Μπορεί κανείς να αντισταθεί στον πειρασμό του συριζαϊκού τρολαρίσματος όταν βρίσκεται απέναντι σε έναν δεξιό σπεσιαλίστα των σόσιαλ μίντια; Αφού λοιπόν μπήκε ο Αδωνις Γεωργιάδης στην κλούβα των ΜΑΤ, ας τον κρατήσουν μέσα. Ας μείνει με αυτούς που ο ίδιος αποκάλεσε «ήρωες της δημοκρατίας» για να δει τι μπορεί να σημαίνει ο δημοκρατικός σωφρονισμός αυτού του είδους. Πώς επιβάλλεται και πώς, καμιά φορά ή πολλές φορές, εκτονώνεται.

Ακόμη και αν το τρολάρισμα δεν αδικούσε τον Γεωργιάδη, θα αδικούσε τους αστυνομικούς. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε απευθυνθεί στην αστυνομία με τη φράση «το κράτος είστε εσείς», έχουν περάσει τριάντα χρόνια. Η θύελλα που είχε ξεσπάσει τότε για την αναγνώριση μιας τέτοιου μεγέθους εξουσίας στους «μπάτσους» θα ήταν αδύνατο να ξεσπάσει και σήμερα. Σήμερα θα εκτονωνόταν ακριβώς σε αυτό: σε μια σταγόνα τρολαρίσματος.

Θα ήταν αδύνατον να γίνει αλλιώς όχι επειδή το κράτος δεν ασκεί βία, αλλά επειδή την ασκεί από θέση άμυνας. Και την ασκεί όχι με αυτούς που ο δεξιός Γεωργιάδης αποκαλεί ήρωες της δημοκρατίας, αλλά με αυτούς που ο αριστερός Παζολίνι αποκαλούσε πριν από μισό αιώνα προλετάριους. Οι μπάτσοι, έλεγε, είναι η εργατική τάξη και όχι οι φοιτητές της Αρχιτεκτονικής που έκαναν λίγη επαναστατική γυμναστική πριν επιστρέψουν στην ασφάλεια των ευκατάστατων οικογενειών τους.

Το παζολινικό σχήμα θα μπορούσε ενδεχομένως να ταιριάξει και στα Εξάρχεια. Δεν είναι και τα παιδιά των Βορείων Προαστίων που παίζουν πόλεμο με τους ένστολους του προλεταριάτου; Είναι. Αυτό επιτρέπει στον σπεσιαλίστα Γεωργιάδη να δημιουργεί με την επίσκεψή του στην κλούβα ένα σοσιαλμιντιακό γεγονός και, πολιτικά μιλώντας, να μην ανοίγει ρουθούνι. Το ίδιο το πολιτικό μήνυμα όμως δεν είναι και τόσο αναίμακτο. Η ΝΔ φαίνεται να πιστεύει πως θα εξασφαλίσει την ειρήνη με τον τρόπο του Ιούλιου Καίσαρα. Προετοιμάζεται για πόλεμο. Και η πρώτη πράξη της προετοιμασίας είναι η ανύψωση του ηθικού. Η ανύψωση των «μπάτσων» σε «ήρωες της δημοκρατίας».