιάζοντας ότι αυτές οι πολιτικές είναι «στη λάθος κατεύθυνση».

«Το 3,5% είναι μέρος της συμφωνίας του 2018», επανέλαβε ο αξιωματούχος, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι δεν είναι σε θέση να σχολιάσει το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης αφού δεν έχει καν διαμορφωθεί.

«Αυτά θα συζητηθούν τον Σεπτέμβριο στο άτυπο Eurogroup στο Ελσίνκι», κατέληξε.

Σεντένο: Θα αξιολογήσουμε την πρόοδο και τις προκλήσεις

«Θα συζητήσουμε την Ελλάδα στη βάση της έκθεσης της Επιτροπής», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.

«Θα αξιολογήσουμε την πρόοδο, τη μεταρρυθμιστική ατζέντα και τις προκλήσεις», είπε, προσθέτοντας ότι, δεδομένης της αλλαγής της κυβέρνησης, «θα επανέλθουμε σε αυτό το ζήτημα σύντομα».

Μοσκοβισί: Μένουν πολλά να γίνουν

Την άποψη ότι παρόλο που μένουν πολλά να γίνουν, η Ελλάδα έχει κάνει μια «καλή αρχή» μετά το πρόγραμμα εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, ενόψει της συζήτησης για την έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που θα λάβει χώρα στο σημερινό Eurogroup.

Όπως είπε, η έκθεση δείχνει ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι ο «σωστός δρόμος».

Αναφερόμενος στις χθεσινές εκλογές, επανέλαβε τα συγχαρητήρια προς τον νέο πρωθυπουργό, τον οποίο «διαβεβαίωσε ότι η Επιτροπή όπως πάντα θα είναι δίπλα σε κάθε κυβέρνηση προκειμένου να στηρίξει την ανάκαμψη της οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας που περιμένει με ανυπομονησία ο ελληνικός λαός».

Επανέλαβε επίσης τις ευχαριστίες του προς τον απερχόμενο πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο είχε «καλή συνεργασία» και ο οποίος εργάστηκε για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Ελλάδας στο πλαίσιο του προγράμματος.

Ερωτηθείς σχετικά με το στόχο του 3,5%, ο Π. Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι η απόφαση έχει ληφθεί από το Eurogroup, και μόνο αυτό μπορεί να την τροποποιήσει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024